Hlavní obsah
2,7
(10)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Aktualizováno

Starý český recept, na konfitovaná hovězí líčka s omáčkou z kořenové zeleniny a červeného vína, nemá chybu! Vyzkoušíte?

10 min.
Příprava
4 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso
  • 1 000 g hovězích líček
  • 200 g celeru
  • 200 g mrkve
  • 6 lžic sádla
  • 500 ml červeného vína
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
Článek

Postup

01.

Hovězí líčka rozkrájejte na čtvrtky. Vzniknou tak čtverečky o velikosti asi 4 x 4 centimetry. Líčka osolte a opepřete.

Foto: Mona Martinů

Maso nakrájejte na malé kouskyFoto: Mona Martinů

02.

Na pánvi rozpusťte lžíci sádla a kousky masa na něm zprudka opečte ze všech stran. Hotové kousky rovnou odkládejte bokem do vyššího rendlíku.

Foto: Mona Martinů

Líčka zprudka orestujteFoto: Mona Martinů

03.

Když máte připravené všechno maso, slijte vypečenou šťávu se sádlem do rendlíku a přidejte i všechen zbytek nepoužitého sádla.

Foto: Mona Martinů

Maso přendejte do rendlíku a přilijte výpekFoto: Mona Martinů

04.

Do rendlíku dolijte tolik vína, aby byla všechna líčka úplně ponořena. Navrch přidejte ještě trochu tymiánu a maso dejte konfitovat: Rendlík vložte do trouby a při teplotě 100 stupňů jej tam nechte 4 hodiny, dokud maso úplně nezměkne.

Foto: Mona Martinů

Vše zalijte vínem a přidejte tymiánFoto: Mona Martinů

05.

Mrkev nakrájejte na tenká půlkolečka, celer na podobně velké tenké plátky a na pánvi orestujte.

Foto: Mona Martinů

Mrkev a celer nakrájejte a orestujteFoto: Mona Martinů

06.

Přidejte několik lžic výpeku, který vznikl po konfitování, přilijte trochu vína a chvilku duste. Výpeku by po vyndání rendlíku z trouby mělo být asi 300 ml – sádlo je rovněž z velké části tvořeno vodou a ta se během pečení jednoduše vypaří.

Foto: Mona Martinů

Přilijte trochu výpeku a vínaFoto: Mona Martinů

07.

Takto připravenou zeleninu přidejte do rendlíku k masu, přiveďte k varu a pár minut provařte. Pokud omáčka nemá lehce nakyslou chuť, klidně ji ještě dochuťte vínem.

Foto: Mona Martinů

Zeleninu přidejte k masu a krátce povařteFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Pak už jen servírujte...Foto: Mona Martinů

Reklama

Související témata:

Načítám