Hlavní obsah
3,6
(39)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Lehounký dort z křupavého sušenkového těsta a nadýchaného smetanového krému, který se skvěle hodí k narozeninám. Vytvořte lahodné číslo pro oslavence!

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Korpus
  • 220 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 125 g másla
  • 60 g cukru moučka
  • 1 ks vejce
  • 1/2 ks citronu
Krém
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 100 g cukru moučka
  • 1 špetka mleté vanilky
Článek

Postup

01.

Uvedené množství surovin bohatě vyjde na dort (tedy dvě patra) ve tvaru kytičky. Pokud slavíte dvoumístné narozeniny, těsta i krému si připravte 1,5 krát více (ze dvou dávek by vám už poměrně dost materiálu zbylo). Mouku, sůl, máslo, cukr, vejce a kůru z poloviny citronu v robotu nebo rukama propracujte na hladké nelepivé těsto. Zabalte ho a dejte asi na půl hodiny zatuhnout do lednice.

Foto: Greta Blumajerová

Korpus se dělá z máslového sušenkového těstaFoto: Greta Blumajerová

02.

Na papír formátu A4 si vytiskněte nebo nakreslete číslici (či třeba písmeno), kterou budete potřebovat, a vystřihněte ji. Polovinu těsta rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na asi 3 mm tenký plát podobné velikosti, jako je vaše šablona. Vrchní papír odstraňte, na těsto zlehka přitiskněte vystřiženou číslici a ostrým nožíkem ji vyřízněte. Kdyby pak papír nešel sundat, dejte těsto na chvíli do chladu. Poté vyválejte druhou polovinu těsta a vyřízněte z ní ještě jednou stejné číslo (případně další číslice, máte-li dort o více číslech). Já jsem ze zbytku těsta nakonec upekla sušenky, ale vy můžete klidně vyříznout ještě třetí vrstvu.

Foto: Greta Blumajerová

Prostorově menší číslice, jako je jednička, vykrojíte hravě obě i jen z poloviny těstaFoto: Greta Blumajerová

03.

Číslici i s papírem, na kterém leží, přeneste na plech, propíchejte vidličkou a pečte asi 15 minut při 190 °C, až okraje zrůžovějí. Chcete-li mít jistotu, že tvary zůstanou ostré, můžete dát celý plech před pečením na chvíli do mrazáku nebo lednice, podobě jako se to dělá u máslových sušenek. Se zbylými číslicemi postupujte stejně.

Foto: Greta Blumajerová

Před pečením těsto propíchejte vidličkou, aby se nevypouliloFoto: Greta Blumajerová

04.

Smetanu, mascarpone, moučkový cukr a vanilku (dala jsem pastu, ale použít můžete i extrakt nebo lusk) ušlehejte elektrickým šlehačem dotuha.

Foto: Greta Blumajerová

Ze smetany, mascarpone, cukru a vanilky ušlehejte tuhý krémFoto: Greta Blumajerová

05.

Vychladlé korpusy pokryjte krémem pomocí sáčku s hladkou špičkou, přiklopte další vrstvou a zopakujte (případně ještě jednou).

Foto: Greta Blumajerová

Korpusy pak po celé ploše ozdobte krémemFoto: Greta Blumajerová

06.

Na závěr ozdobte čerstvým ovocem, jedlými květy, pusinkami nebo makronkami a ihned podávejte. Sušenka totiž časem navlhne a trochu změkne, krém by navíc mohl pustit vodu.

Foto: Greta Blumajerová

Na dokrášlení použijte jedlé květy, čerstvé ovoce nebo třeba sněhové pusinkyFoto: Greta Blumajerová

Tip: Ze zbylého těsta upečte lahodné sušenky a slepte je oblíbeným džemem. U nás se po nich zaprášilo snad ještě rychleji než po dortu!

Foto: Greta Blumajerová

Křehounké sušenkové těsto a lehounký smetanový krém jsou skvělou alternativou těžkých máslových dortůFoto: Greta Blumajerová

Chtěli byste dostat dort s číslem, který odpovídá vašemu věku, nebo už navždy slavíte 29. narozeniny?

Reklama

Související témata:

Načítám