Hlavní obsah

Návrat do společnosti: Jak se jí a vaří po kriminále?

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tousty pečené na žehličce, kafe „třeťák“ a dvacet kilo nahoru. I tak vypadá život ve vězení. Paní Hana nám vyprávěla, jak se po návratu na svobodu stala z vysokoškolsky vzdělané ženy zapálená profesionální kuchařka, a uvařila nám čtyři skvělá podzimní jídla.

Článek

S Hanou (46) jsem se poprvé potkala v Komunitním centru a zahradě Kotlaska. V zelené oáze schované u pražské Palmovky lidé z okolí obdělávají záhony, cvičí jógu, využívají šicí dílnu nebo tu jen tak s dětmi odpočívají ve stínu ovocných stromů.

Začarovaný kruh nezaměstnanosti a dluhů

Celý areál vybudovali během necelého roku klienti a zaměstnanci organizace Rubikon Centrum, která pomáhá lidem s trestní minulostí vrátit se zpátky do běžného života. Po propuštění z vězení totiž bývá největší problém najít zaměstnání – se záznamem v trestním rejstříku práci dostane málokdo. A jelikož z vězení většina lidí odejde s dluhy, hrozí začarovaný kruh nezaměstnanosti a neustálého narůstání dalších dluhů, což bohužel velká část nakonec dost nešťastně řeší recidivou. I to je důvod, proč Rubikon vedle dluhového poradenství podporuje klienty ve vzdělání a rekvalifikacích, jež jsou zásadní pro nalezení a udržení poctivé práce.

Foto: Eva Malúšová

V komunitní zahradě se pořádají i pravidelné workshopy. Nás lenochy nejvíce zaujal ten na pletení houpacích sítí...Foto: Eva Malúšová

Pro všechny odpůrce podobných aktivit budiž útěchou, že je to nejlevnější způsob, jak bojovat proti recidivě a sociálnímu vyloučení. Na Rubikon se obracejí lidé, kteří chtějí svůj život změnit a začlenit se zpátky do společnosti, ale leží před nimi řada překážek – a ty bez pomoci překonat nezvládnou.

Uzeniny, dřina v kuchyni & nový začátek

Paní Hana (ač drobná postavou) je na první pohled silná žena, která tuto pomoc využila – po čtyřicítce se nechala zlákat snadným ziskem a spadla do průšvihu, z něhož už nebylo cesty ven. Z vysokoškolsky vzdělané ženy zvyklé na pohodlný život byla najednou trestankyně. Cela sdílená se silnými kuřačkami, chleby tajně opékané na žehličce, kafe „druhák a třeťák“ a uzeniny z výrobny, kde vězeňkyně pracují... I díky tomu se z Hany stala vegetariánka.

Foto: Eva Malúšová

Pěstovat ovoce, zeleninu i květiny chodí do Kotlasky obyvatelé okolí, ale o chod a údržbu centra se starají lidé po výkonu trestu, kteří tak svým sousedům ukazují, že také umějí pořádně máknoutFoto: Eva Malúšová

Návrat do starého zaměstnání nepřipadal po propuštění v úvahu, a protože se Hana nebojí ani fyzické práce (dříve například dobrovolničila v domově důchodců) a už ve vězení pracovala v kuchyni, rozhodla se svou kariéru otočit o 180 stupňů a stát se kuchařkou. Pomohl jí v tom jak blízký vztah s babičkou, která byla v kuchyni mistryní, tak právě rekvalifikační kurz zprostředkovaný Rubikonem. Nyní pracuje ve vyhlášené restauraci (z pochopitelných důvodů proto nezveřejňujeme její fotku), a ačkoli by se ráda zase někdy živila hlavou, vaření ji baví. A slouží jí i jako terapie, která jí pomáhá po všech životních zvratech trochu vyčistit hlavu.

Z přepychu do skromných poměrů

Většina žen v kriminále přibere až dvacet kilo, protože stres zajídají sladkým – dokonce v trochu extrémní podobě chleba s cukrem. Hana se proto snažila vyhýbat jak sladkostem, tak uzeninám, které byly na jídelníčku místo masa. Dnes se snaží ukázat, že zdravě a dobře se dá uvařit i s omezeným rozpočtem a z českých surovin, a čtyři takové recepty připravila i pro naše čtenáře. Všechna jídla jsem spolu s naší fotografkou Evou a nadšenými zahradníky z Kotlasky poctivě ochutnala. Některá i dvakrát. Nebo třikrát. A na co se můžete těšit?

Foto: Eva Malúšová

Na své si v zahradě přijdou i včelaři, takže kromě pravidelné výroby džemů se letos těší i na první vlastní medFoto: Eva Malúšová

Kulajda s vajíčkem a houbami

Jestli z lesa nikdy neodcházíte s prázdným košíkem (nebo máte doma zásobu sušených hub), tradiční kulajda s vajíčkem je na víkend jasná volba.

Foto: Eva Malúšová

Česká klasika nikdy nezklame. S vajíčkem a čerstvým chlebem v klidu zastane i hlavní chodFoto: Eva Malúšová

Rychlý kuskus s cuketou a sýrem

Voňavá zeleninová směs z cuket, česneku a rajčat, které jsou stále ještě v sezoně, perfektně doplní jemný kuskus. Skvělé i jako oběd do práce!

Foto: Eva Malúšová

Voňavá směs ze zeleniny, která právě dozrává, je s kuskusem a sýrem prima tip na oběd i lehkou večeřiFoto: Eva Malúšová

Těstovinový salát se slaninou a cibulí

Tady Hanka ustoupila a povolila slaninu, která těstoviny krásně ochutila. V kombinaci s ořechy, cibulí a modrým sýrem byl tento těstovinový salát naším favoritem.

Foto: Eva Malúšová

Vlašáky jsou samozřejmě z vlastního sběru, ale nic nezkazíte ani kupovanýmiFoto: Eva Malúšová

Švestkový crumble

Ovocný crumble je snad nejrychlejší dezert na světě – jakékoli sezonní ovoce jednoduše pokrájíte a zapečete s křupavou ochucenou drobenkou. A chutná teplý i studený!

Foto: Eva Malúšová

Šťavnatý koláč „bez koláče“ (rozumějte bez těsta) je Hančin oblíbený letní dezertFoto: Eva Malúšová

Fandíte lidem, kteří se snaží napravit své chyby?

Reklama

Načítám