Hlavní obsah

Návštěva v hliněném domě aneb Když příroda hraje prim

Foto: Richard Guryča

Foto: Richard Guryča

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě chladí, v zimě zahřejí. I proto se manželé s tříletým synem rozhodli zrenovovat dům za použití přírodních stavebních materiálů – hliněné omítky, dřevo, len. Pojďte na návštěvu do domu, který dýchá.

Článek

Manželé Markéta a Tomáš milují přírodu a přírodní materiály a ctí práci předchozích generací. Jejich domovem se proto stal historický dům v Kelči na Vsetínsku, který částečně zrenovovali, ale v němž také zachovali mnoho z původních prvků. U osekávání vápenných omítek viděli, jak dřívější majitelé dům přestavovali, a odhadují, že poslední větší rekonstrukce proběhla v letech 1900 až 1920. Svědčí o tom zdobná fasáda, sloupová kamna a malby na stropech.

Ušetřit přírodu i peníze

„V dnešní konzumní společnosti je potřeba zastavení se a popřemýšlení, jestli je nezbytně nutné vše nahradit novými věcmi. Nehledě na to, že dříve se vše vyrábělo poctivě a věci měly za úkol svému majiteli posloužit co nejdéle. Proto jsem si jistá, že vydrží ještě více než to, co bych dnes koupila v obchodních řetězcích. Myslím, že není potřeba do všeho zasahovat, měnit a kombinovat, vrážet svou energii i finance. Ponechali jsme původní dispozici domu a zrekonstruovali ho tak, aby posloužil naší a třeba i příští generaci a příliš nás nezadlužil,“ říká Markéta.

Koupili ho v roce 2016 od pána, který v něm prožil celý svůj život. Topil si jen v kuchyni v kachlových kamnech a v koupelně měl litinovou vanu s lázeňskými kamny – dům byl ale čistý, suchý a bylo znát, že se o něj dřívější obyvatelé dobře starali. Při přestavbách používali kvalitní masivní materiály a byli to zruční řemeslníci.

Zachovat původní prvky

Manželé tak mohli zachovat třeba nádherná masivní futra a dveře, okna, některé dlažby a dřevěné podlahy a také onu litinovou vanu, kterou stačilo očistit a přetřít. Také sloupová kamna a komín se jen očistily a vše je opět funkční. Naopak kompletně nová se musela udělat elektřina, voda a topení.

„Manžel pracuje jako kovář, a proto se brilantně postaral o kachlová kamna, která byla v horším stavu, protože původní majitel topil uhlím. Nepoužíváme je primárně na vytopení celého domu, ale v chladnějších měsících si v nich rádi zatopíme, něco upečeme a posloucháme praskání dřeva. Využíváme je i na sušení ovoce a hub a náš tříletý Matouš samozřejmě miluje přikládání ‚dřevéček‘,“ usmívá se Markéta.

Foto: Richard Guryča

Sloupová kamna se jen očistila, stejně tak i komín, a jsou opět funkčníFoto: Richard Guryča

Hlína je jako přírodní oblečení

Vzhledem k tomu, že Markéta pracuje v rodinné firmě Hliněný dům, bylo jasné, že své „království“ zrealizují právě s ní. Na všech zdech v interiéru jsou hliněné omítky silné asi 2 cm, na některých stropech pak přírodní jílová leštěná omítka, která je podobná pohledovému betonu, ale z prodyšných směsí. Ta pokoje opticky zvětšila a prosvětlila, takže si mohli dovolit ponechat hliněnou omítku v její základní přirozené hnědé barvě.

A jak bydlení v hliněném domě popsat? „Funguje tu podobný princip, jako když srovnáte syntetické oblečení s oblečením z merino vlny, lnu nebo konopí. Člověk prostě pozná, jestli je obalený v igelitu, nebo v přírodním materiálu, který je prodyšný a dýchá,“ vysvětluje Markéta.

„Hliněná směs se skládá jen z jílů a písků a má skvělé vlastnosti – akumulace teploty, díky čemuž ušetříte náklady za vytápění, regulace vlhkosti, takže se nerosí okna a nevznikají plísně, 100% recyklovatelnost, estetičnost, vhodnost pro alergiky, česká výroba a práce stejně pohodová jako s konvenčním materiálem,“ doplňuje ji Tomáš.

Foto: Richard Guryča

Hliněná omítka výborně akumuluje teplotu, dokáže regulovat vlhkost a je 100% recyklovatelnáFoto: Richard Guryča

Dřevo a ozdobné šambrány

Kromě hlíny použili i další přírodní materiály. Dřevěný nábytek i podlahy jsou natřené přírodními oleji a vosky, podkroví je zaizolováno lněnou izolací, secesní fasádu obnovili za použití přírodní vápenné omítky a šikovní řemeslníci dokonce dokázali vyomítat zdobné šambrány kolem oken, aniž by použili polystyrenové prvky. „Naházeli to přes šablony tak, jak se to dělalo dříve,“ říká Markéta.

Koupelna jako společné království

Vyhráli si také s koupelnou, kde po osekání omítek objevili původně zazděné klenby, které se rozhodli zachovat nejen z estetického hlediska, ale i proto, že prostor opět o něco zvětšily. Vybrali pěknou dlažbu a k ní natónovali marocký štuk, což je voděodolná omítka, kterou je možné použít místo klasických obkladů.

Vypadá skvěle a paní domu si pochvaluje zejména snadnou údržbu: „Jednou za týden stačí plochu umýt marseillským mýdlem. Nejsou tu žádné škvíry a spáry, kde by se usazovala plíseň.“ Sprchový kout si dovolili udělat velkoryse prostorný, tak aby se do něj vešla celá rodina naráz.

Foto: Richard Guryča

Klenby v koupelně byly zazděné, přišli na ně až po osekání omítekFoto: Richard Guryča

Vizitka společnosti

Zdravé bydlení, estetický vzhled a kvalita života v domech, které obývají – to jsou kritéria oslovující zákazníky rodinné firmy Hliněný dům, a to nejen při rekonstrukcích, ale i v novostavbách s přesahem do moderního bydlení. Firma se opírá o osobní zkušenosti, ale i profesionalitu svých spolupracovníků. Vyrostla z práce a experimentů spojených s poznáváním tradičních řemesel, technologických postupů a vhodných stavebních materiálů. Více na www.hlinenydum.cz.

Jestli jsme vás naladili, pojďte s námi na ještě jednu prohlídku do krásného domu pro pětičlennou rodinu, kterému také vévodí přirozené materiály.

Reklama

Související témata:

Načítám