Hlavní obsah

Naprogramujte své dítě ke štěstí. Už v děloze!

Foto: Thinkstock

V dětech kódujete povahové rysy už během těhotenstvíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bude trvat ještě řadu měsíců, než si své dítě pochováte. Už teď ho ale zásadně ovlivňujete. Jakou bude mít povahu, s čím se bude potýkat, jaké „břímě“ si ponese? O tom se prý rozhoduje už v děloze!

Článek

Říká se tomu prenatální programování. Jde o teorii, podle které způsoby chování, myšlenky a úvahy matky třeba i v raném těhotenství zásadně ovlivňují její ještě nenarozené dítě.

„Je velmi důležité, jak se maminka v těhotenství cítí, co prožívá, jaký vztah k miminku má. Stres a rozpoložení se samozřejmě přenáší i na dítě v děloze. Pro miminko je spokojená máma blaho, je to to nejlepší pro jeho komplexní vývoj. Pokud prožívá těhotenství náročně a je to spíš noční můra, než radost, poté může mít dítě po narození mnoho psychických obtíží, mnoho negativních emočních naprogramování, které se s ním mohou táhnout celý život," potvrzuje Lucie Mucalová, kouč zabývající se výchovou dětí.

Miminko v těle matky totiž pociťuje veškeré emoce, které ona zažívá. A takhle to může dopadnout.

(Ne)chtěné miminko

Otěhotněla jste neplánovaně, vlastně tak trochu omylem. A na mysl vám přijde i možnost potratu. Jste zoufalá, nevíte, zda dítě chcete, zda ho zvládnete a podobně.

Tu nejistotu, hrozbu, že bude zahubeno, pak cítí i dítě. Takové miminko se pak prý narodí s jasným naprogramováním, že o lásku a vůbec o vše v životě musí neustále bojovat, někdy může mít dokonce výčitky, že se vůbec narodilo, ovládá je pocit, že o něj nikdo nestojí a je tu navíc.

Foto: Thinkstock

Dítě vycítí vaše starosti, třeba když není chtěnéFoto: Thinkstock

Vymodlené dítě

Jakýmsi pravým opakem jsou pak takzvané vymodlené děti, tedy děti maminek, kterým se dlouhou dobu nedařilo otěhotnět, podstupovaly různá vyšetření či umělé oplodnění a podobně. „Taková matka se pak celé těhotenství o dítě velmi bojí, má strach, aby bylo zdravé, silné, nemělo nějakou vadu. A strach matky může dítě také negativně ovlivnit, po porodu jsou pak třeba často nemocné, musí se za zdraví a pohodu pořád rvát,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Podobně to může dopadnout i v případě, že matka v těhotenství trpěla nějakou závažnější chorobou. Dítě se sice narodí zdravé, ale má v sobě již zakódovaný strach z nemoci sebe či někoho blízkého a automaticky pokládá nemoc za součást svého života. Výsledkem může být hypochondrie, často se opakující nemoci, přehnaná péče o sebe, přílišná opatrnost.

Souboj pohlaví

Přála jste si holčičku, doufala, že vám vaše přání lékař potvrdí, ale narodil se vám kluk. Nebo naopak. Tak či tak, může to vaše dítě dost ovlivnit. „Přílišné lpění na pohlaví dítěte může ovlivnit jeho základní ženské či mužské energie. To znamená, že někdy jsou dívky příliš ,mužské´, protože prostě měly být klukem. A naopak chlapci jsou příliš jemní a zženštilí, protože měli být holkou,“ popisuje Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Není dobré, abyste se upínaly na představu, že se vám narodí konkrétní pohlaví. Můžete tím svému děťátku způsobit velké problémy do životaFoto: Thinkstock

Utajené těhotenství

Někdy se stane, že matka třeba i několik měsíců netuší, že je těhotná. Dítě, které se pak narodí, o sobě může proto dávat vědět víc než jiné děti a zůstane mu to i do dospělosti. „Lidé, o kterých se první měsíce jejich bytí nevědělo, jsou často velice hluční ve společnosti a mají tendence na sebe neustále upozorňovat,“ upřesňuje Lenka Černá.

Způsob porodu

Porod je pro miminko velmi zásadní. Aby mohlo ukončit jednu etapu svého života, musí překonat překážku, projít jakousi zkouškou, aby mohlo vkročit do nového života.

Dětem, které přišly na svět císařským řezem, byla tato zkouška vlastně upřena. V dospělosti pak mohou hůře zvládat problémy, zkoušky a překážky, které jim život servíruje.

Ani přirozený porod není bez rizik. Pokud je opravdu těžký, bolestivý, zdlouhavý, zakódují si miminka pocit viny. Cítí se zodpovědná za bolest matky, potažmo svých blízkých, všem se to pak snaží vynahradit a své potřeby staví na poslední místo.

Co si o tom myslíte? Opravdu lze ovlivnit dítě ještě v děloze?

Reklama

Související témata:
Programování

Načítám