Hlavní obsah

Naturální víno nechutná každému. Je prospěšnější pro zdraví?

Foto: Goran Bogicevic, Shutterstock.com

Foto: Goran Bogicevic, Shutterstock.com

Reklama

Dělají víno tak jako jejich praprarodiče. Označení naturální, chcete-li autentické, nebo jednoduše přírodní víno zní ostražitým uším jako další hra marketingu s cílem přitáhnout co nejvíce konzumentů. Možná. Avšak naturální víno nikdy nebude nápojem pro široké davy. Proč?

Článek

Jste milovníci vína? Kdybyste se vrátili do první poloviny minulého století, zřejmě jiné víno než to, které se dnes označuje jako „naturální“, byste nesehnali. Vinaři sbírali hrozny ručně a nechávali je pomalu zrát v dřevěných nebo keramických nádobách. Nápoj následně jen minimálně filtrovali.

Dnešní vinaři se k tomuto postupu zase vrací. Výsledné víno je kvůli chuti ale spíš záležitostí pro fajnšmekry.

Naturální víno není bio

Pokud jste se zatím s označením naturální nebo autentické víno nesetkali, možná si ho na první dobrou zaměníte s biovínem. Ovšem první jmenované je o krok dva dále.

Zatímco v případě biovín jde především o to, aby hrozny vzešly z ekologicky obhospodařených vinic, vinaři-autentisté dělají opravdovou řemeslnou výrobu vín. To znamená, že je vyrábějí tak, jak je vyráběla malá rodinná vinařství kdysi dávno. Žádné průmyslové stroje, žádná chemie, žádná velkovýroba.

Konkrétní postupy však stanovené nejsou. Někteří vinaři tak nejenže hrozny sbírají ručně, ale třeba místo lisování hrozny šlapou ve velkých nádobách tak, jako se kdysi šlapalo zelí.

Nevšední nápoj podivuhodné chuti

Pokud máte známé s malou vinicí, kteří vyrábí nápoje jen v malém množství pro svou spotřebu, je vcelku možné, že jste naturální víno ochutnali. Jen jste ho neměli tak pojmenované.

A jak byste ho poznali? Možná tak, že vám nechutnalo. A možná úplně naopak. Naturální víno bývá často zakalené, minerální, s jemnou slaností, někdy příliš výrazně, řezavé, ostré. Málokdy jde o všední nápoj, který je po chuti každému. V poslední době je trendem takzvaná oranžáda, což je bílé víno oranžové barvy.

Foto: mythja, Shutterstock.com

Autentičtí vinaři sbírají hrozny ručně. Naturální vína zatím tvoří pouze 1 % celkové světové produkce vína, pro srovnání u biovína je to asi 5 % Foto: mythja, Shutterstock.com

Siřičitany ano, nebo ne?

Siřičitany chrání víno před působením kvasinek a bakterií, a tedy jeho znehodnocením. Nevýhodou je, že citlivý jazyk je pozná, protože chuť vína narušují. Navíc až 10 procent lidí je na ně citlivější.

Biovína mívají zpravidla méně siřičitanů než běžně prodávaná vína, avšak přesto jdou výrobci někdy až na samou hranu evropských nařízení. Autentická vína se přirozeně snaží o minimální obsah těchto látek, neboť smyslem jejich práce je vyprodukovat nefalšované víno bez příkras.

Je naturální víno zdravé?

Kvůli náročnosti výroby je naturální víno dražší. Neobsahuje chemii a díky postupům výroby je přímo nabité antioxidanty. A jak je obecně známo, v malých dávkách může být tento nápoj prospěšný.

Myslete také na to, že tato vína se rychleji kazí. Poznáte to podle nepříjemného zápachu. Obecně platí, že otevřené víno se má spotřebovat do 10 dnů. Zavřená vína skladujte nejlépe v horizontální poloze při teplotě do 10 stupňů Celsia.

Jaké víno pijete nejraději?

Reklama

Související témata:

Načítám