Hlavní obsah

Negativní emoce: Jak se jich zbavit, abyste byli konečně šťastní?

Foto: Profimedia

Poslouchejte své emoce. Všechno špatné se dá obrátit v dobré!Foto: Profimedia

Reklama

Aktualizováno

Emoce jsou nedílnou součástí života každého z vás a jsou také jedním z určujících faktorů kvality vašeho života. Vnitřní pocit spokojenosti je důležitější než miliony na účtu. Jak ho dosáhnout?

Článek

Můžete být vzdělaní, bohatí, mít dobrou práci, rodinu, pokud vás však bude ovládat strach, závist, nenávist či pocit křivdy, spokojení a šťastní asi nebudete.

A funguje to i naopak. Pokud jste spokojení s tím, jak žijete, máte často radost a úsměv na tváři, cítíte se dobře a máte dobrou náladu, budete celkově šťastnější, přestože parametry vašeho života nebudou odpovídat „ideálním“ tabulkám.

„To, jak život prožíváte uvnitř, se na jeho kvalitě podílí víc, než si asi mnozí dokážou připustit,“ vysvětluje koučka a terapeutka Petra Jaškówová z centra Arterra. „Vaše myšlenky tvoří vaši realitu, má tedy hluboký smysl zabývat se tím, jak myslíte a jak se cítíte,“ dodává odbornice.

Uvědomte si, co vám emoce říkají

Strach, úzkost, smutek, křivda, nenávist, závist, přílišná očekávání. „Negativní emoce jsou přirozenou součástí života každého z vás, v rozumné míře vás mohou přinutit zamyslet se nad vaším životem, pokud se jimi však necháte ovládnout, ovlivňují nejen vaše chování navenek, ale rozbíhají v těle nebezpečné procesy a zabraňují vám tvořit pozitivní věci,“ dodává koučka Jana Zemánková.

„Krátkodobá negativní emoce je v pořádku, musíte s ní ale pracovat, neutralizovat ji,“ říká Jana Zemánková.

Základní chybou je negativní emoce potlačovat. Mnohem lepší cestou je si uvědomit, co vám říkají o dané situaci, o vás samotných, o tom, co se vám honí hlavou.

Foto: Profimedia

Nejdříve musíte porozumět tomu, co se ve vás skutečně dějeFoto: Profimedia

Naučte se zhluboka dýchat

Přestože se asi většinou snažíte negativní emoce potlačit nebo s nimi bojovat, základním předpokladem je si je přiznat. Pak s nimi můžete začít pracovat.

První pomocí je prodýchávání. Zkuste se několikrát zhluboka nadechnout a vydechnout a uvědomit si, jakou emoci prožíváte, v jaké části těla ji cítíte a co ji způsobilo. Někdy je těžké určit, proč se cítíte špatně, jindy je příčina jasná, pak je zbytečné přemýšlet, odkud se například vztek, který cítíte, vzal. Stále ale platí, že je důležité, abyste své pocity pojmenovali.

„Nemá smysl se v negativních pocitech nadmíru vrtat, je ale důležité si je uvědomit a přijmout je,“ upřesňuje Petra Jaškówová.

Zkuste emoční restart

Pokud vám nepomůže zklidnění a prodýchávání nebo máte pocit, že vás dlouhodobě otravují negativní emoce, nebo se prostě jen chcete osobnostně posunout, můžete zkusit techniku Emotional Release. „Emotional Release pomáhá uvolnit staré nánosy oslabujících emocí, a nejen to, díky ní se lidé učí svým emocím rozumět a pracovat s nimi. Technika není nijak složitá, je vhodná pro kohokoli, kdo je ochoten vnímat sám sebe a pracovat na sobě,“ vysvětluje Petra Jaškówová.

Foto: Profimedia

Když své rozpoložení dokážete pojmenovat, můžete se pokusit o emoční restartFoto: Profimedia

Technika je založená na tom, že musíte jednotlivé emoce přiznat sami sobě a dobře popsat, jak vás zasahují, nemusíte však zveřejňovat žádné osobní informace či detaily. „Klíčové je vlastní uvědomění a otevření se sám sobě, jen tak může dojít k uvolnění negativního emočního náboje a následně ke změně mysli a návyků a pohledu na svět. Pozitivní je, že změnu každý pocítí prakticky ihned,“ dodává odbornice.

Žádná metoda však není zázračná a všechny vyžadují dvě základní věci: vaši ochotu na sobě pracovat a čas. Těžko se vám podaří změnit sebe sama jednou návštěvou u kouče či terapeuta. Může to trvat několik měsíců, budete-li však postupovat krůček po krůčku od neutralizace méně škodlivých negativních emocí, například když jste naštvaní, protože stojíte v autě v koloně, postupně se naučíte odbourávat i náročnější emoce.

Jaké pocity pohlcují vás?

Reklama

Související témata:

Načítám