Hlavní obsah

Návštěva ve vile se třemi kuchyněmi a kulečníkem místo stolu!

Foto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Vila architekta Pragera prošla náročnou rekonstrukcíFoto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Reklama

Už jste někdy jedli na kulečníkovém stole? Rodina s dětmi, která zde žije, takový stůl má. A nemá jen stůl, ale i nádhernou vilu, kterou původně navrhl architekt Karel Prager. Podívejte se, jak pěkně ji zrekonstruovali.

Článek

Architekt Prager vilu navrhl pro svoji rodinu a její nároky. Budova byla průběžně přizpůsobována podle potřeb těch, kteří v ní následně bydleli. Dvougenerační rodinnou vilu ze 70. let 20. století obývaly následně tři rodiny. Současný majitel ji koupil v roce 2007 a rozhodl se ji kompletně zrekonstruovat, aby vyhovovala jemu a současným trendům.

Dům v novém kabátu

Rekonstrukce byla opravdu důkladná. Celý vnitřek vily byl vybourán. Smaltované plechy půlválcové nadstavby byly vyměněny za nové, původní keramický obklad obytné kostky nahradila odvětrávaná fasáda z přesných velkoformátových desek Swisspearl systému Sigma 8 v červené barvě. Architekti Jan Lapčík a Jarmila Kopečná navrhli vnitřní uspořádání, které vyšlo z původního, ale bylo přizpůsobeno požadavkům nového majitele.

Foto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Zahrada domu. V létě rodina stoluje na venkovní kryté terase. Hezké dny může trávit u bazénuFoto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Vzdušnost a lehkost (a minimalismus)

V přízemí domu se nachází jídelna s hlavní kuchyní, hostinský pokoj, domácí fitko s koupelnou, sauna i vinný sklep, dále prádelna a technická místnost. V prvním patře je obývací pokoj, studovna, ložnice se šatnami a samostatnou koupelnou a dětský pokoj také s vlastní koupelnou. Samostatné schodiště u vstupu chytře odděluje obytnou kostku od půlválcové nadstavby s pracovnou.

Foto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Architekti vymysleli praktické, a zároveň designové řešení. Místo pod schodištěm využili pro kuchyňkou linku a spotřebiče a celý prostor oddělili skleněnou stěnouFoto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Foto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Geniálním řešením bylo umístění těchto „hi-tech“ spotřebičů (mikrovlnky a trouby) do nenápadného prostoru pod schodištěmFoto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Ve druhém patře, kde se pracovna s nádherným výhledem na panorama Prahy nachází, je další hostinský pokoj se samostatnou koupelnou. Součástí pracovny je také malá příruční kuchyňka. Ty jsou v objektu dvě a můžete si v nich připravit kávu nebo malé občerstvení.

Foto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Příruční kuchyně. Funkční, nenápadná, praktická. Ideální pro rychlé občerstveníFoto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Foto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Pracovna pod kopulí. Elegantní nábytek se hodí k čistým liniím, bílé barvě stěn a bílému vestavěnému nábytku, opět dělanému na míruFoto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Galerie s odpočinkovým koutem je přístupná točitým subtilním schodištěm. V interiérech převažuje bílá barva doplněná odstíny šedé. Důraz je kladen na vzdušnost a lehkost.

Foto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Odpočinkový kout v kopuli. Architekti Lapčík a Kopečná pro něj vybrali velice inspirativní místoFoto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Problémy s výškou?

„V návrhu interiérů jsme se museli vypořádat s protichůdnými skutečnostmi – nadprůměrnou výškou členů rodiny majitele a malou světlou výškou místností, kterou nebylo možné z konstrukčních důvodů zvětšit,“ popisuje Jan Lapčík z ateliéru Fusion Architects s. r. o. Z těchto důvodů jsou všechny dveře v plné výšce místností a veškerá stropní svítidla a reproduktory jsou zabudovány do podhledu.

Foto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Úložné skříně. Architekti vyřešili úložné prostory opravdu geniálně. Mají zasouvací dveře a spoustu místa uvnitřFoto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Foto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Pokoj pro hosty. Úžasné je na něm to, že má svoji vlastní koupelnu. Návštěvy tak mají maximální pohodlí a soukromíFoto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Foto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Další pokoj pro hosty s koupelnou. Někdo toto řešení zatracuje, jiný ho miluje. A pak si vyberte...Foto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Foto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Ložnice majitelů. Má jednoduchý design, vestavěnou skříň, masivní postel s nočními stolky, zhotovenými na míru, a krásný výhledFoto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Místo kvantity kvalita

Architekti navrhli do obytné části domu světlé barvy v kontrastu s tmavými dřevěnými povrchy nábytku a obkladů stěn. Byt je zařízen tak, aby maximálně vyhovoval potřebám rodiny. Je vzdušný a bez přílišného množství nábytku. O co méně nábytku, o to kvalitnější materiály, na nich majitel rozhodně nešetřil. Téměř všechen nábytek vyrobili na míru truhláři z firmy Dinak. Navržené obklady a dlažby jsou italské značky Marazzi, kvalitní umyvadla, vany, sprchové kouty a další sanita byla vybrána od firmy Villeroy.

Foto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Koupelna. Skleněná mozaika na stěnách je značky MarazziFoto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Foto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Koupelna. Každá koupelna je jiná. Tato se nachází v prvním patře, je laděna do teplého oranžového tónu a vybavena sanitou značky Villeroy&Boch. Na stěnách jsou barevné stěrky pandomoFoto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Foto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Další koupelna. Tato se nachází vedle fitka. Na obklad byly použity skleněné panelyFoto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Večeře u kulečníku

Každá rodina se schází u stolu. Tato se schází u stolu zcela výjimečného. Protože má majitel rád kulečník i biliard, neváhal ani na chvíli a pořídil do jídelny unikátní stůl značky Fusion table. Přišel asi na 140 tisíc korun. Nikdo by totiž za jeho luxusním a uhlazeným minimalistickým vzhledem nehledal billiard. „Do stolu Fusion table jsme se smojí manželkou zamilovali oba. Ona má krásný a velký jídelní stůl a já billiard,“ přiznává majitel. Schází se u něj nejen rodina, ale i kamarádi a známí. Designové židle značky Rolf Benz jsou od německého výrobce. Intimní atmosféru dodávají domu svítidla značky Deltalight.

Foto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Obývací pokoj. Čisté, minimalistické a vkusné provedení se skleněnými policemi. Ty jsou zajímavým prvkem, ale ne každému by se do nich chtěloFoto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Foto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Jídelna. Po vzoru zámeckých jídelen je zde i klavír. Odtud můžete vyjít na terasuFoto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Foto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Jídelní stůl Fusion table. Má skutečně vtipné řešení, kdy je v něm ukrytý stůl na billiár, a krásný designFoto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Foto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Jídelna a herna v jednom. Majitel je rád, že nemusí kulečníkový stůl schovávat v garáži jako jeho kamarádi. Takhle stůl poskytuje skvělou zábavu celé rodině i jejím přátelům. A navíc: hra, stejně jako jídlo, spojujeFoto: FUSION ARCHITECTS s.r.o.

Brali byste takový dům? Nebo máte jiný vkus?

Reklama

Související témata:

Načítám