Hlavní obsah

Nehty zničené z gelu. Jak je dát do kupy?

Foto: Anton27, Shutterstock.com

Foto: Anton27, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po letech nošení gelových nehtů jste se rozhodly je sundat. Čekaly jste, že to nebude s kvalitou nehtů žádná sláva, ale je to ještě horší než vaše nejčernější scénáře. Co teď? Mise za záchranu přirozeně krásných a zdravých nehtů začíná.

Článek

Když se rozhodnete skončit s umělými nehty (gel, akryl, gel lak), musíte počítat s tím, že po jejich odstranění nebudou vaše přírodní nehty v nejlepší kondici. Sice trochu pomůže, když vám je odborně sundá manikérka, která vám je dělala, ale i tak budou potřebovat nějaký čas na uzdravení. Jak takovým nehtům pomoci?

1. Zkrátit

Nehty je třeba udržovat co nejkratší, tím zabráníte jejich zatrhávání. Vydržte to do doby, než ucítíte, že jsou opět pevné. Délku zarovnejte s prstem a použijte k tomu ten správný pilník. „Obloukem se vyhněte skleněným a kovovým pilníkům, protože nehty třepí. Ideální volbou jsou jemné papírové a pilujte vždy jedním směrem,“ doporučuje manikérka Marie Třísková. Dbejte také na to, jakou mají hrubost a na jaký typ nehtů jsou určené.

Foto: Archiv firem

Zleva: Pilník na měkké nehty trend IT UP, 40 Kč, prodává drogerie dm; Pilník pro měkké a tenké nehty Artdeco, 179 KčFoto: Archiv firem

2. Vyleštit

Nehty mohou být na povrchu nerovné právě kvůli odloupnutí gelu, který s sebou vezme i vrchní vrstvu nehtu. Na to můžete použít leštičku, kterou nehet vyrovnáte. Ale mějte na paměti, že na to musíte opravdu šetrně, spilovávání celé plochy nehtu klasickým pilníkem nepřichází v úvahu, tím byste si jen zadělaly na další třepení.

Foto: Archiv firem

Zleva: Jemný pilník a leštička na nehty Magnum, 69 Kč, prodává Notino; Třífázový pilník pro zkracování i vyleštění S.he, 60 Kč, prodává dmFoto: Archiv firem

4. Lakovat chytře

Lakovat nehty můžete, ale zvolte vyživující laky, které jsou průhledné nebo nude zabarvené. Nehty pak budou vypadat lépe a dostanou to, co potřebují. Pečující laky a vyživující oleje obsahují k ozdravení potřebný keratin, proteiny a vápník. Jaké laky zbožňujeme v redakci?

Foto: Archiv firem

Zleva: Lak na nehty s arganovým olejem Sally Hansen, 249 Kč, prodává dm; Lak na nehty s vyživující směsí olejů Color Riche, L’Oréal Paris, 149 KčFoto: Archiv firem

5. Odlakovávat šetrně

Časté odlakovávání nehet vysušuje, proto si nechte barevné experimenty s laky na dobu, až budete s kvalitou nehtů spokojené, což bude nejdřív za měsíc. Zatím používejte bezbarvé nebo bílé laky a odlakovač, který má v názvu slovo „jemný“ a ideálně ještě obsahuje ricinový olej.

Foto: Archiv firem

Zleva: Odlakovač Logona, 254 Kč, prodává Biooo; Extra jemný odlakovač na nehty Mavala, 264 Kč, prodává FannFoto: Archiv firem

6. Doping

Nehty potřebují pro správný růst vitaminy a proteiny. Doplňujte je i prostřednictvím jídla a dopřávejte si minimálně měsíc po odstranění umělých nehtů hodně ryb, vajec, luštěnin a dalších bílkovin bohatých na železo, hořčík, vápník a vitamin E (7 potravin proti lámání a třepení nehtů). K tomu můžete přidat doplňky stravy, které jsou zaměřeny na zlepšení zároveň nehtů, kůže i vlasů.

„Nehtům i kůžičkám prospěje speciální olejíček, který můžete vmasírovat do oblasti nehtů kdykoli během dne,“ doporučuje manikérka Sandra Zachariev Veselá. Používejte i výživné krémy na ruce, abyste si je udržovaly v dobrém stavu.

Foto: Archiv firem

Zleva: Výživný olej s proteiny Mavala, 539 Kč, prodává Fann; Výživný olejíček Ruscona, 79 KčFoto: Archiv firem

7. Bio gel

A co když je to s nehty opravdu špatné a vy je takhle světu prostě nechcete ukazovat? Můžete si je paradoxně nechat zpevnit pomocí gelu. „Jedná se o přírodní bio gel, k jehož modelaci není nutné spilovávat nehty,“ říká Hedvika Pivoňková ze salonu OliOla. Součástí této šetrnější metody je protein, takže nehet nejen zpevní, ale i vyživuje.

Tip: Na závěr mi dovolte říct vám moji zkušenost. Po sundání gelových nehtů (po ročním nošení v kuse) byly moje nehty slabé a měkké. Sebraly se ale už po dvou týdnech, získaly větší tvrdost a nemusela jsem čekat, až poškozený nehet odroste úplně, což mě mile překvapilo. Pomohly vyživující laky s arganovým olejem a každodenní vmasírovávání vyživujícího olejíčku. A samozřejmě také silná vůle, která mi nedovolila se objednat na novou modeláž.

Reklama

Načítám