Hlavní obsah

Nehubnete? Otestujte si moč!

Foto: Thinkstock

Nedaří se vám neustále zhubnout?Foto: Thinkstock

Reklama

Trápíte se dlouhé hodiny v posilovně, běháte, cvičíte, potíte se, ale ručička na váze se ne a ne hnout? Možná trpíte překyselením organismu, které vašemu hubnutí soustavně hází klacky pod nohy a celkově zhoršuje váš zdravotní stav. Co s tím? Skočte si do lékárny pro lakmusový papírek, „počurejte ho“, a začněte jednat!

Článek

„Každá klientka, která k nám přijde, musí povinně podstoupit test kyselosti moči,“ říká majitelka estetického studia Rolletic Hradčanská Zdena Šandová. „Ženy přicházejí s různými problémy – nejčastěji však s tím, že nemohou zhubnout na bříšku a bocích, často i přesto, že tráví několik hodin týdně aktivním pohybem. V 90 % se přijde na to, že za to může jejich překyselený organismus,“ dodává Zdena Šandová.

V čem je problém?

V našem těle neustále probíhá množství chemických procesů, jedním z nich je i neutralizace. Velmi zjednodušeně jde o to, že se kyselinotvorné látky musí vyrovnat s těmi zásadotvornými tak, aby prostředí v organismu bylo neutrální, přesněji řečeno lehce zásadité (pH krve se pohybuje okolo hladiny 7,4). „Když je náš organismus neustále překyselený a my mu vědomě příliš nepomáháme dostat se opět do rovnováhy – jídlem, dechem či spánkem, tak musí bojovat sám. Využívá k tomu naše vlastní zásoby živin, například minerálů, jako je vápník. I tukové buňky v tomto procesu hrají důležitou roli,“říká Monika Divišová, odbornice na výživu z Wellnessia.cz, „proto se jich pak logicky překyselený organismus nerad zbavuje,“ dodává. To vše v důsledku přispívá například k obezitě, osteoporóze, infarktu či mozkové mrtvici.

Překyselený organismus se projevuje neustálou únavou, bolestmi ve svalech, citlivostí na chlad, poruchami prokrvování končetin, zvýšenou náchylností k infekčním nemocem či zřetelnou změnou váhy. Kyselost organismu můžete zjistit i jednoduchým domácím testem. Zajděte do lékárny pro lakmusový papírek a ten následující den zkropte ranní močí. Zbarvený papírek pak přiložte ke stupnici, abyste zjistili hodnotu svého pH. Za ideální dietologové považují rozmezí 6,8–7,4 (zbarvení papírku světle zelené a lehce fialové). Pokud jste podle nich naměřili nižší, nebo naopak vyšší hodnoty než kolem sedmi (což je vzácnější případ, nicméně také nebezpečný), tou nejlepší cestou je úprava jídelníčku – na zdravou stravu.

Foto: Thinkstock

Tuk se vás možná drží kvůli překyselenému organismuFoto: Thinkstock

Které potraviny ano, a které ne?

Je nutné zdůraznit, že kyselé a zásadité potraviny neznamená totéž jako kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny. Tak například citron: po jeho olíznutí se vám sice stáhnou veškeré mimické svaly v kyselou grimasu, nicméně je zásadotvornou potravinou, a po pozření tedy vyvolá zásaditou reakci. Pokud hledáte nějaký tip pro boj proti překyselení, zkuste pít každé ráno litr vody, do kterého jste vymačkali dva citrony. Kyselinotvorné a zásadotvorné živiny by měly být ve vzájemné rovnováze. „U redukčních programů jídelníček vždy upravujeme směrem k zásaditosti,“ radí nutriční poradkyně Monika Divišová. To neznamená, že překyselující potraviny nesmíme jíst! Pro dobrou kondici a pohodové hubnutí by v našem jídelníčku by však měly převládat spíše ty zásadotvorné.

V boji v překyselování vám pomůže i správný hluboký dech a pitný režim s dostatečným přísunem vody. A první pomoc? Pokud nechcete čekat na to, až jídelníček zabere, pomožte si doplňkem stravy, speciálním čajem nebo směsí z lékárny, kterou rozpustíte ve vodě. Zbavíte se více problémů než jen přebytečných kil! A jestli chcete, aby bylo vaše hubnutí ještě efektivnější, řiďte se spoustou rad a nápadů z našeho Hubnoucího komanda. Hodně zdaru!

Reklama

Načítám