Hlavní obsah

Nečekaný krok královny: Má snad Meghan raději než Kate?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Nestává se příliš často, že by britská královna svým chováním překvapovala. Tentokrát se jí to ale opět podařilo, a to v souvislosti s královskými vánočními oslavami. Hosta, kterého pozvala na své panství Sandringham, by tam nikdo nečekal.

Článek

Neexistuje moc rodin, které by neměly své vánoční tradice, které poctivě dodržují. Bez ohledu na to, jak moc to některé členy třeba štve. A jinak tomu není ani v rodině britské královny Alžběty II. (92). S tím rozdílem, že na tyto tradice dohlíží ještě královský protokol a k jejich porušování tedy zrovna moc nedochází.

Jenže královna má právo veta, což dokázala už vloni. Na panství Sandringham, kam tradičně na Vánoce jezdí, pozvala mimo jiné tehdy ještě snoubenku prince Harryho (34), Meghan Markle (37), což udělala vůbec poprvé. Podle zvyklostí totiž tyto svátky v nejužším kruhu s panovnicí smí trávit pouze partneři, kteří jsou již sezdaní, nikoliv pouze zasnoubení. Takže třeba vévodkyně Kate (36) trávila Vánoce v roce 2010, kdy se s princem Williamem (36) zasnoubili, se svojí rodinou. Výjimka neplatila ani pro jiného člena rodiny.

Foto: Profimedia.cz

Královna vloni velice překvapila, když na vánoční svátky pozvala i Meghan Markle, která tehdy byla ještě snoubenkou prince Harryho Foto: Profimedia.cz

Miláček Meghan 

Alžběta II. se rozhodla tento precedent porušit i letos a nejednoho milovníka tradiční britské královské rodiny tím překvapila. Pozvání totiž obdržela i matka vévodkyně Meghan, Doria Ragland (62). To je vůbec poprvé, co panovnice na Vánoce zve někoho „z venku“. Bude to zřejmě i historický okamžik – v kruhu rodinném usedne u jednoho stolu britská panovnice a Afroameričanka. To je další důkaz toho, že britská monarchie není už tak zkostnatělá a dochází v ní k drobným modernějším proměnám.

Foto: Profimedia.cz

Doria Ragland občas doprovází svoji dceru a zetě na veřejných akcíchFoto: Profimedia.cz

A z lidského hlediska je to od Alžběty II. velice šlechetné gesto, královna tím chce manželce svého vnuka vyjádřit úctu a dát najevo, že si je vědoma, že Meghan nemá v Británii nikoho z rodiny. A kdy jindy by měli být příbuzní pospolu, než na Vánoce! Kdo ví, třeba se v tomto rozhodnutí skrývá i trocha poťouchlé škodolibosti – vsadíme se, že otec Meghan, Thomas Markle (74), který se cítí dotčený, že se doposud s královskou rodinou nesetkal, určitě pukne závistí, že jeho bývalá žena s královnou stráví rovnou Vánoce!

A co vy? Už také plánujete Vánoce?

Reklama

Načítám