Hlavní obsah
3,3
(171)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Křupavé zelňáky jsou oblíbenou pochoutkou nejen v jižních Čechách. A není divu: kromě pikantního zelí obsahují i škvarky, díky kterým voní už z trouby. A nejlepší jsou ještě teplé!

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
50 kusů
  • 300 g škvarků
  • 50 g sádla
  • 450 g kysaného zelí
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Dle chuti
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky kmínu
Článek

Postup

01.

Kysané zelí sceďte, pokrájejte nadrobno (díky tomu se vám budou placičky mnohem lépe vykrajovat) a rukama propracujte s rozpuštěným sádlem, moukou a škvarky. Ty je dobré také trochu zahřát a pomlít na strojku nebo i rozmixovat. Podle chuti osolte a opepřete.

02.

Přidat můžete i špetku kmínu nebo papriky, případně kořením placičky sypat. Kdyby bylo těsto moc drolivé, přidejte sádlo nebo nálev ze zelí. Kdyby naopak moc lepilo, přisypejte mouku.

03.

Na pomoučené ploše těsto vyválejte na asi centimetr tlustý plát, vykrajujte cca 4cm kolečka a dávejte je na plech. Pečte je při 200 °C zhruba 15 minut dozlatova. Nejlepší jsou zelňáky ještě teplé. Další možnost je celý plát těsta pokrájet nožem na čtverečky nebo placičky jednoduše tvarovat rukama.

Jak vyrobit domácí škvarky i recepty na skvělé pomazánky najdete v článku Škvarková pomazánka 3x jinak. Klasická, rozmarýnová i s hořčicí!.

Reklama

Související témata:

Načítám