Hlavní obsah

Nebezpečný vysoký tlak. Známe pět způsobů, jak ho snížit bez léků

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Možná se vám zdá, že v trochu pokročilejším věku trpí vysokým krevním tlakem každý druhý. Řeší ho vaše maminka, babička a většina jejich známých. Bohužel nejste daleko od pravdy. O to hůř, že hypertenze je poměrně vážná diagnóza.

Článek

To, že máte zvýšený tlak, samo o sobě nijak necítíte. Nezpůsobuje vám bolest, únavu ani nic tomu podobného. Přesto se nedá brát na lehkou váhu. „Vysoký krevní tlak patří stále k nejčastější diagnóze v rámci chorob oběhové soustavy. Ve světě umírá každoročně na choroby spojené s hypertenzí asi sedm milionů osob,“ uvádí prof. MUDr. Věra Adámková, CSc., garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze dokáže poškodit cévy v těle. Je proto významným rizikem pro rozvoj mnoha chorob a dalších zdravotních komplikací, jako je infarkt myokardu, kornatění tepen či mrtvice.

Úplně bez léků to nepůjde

Pokud máte naměřený vysoký krevní tlak, minimálně zpočátku se farmakologické léčbě nevyhnete. Vzhledem k tomu, jak vážné je to zdravotní riziko, spoléhat se zcela na alternativní metody vám žádný lékař nedoporučí.

„Avšak pokud začnete co nejdříve upravovat životosprávu, lékař vám může snížit množství či dávku léku. Mladší jedinci se mohou klasické léčby zbavit úplně, pokud se jejich další prioritou stane jejich zdraví a radikálně změní životní styl,“ říká MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a zdravý životní styl.

Jak můžete napomoci snížení tlaku vy sami?

1. Zhubněte kila navíc

„V počáteční fázi onemocnění byste měli kvalitněji a pravidelně jíst, pravidelně se hýbat a dostatečně odpočívat. Tyto tři faktory vedou ke snížení či udržení přiměřené hmotnosti,“ jmenuje Hana Mojžíšová.

U řady nemocných právě díky snížení tělesné hmotnosti dojde k výraznému zlepšení naměřených hodnot krevního tlaku, někdy dokonce k úplné normalizaci.

2. Tolik nesolte

Doporučený příjem soli se u dospělého člověka pohybuje kolem pěti až šesti gramů za den. To ale většina lidí v Česku výrazně přesahuje.

„Uvědomte si, že sůl konzumujete v pečivu, uzeninách, nejenom v jasně slaných pokrmech. Tam, kde je to možné, by měly být přednostně používány nesolené čerstvé nebo zmrazené potraviny,“ radí profesorka Věra Adámková.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Místo soli dejte přednost například chilli, pepři, česneku či dalším ostrým, ale zdravým ochucovadlůmFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

3. Stopka kouření

„Kouření poškozuje cévní stěnu, urychluje i vznik aterosklerózy, zhoršuje srážlivost krve. Důsledná abstinence kouření je proto nesmírně důležitým opatřením při léčbě hypertenze,“ popisuje Věra Adámková.

4. Jezte potraviny, které mají hodně draslíku

Draslík je velmi důležitý mikronutrient, který mimo jiné přispívá k roztažení cév. To je při vysokém krevním tlaku samozřejmě žádoucí. Zdrojem draslíku jsou hlavně banány, avokádo, mléko, fazole, ryby či sušené ovoce.

5. Šup do tělocvičny

Sport je lék na všechno, včetně vysokého krevního tlaku. Začněte tedy kromě pravidelného denního pohybu zařazovat i trochu náročnější sportovní aktivity. Pokuste se třeba o běh na eliptickém trenažéru v kombinaci se silovým tréninkem. „Fyzická aerobní aktivita v dostatečné intenzitě třikrát až týdně po dobu alespoň 30 až 45 minut příznivě ovlivní hodnoty krevního tlaku,“ potvrzuje Věra Adámková.

Máte zvýšený krevní tlak?

Reklama

Načítám