Hlavní obsah

Návod, jak ochránit manželství před rozvodem. Zkuste ho i vy

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Reklama

Co mohou páry udělat, aby se vyhnuly rozvodu? Existuje vůbec nějaká prevence, která by zaručovala lásku až za hrob? Takhle to vidí celosvětově známý odborník na vztahy. Proč byste podle něho měli číst?

Článek

Dobrých rad, jak pečovat o manželství, není nikdy dost. Svoje o tom ví i profesor Scott Stanley, výzkumník a ředitel Centra pro manželská a rodinná studia na americké Denverské univerzitě. Právě on sestavil osm nápadů, které přispívají k pohodě ve vztahu a ochraňují manželství před úpadkem. Sám ovšem přiznává, že zaručený návod na lásku až za hrob neexistuje. Jisté věci však riziko rozvodu minimalizují. Tady je jejich seznam.

1. Buďte sami sebou 

Nenechte se vláčet ostatními ani partnerem. Nepřejímejte jeho názory a vize, buďte sami sebou. „Nehodlám to nijak zvlášť rozvádět, protože pro to není prostor, ale věřte, že každý jednotlivec může pro manželství hodně udělat. Když ovšem začne sám od sebe,“ popisuje Scott Stanley na svém blogu.

2. Mluvte

Jednou měsíčně se posaďte a pohovořte o posílení manželství. Nesnažte se řešit staré sváry, zaměřte se na pozitivní kroky, které byste mohli udělat jako pár. To vás bude oba posouvat kupředu.

3. Čtěte

Přečtěte si dobrou knihu (o manželství) a vyzkoušejte některé nápady. Nesnažte se dělat všechno najednou, stačí najít jednu nebo dvě věci, které se vám oběma líbí. Získáte nové zkušenosti i společné zážitky.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Inspirujte se kvalitní knihou o manželstvíFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

4. Věnujte si čas

Lidé jsou zaneprázdnění, život je napjatý a manželé jsou si vzdálení. Přitom je tak důležité, aby si partneři našli čas jeden na druhého! Chrání to totiž před konflikty. Proto si vyhraďte „osobní prostor“. Co třeba každou druhou sobotu v měsíci? Zařiďte si hlídání a vyrazte na večeři nebo do kina. Relaxujte.

5. Zvažte vzdělávací workshopy

Poptejte se po odborníkovi na vztahy (může to být psycholog, sexuolog nebo kouč partnerských vztahů) a zapište se jako pár na nějakou jeho přednášku či workshop. Vystoupíte z rutiny a zároveň zjistíte, jak se partner na konkrétní dané problémy ve vztazích dívá. Nově získané informace vás mohou obohatit.

6. Mějte hádky pod kontrolou

„Konflikty by se měly řešit konstruktivně. I děti jsou hádkami rodičů negativně ovlivněné. Už kvůli nim je vhodné neurážet se a nenapadat,“ říká Scott Stanley a doporučuje následující fígl. Když ve vás něco vře, použijte předem domluvený signál, který partnera upozorní, že danou situaci (problém) chcete řešit – ovšem později, ne v přítomnosti dětí. Dohodněte se na časovém horizontu. „Můžeme se sejít za 30 minut v pracovně, prosím?“ Následně ctěte pravidla dobré hádky. Mluvte k věci, nechovejte se agresivně, střídejte se v odpovědích a mluvení.

7. Neperte špinavé prádlo na veřejnosti

„Osobně si myslím, že spousta párů v přítomnosti druhých říká věci, které by si partneři měli nechat na doma. A to se týká i planých řečí o rozvodu. Nikdy nevyslovujte něco, co nemyslíte vážně. A citlivé záležitosti ponechte za zavřenými dveřmi bytu,“ dál radí uznávaný odborník, který se těší velké popularitě jak u manželských párů, tak i u médií.

8. Nebojte se požádat o odbornou pomoc

Je zřejmé, že někteří lidé nejsou v manželství šťastní. Podle Scotta Stanleyho většina dvojic příliš dlouho otálí, než se obrátí na odborníka. Pomoc profesionála by však mohla vztah zachránit. Nebuďte jako ostatní. Na problémy reagujte včas a nestyďte se oslovit někoho třetího – fundovaného.

V písni Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha se zpívá, že „Život je jen náhoda, jednou jsi dole, jednou nahoře“. Berte to tak i vy. Většina párů se potýká se vzestupy a pády. To je normální. „Mějte rozumná očekávání, řiďte se výše uvedenými pravidly a riziko rozvodu snížíte. Pro vztah tak uděláte maximum,“ uzavírá Scott Stanley.

A co zachránilo manželství právě vám?

Reklama

Načítám