Hlavní obsah

Nebaví vás sekat trávník? Víme, jak se o něj starat bezpracně!

Foto: Husquarna

Foto: Husquarna

Reklama

Aby byl trávník kolem domu krásný na pohled, potřebuje hlavně dostatek vody a také péče, tedy hlavně sekání. Jestli vás právě tohle odrazuje, měli byste se seznámit s tím, co dovedou robotické sekačky!

Článek

Není lepší odpočinek než se dívat na to, jak někdo pracuje za vás. Takže proč se například nedívat, jak robotická sekačka tiše a precizně pečuje o váš trávník, aniž se musíte zvednout z lehátka? Do toho se vyplatí investovat!

Co umí robotická sekačka?

Robotické sekačky jsou skvělé v tom, že pracují zcela samostatně a sekají trávu tak často, že se nemusí shrabovat, jelikož její drobné odřezky mizí v trávníku a stávají se vlastně přirozeným hnojivem. I proto je často volí majitelé městských bytů s předzahrádkami, kteří nemají místo na další zahradní vybavení, jako jsou hrábě a v neposlední řadě třeba i kompost. „Místo jednorázového ,šokového' sekání trávníku jednou za čas, přičemž se stéblo usekne dlouhé, seká robotická sekačka váš trávník každý den. Máte tak upravený trávník, a navíc se zlepší jeho vitalita a eliminuje růst mechu,“ říká Jakub Kircher, produktový specialista z Gardeny.

Robotická sekačka ale rozhodně není pomocník, který by se lekl zahrad velkých, zvládne i různě členité pozemky! „Pomocí ohraničujícího kabelu jim vymezíte prostor pro sekání, vodicí drát je spolehlivě dovede k nabíjecí stanici, kde doplní energii pro další práci. Pracují průběžně podle naprogramovaného schématu tak, aby trávník udržovaly stále v perfektním stavu,“ říká specialista pro Husqvarnu Tomáš Nevečeřal.

Některé robotické sekačky mají i GPS, která je navede tak, aby se vyhnuly překážkám a pohybovaly se po zahradě co nejúčelněji. Ovládat je můžete pomocí chytrého telefonu nebo hodinek. Mohou mít čidla, která je upozorní na překážku a také zvyšují bezpečnost osob i zvířat, které sekačku na zahradě potkávají.

Jaké sekačky jsou na trhu?

Foto: archiv firmy

Husqvarna Automower 430X, pro plochy až do rozlohy 3200 m2, zvládne prudké svahy se sklonem až 45 %, s navigací GPS, přizpůsobí frekvenci sekání tempu růstu trávy, lze propojit s chytrým telefonem či hodinkami, cena: 79 990 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Gardena Sileno +, pro plochy se sklonem až 35 %, má systém SensorCut pro souvislý travní koberec bez pruhů, volně programovatelný čas sekání, senzor reagující na růst trávy, cena: 47 490 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Viking iMow MI 632, pro plochy až do rozlohy 4000 m2, sklon pozemku do 35 %, senzory k detekování deště, nárazu a ochraně proti krádeži, v nabídce dvě verze s různě silným akumulátorem, cena: 58 790 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Worx Landroid M 2.0 WG794E, pro plochy až do rozlohy 1000 m2, sklon pozemku do 20 %, předprogramovaný výrobcem, senzor pro automatické zaparkování do stanice při dešti, bezpečnostní PIN kód, alarm, cena: 29 990 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Ambrogio L200R Deluxe, pro plochy až do rozlohy 2600 m2, sklon pozemku do 45 %, dešťový senzor, intuitivní programování, cena: 69 990 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Robomow RC 304 PRO, pro plochy až do rozlohy 500 m2, sklon pozemku do 36 %, ovládání přes mobil, nastavení kritérií, podle kterých seče, unikátní režim sečení okrajů, cena: 29 990 KčFoto: archiv firmy

Jak vybrat robotickou sekačku?

Rozhodujícím kritériem je rozloha a členitost travnaté plochy, o kterou se sekačka má postarat – v té souvislosti je nutné volit i výdrž baterie a také rychlost nabíjení. Podle rozlohy pozemku je zapotřebí vybrat i délku hraničního kabelu, který vytyčuje prostor, kde sekačka pracuje – bývá od 150 do 200 metrů.

„Pokud máte zahradu se svažitými plochami, úzkými průchody a nepravidelnými zákoutími, hodí se právě satelitní navigace, která zabrání tomu, aby se sekačka vracela na již posekané části, čímž šetří energii i samotný trávník,“ dodává Tomáš Nevečeřal. Sekačky také dovedou sečení přizpůsobit počasí, a tedy i tomu, jak tráva roste rychle. Dešťové čidlo jim také umožní se včas schovat před deštěm.

Dobré je se zajímat i o zabezpečení sekačky proti krádeži. „Záleží na výrobci, ale většinou jsou sekačky chráněny výstražnou signalizací, tedy alarmem, který se spustí za určitých podmínek nebo možností vložení PIN kódu, bez jehož znalosti nefungují," radí produktový specialista Robot World s.r.o. Michal Kulla.

Při výběru byste měli zohlednit i hlučnost sekačky – většinou je skoro nulová, takže nevadí, pokud začne pracovat brzy ráno. A pokud by to přece jen vadilo, hodí se, pokud je možné ručně nastavit, jak často a v kterou denní dobu bude sekačka pracovat. Protože možností je mnoho, vyplatí se při jejich výběru konzultace s odborníky, kteří vyberou to, co skutečně využijete, a doporučí i doplňkové příslušenství.

Jak sekáte trávu na vašem pozemku? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám