Hlavní obsah

Nechci dítě. Tohle společnost toleruje jen mužům

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Nechci dítě. Když tohle řekne muž, je to víceméně v pořádku. Když to řekne žena, je to kariéristka, sobec nebo lenoch. Proč společnost bezdětnost mužům toleruje, kdežto ženám ne?

Článek

Většina lidí rodinu dřív nebo později založí. Ale někdo má o svém životě jiné představy. A je to v pořádku. Společnost tohle rozhodnutí chápe u mužů, u žen už tolik ne. Jen si vzpomeňte, kolikrát jste o nějakém čtyřicátníkovi bez dětí slyšeli, že je to kariérní sobec? Ženy podobným narážkám čelí celkem pravidelně.

Důvody bývají podobné

Přitom za rozhodnutím nemít děti bývá u žen i mužů velmi často podobná motivace. „Já se v praxi setkávám nejčastěji se dvěma důvody. Obojí pramení z dětství, z toho, jak byli ti lidé vychováváni,“ říká vztahový kouč Aleš Kalina. Ti, kteří vyrůstali v rodině, kde byly děti přítěží, nebo je rodiče vychovávali drasticky, mají v paměti, že mít děti je těžké. Plyne z toho strach a nechuť je mít.

Do druhé skupiny patří lidé, kteří mají problém s navázáním trvalého vztahu, protože vyrůstali v prostředí, kde to mezi rodiči nefungovalo (Rozvod a děti: Co při něm vlastně cítí?). „A oni mají v sobě zakódováno, že lidé se ve vztazích trápí, tak proč by je navazovali,“ upřesňuje Aleš Kalina.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Ne každý touží po dětech. Ženám se takové rozhodnutí ale stále příliš netolerujeFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Priority jsou dnes jinde

Vztahový kouč ze Školy pro ženy Jan Šulec se dívá ještě dál. Nechuť některých lidí mít děti pramení podle něj i z toho, že obecně upadá tradiční hodnota rodiny, naopak trendy jsou materiální hodnoty, užívání si života, poznávání světa.

A problém je i v tom, že řada lidí má pocit, že nepotkala toho pravého (či tu pravou), s nímž by stálo za to založit rodinu. „Dnes je tak snadné se seznámit, že pracovat na společném vztahu ztratilo na významu. Raději neustále vybíráme a přebíráme, než abychom budovali,“ tvrdí Jan Šulec.

Jeden rozdíl tu je

Muž mnohdy nechce děti, protože je sám ještě kluk. „Podle mě je hlavním faktorem nedostatek mužské energie. Muž není připraven, nechce na sebe brát zodpovědnost, chce si užívat, střídat partnerky a tak nějak proplouvat životem,“ říká Jan Šulec.

U žen je to prý spíš naopak. „Tam vidím absenci ženské energie. Silné a schopné ženy často děti nemají, zato jsou plné energie k výkonu. Takovým ale chybí jemnost a citlivost, které k mateřství patří,“ dodává odborník.

Je to fér?

Ať už jsou důvody pro rozhodnutí nemít děti jakékoli, není jedno, zda je to muž či žena? „Rozhodně to není fér. Já v tom vidím zastaralost myšlení, kdy nám bylo do hlav stovky let vtloukáno, že žena má být podřízena muži a její v podstatě jedinou povinností je rodit děti. Ale tohle je potřeba vymýtit, protože muž a žena jsou rovnocenné bytosti a mají tedy úplně stejné právo se rozhodnout, zda chtějí, či nechtějí mít děti,“ tvrdí rezolutně Aleš Kalina (Ženská diskriminace: Stále jí čelíme!).

Jan Šulec to ale tak jednoznačně nevidí: „Jestli to je, či není fér, si netroufám tvrdit. Je to prostě tak, jak to je. Mateřství je s ženou spjato absolutně nejvíc, u mužů byla vždy upřednostňována výkonová složka. Proto je společnost k mužům shovívavější, protože zaměření na výkon a kariéru je u nich brán automaticky. U žen je to pojítko díky evoluci právě mateřství.“

Každý má svobodnou volbu

Proto je přirozené, že společnost je k ženám v tomto směru přísnější. Rozhodně ale není povinností každé ženy rodit děti. A pro všechny, které mateřství neláká, má kouč Šulec jasný vzkaz: „Pokud děti nechcete a jste spokojené se svým životem, neřešte, co si myslí druzí. Odpovědnost za svůj život nesete jen vy, a pokud jste šťastné bez dětí, naprosto si to zasloužíte bez ohledu na nějaké společenské konvence.“

Jsou ale také muži, kteří po dítěti touží, ale po partnerce už tolik ne. Plození potomka pak připomíná spíš Konkurz na dělohu.

Reklama

Související témata:

Načítám