Hlavní obsah

Návštěva 1 + 1: Jak tomuto bytu pomohly barvy?

Foto: Josef Neumann

Foto: Josef Neumann

Reklama

Interiér bytu 1 + 1 v Bílkově ulici v Praze vás už na první pohled upoutá výraznou barevností. Žádné neutrální odstíny. Tady najdete sytou modrou i červenou a nechybí ani zelená či kontrasty v černé.

Článek

Když se mladí manželé přestěhovali do Prahy, museli vyřešit otázku bydlení. Asi si dovede představit, že to nebylo zrovna jednoduché. Když definitivně zavrhli možnost podnájmu, začali shánět byt ke koupi. Není divu, že nakonec je okouzlil malý byt v Bílkově ulici na Josefově. Ten však vyžadoval kompletní rekonstrukci. Po ní pak následovala ta příjemnější část: vybavování interiéru. Tento úkol svěřili majitelé do rukou odborníkům ze studia Ambience design.

Červenou a modrou doplňuje dekor dubu

Už z prvního setkání designérky Jitky Kobzové s majiteli jasně vyplynulo, že budou interiéru dominovat výrazné barvy. Nakonec to vyhrála skvěle vyladěná barevná paleta, kterou tvoří sytě červené a modré potahové materiály v kombinaci s bílým a dubovým nábytkem, což dodává prostoru hravou eleganci. A s tím vším zajímavě kontrastují černé detaily.

Foto: Josef Neumann

Ozdobou obýváku je drátěné závěsné svítidlo španělské společnosti Aromas del Campo, která má avantgardní přístup k osvětlení interiérůFoto: Josef Neumann

Stěny zdobí především fotky

Během jedné schůzky s designérkou se majitelé zmínili o fotografiích Prahy. „A byl na světě jeden z nosných prvků interiéru,“ popisuje designérka. Vždyť právě zásluhou limitovaných fotografií Jiřího Píši a velkoformátového obrazu Lubora Drgáče se podařilo v tomto malém prostoru vytvořit jedinečnou a příjemnou atmosféru.

„Pokud si klient přeje originální a barevný obraz, rády spolupracujeme s malířem Luborem Drgáčem. Je to nesmírně pozitivní člověk a profesionální umělec,“ dodává designérka.

Foto: Josef Neumann

Díky fotografiím Jiřího Píši se designérce podařilo vytvořit jedinečnou atmosféruFoto: Josef Neumann

Koberec hraje všemi barvami

Důležitým prvkem v obývacím pokoji je parketová podlaha, která je původní. K zateplení interiéru přispívá geometrický koberec od Ligne Pure. Když se na něj pozorně zadíváte, uvědomíte si, že jeho dekor obsahuje všechny barvy použité v celém interiéru. Pohodlná sedačka Pergamon v modré barvě je od české firmy Polstrin, zatímco designové červené křeslo Queen dodala společnost Lino.

S celkovým pojetím obývacího pokoje dokonale ladí drátěné závěsné svítidlo od firmy Decado. Původně je však produktem španělské společnosti Aromas del Campo, jejíž výrobky se vyznačují nejen nápaditým designem, ale i avantgardním přístupem k osvětlení interiérů.

Kuchyni vévodí vyplétané židle

V kuchyni spojené s jídelním koutem vládne nestárnoucí kombinace černé a bílé. Dominantním prvkem této místnosti jsou židle s kovovým výpletem v sytě zelené barvě, navazující na jeden z barevných odstínů použitých na koberci ve vedlejší místnosti.

Foto: Josef Neumann

Barevným ozvláštněním kuchyně jsou zelené židleFoto: Josef Neumann

Místo ložnice jen spací kout

Vzhledem k malé výměře bytu bylo nutné do návrhu zapracovat kout na spaní, který je ležérně oddělený od obývací části jemnou záclonkou. Stejnou najdete také na oknech.

Nicméně nejdůležitější je tady samozřejmě postel. Výhodou postelí Ambience design, kterými je vybavená tato část bytu, je jejich výška. Ta umožňuje nejen pohodlné vstávání, ale zároveň zajišťuje více úložných prostor.

Po obou stranách postele jsou noční stolky Situs. Dalšími designovými prvky, jež by bylo škoda přehlédnout, jsou dekorativní lampičky. Navrhl je designér Julian Apelius a zatím jsou k dostání pouze v německých e-shopech.

Foto: Josef Neumann

Vysoká postel zajišťuje maximální komfortFoto: Josef Neumann

Minimalisticky pojatá koupelna a předsíň

V bytě, který hýří barvami, může být jednoduše a střízlivě zařízená koupelna překvapením. Místo všelijakých skříněk tady najdete prostornou niku, která slouží jako úložný prostor na ručníky.

Také při zařizování předsíně se designérka snažila, aby byla zachována vzdušnost malého prostoru. Vybavení proto sestává pouze z háčků, zrcadla a modulárních botníků. To vše je v elegantní kombinaci černý kov–dřevo. Autorem těchto zajímavých prvků je designér Knut Völzke.

Foto: Josef Neumann

Velká nika v koupelně slouží k ukládání čistých ručníkůFoto: Josef Neumann

Vizitka designérky

Jitka Kobzová se interiérovému designu začala věnovat zhruba před 20 lety při svém dlouhodobém pobytu v zahraničí. Po svém návratu do České republiky v roce 2009 založila studio Ambience design. Zároveň je aktivní také v oblasti vzdělávání budoucích designérů a věnuje se home stagingu. Více na ambiencedesign.cz.

Které barvy se líbí vám? Potrpíte si na pastelové odstíny nebo byste také zvolili něco výraznějšího? 

Reklama

Související témata:

Načítám