Hlavní obsah

Pasti půdních bytů: Tyhle věci si ohlídejte při rekonstrukci podkroví!

Foto: hanohiki, Shutterstock.com

Foto: hanohiki, Shutterstock.com

Reklama

Originální půdní bydlení v centru města s panoramatickým výhledem na střechy okolních domů? Zní to jako sen. Půdní byty mají své kouzlo, ale nejsou bez negativ. Co všechno by vás mělo zajímat, než se pustíte do rekonstrukce půdy či koupě půdního bytu?

Článek

Nevyužité půdní prostory se při troše fantazie vaší či zdatného architekta mohou proměnit v krásný světlý byt. Rekonstrukce podkroví si však žádá své. Jestliže tedy máte zálusk na nějakou hezkou půdičku, vězte, že zde právem platí okřídlené „dvakrát měř, jednou řež“.

Skvělá lokalita i prostor navíc 

Důvodů, proč se pustit do rekonstrukce půdy, je hned několik. Když pomineme atraktivitu samotného prostoru, nejčastěji to bývá nedostatek volných nebo vyhovujících bytů ve velkém městě.

„Motivace je pak jasná, je to dobrá poloha domu, kde se půdní prostory nacházejí – často centrum města, ale také místo s dobrými vazbami na infrastrukturu městské hromadné dopravy,“ uvádí interiérový designér Petr Molek ze studia očkodesign.

„Byty v podkroví poskytují možnost získat nový, moderně řešený byt v lokalitě, kde je jiný typ výstavby, vzhledem k hustotě zástavby, v podstatě nemožný. Půdní vestavby dále poskytují svým umístěním v posledních podlažích domů soukromí, ticho a výhled na okolní střechy z nezvyklého pohledu. V těchto bytech navíc již není slyšet hluk z dopravy,“ vysvětluje Pavel Kučera, jednatel firmy Půdy Praha.

Foto: Hoos

I takto může vypadat půdní vestavbaFoto: Hoos

Najděte si svou půdu 

Jestli vás myšlenka na půdní vestavbu nadchla, můžete si vhodné prostory najít i přes internet – ani nemovitosti tohoto typu neunikly realitním makléřům a jiným specializovaným firmám. Do vyhledávače stačí zadat „prodej půdních prostor“ a konkrétní město či lokalitu.

Dejte si však pozor, abyste neskočili na lep hned první nevýhodné nabídky. Vyplatí se nechat si vypracovat odborný posudek, který jednak posoudí technický stav nemovitosti a také nastíní nákladnost přestavby.

V případě, že jste majitelem bytu těsně pod půdou a stávající bydlení už vám velikostně nestačí, zkuste popřemýšlet, zda by nestálo za to ji přikoupit. Váš byt má potenciál atraktivního mezonetu (viz článek Mezonet vznikl ze dvou bytů: Návštěvy obdivují otočené schodiště i zašívárnu!). Jestliže vlastníte celý bytový dům a čeká vás rekonstrukce střechy, vybudováním bytové jednotky v podkroví můžete ze situace vytěžit.

Foto: Půdy Praha

Terasa k podkrovnímu bytuFoto: Půdy Praha

Získáte originální byt 

„Bydlení ‚na půdě‘ je bezesporu originální, žádná tuctová ‚developeřina‘. Budou vás těšit krásné pohledové trámy, nepravidelné místnosti, přiznané původní zdivo nebo výhledy na noční město. Když se zadaří, můžete využít krásné vysoké stropy. Dalším benefitem je možnost využití přírodního světla – kombinace střešních oken, světlíků a světlovodů dodává neopakovatelnou atmosféru,“ říká Petr Molek.

Na druhé straně byste měli dát pozor, aby se návrh vašeho bytu neomezil pouze právě na střešní okna. Tam, kde je to možné, nechte zapracovat i okna svislá, jinak byste v létě měli doma jako ve skleníku bez možnosti udělat pořádný průvan (Jak správně větrat? Poradíme!). Pootevřené střešní okno by také nemělo zůstávat déle bez dozoru – při dešti hrozí zatečení a zlodějům usnadňujete „práci“.

Foto: Petr Molek očkodesign

I při usínání můžete počítat hvězdyFoto: Petr Molek očkodesign

Pozor na izolaci i památkovou zónu

„Tak jako celá oblast stavebnictví prochází i výstavba půdních bytů vývojem. Nedostatky devadesátých let jsou překonány, ale stále je třeba mít na paměti zejména pečlivost a odborný dozor během výstavby. Je třeba dbát na kvalitní zpracování projektové dokumentace a její dodržování,“ upozorňuje Pavel Kučera.

Vymstí se zejména nedodržení skladeb střešního pláště, nedostatečně provedené izolace tepelné, hlukové i hydroizolační. „A i přes kvalitní izolaci může být v létě v interiéru horko, a proto se tyto byty často neobejdou bez klimatizace,“ uvádí Petr Molek.

Pozor je třeba dát také na lajdácké provedení detailů. Nekvalitně provedené práce by do budoucna mohly znamenat mnoho problémů, třeba v podobě plísní či houby dřevomorky.

Jinak se podle Pavla Kučery půdní vestavby hodí téměř do všech domů s původně sedlovou střechou: „Nesetkali jsme se s tím, že by některý z domů nebyl pro realizaci z technického hlediska vhodný. Téměř do každé lokality lze navrhnout smysluplné využití stávajících prázdných půdních prostor. V památkově chráněných lokalitách je však potřeba přizpůsobit se okolí, aby výstavba nepůsobila rušivě.“

Chtěli byste bydlet v podkrovním bytě? Líbí se vám neotřelé půdní přestavby, nebo dáváte přednost nižším patrům?

Reklama

Související témata:

Načítám