Hlavní obsah

Nejčastější chyby, které děláte v péči o vlasy. Netýkají se i vás?

Foto: mirela-bk, shutterstock.com

Kadeřníci vám prozradí nejčastější chyby, kterých se dopouštíte v péči o své vlasyFoto: mirela-bk, shutterstock.com

Reklama

Vlasy jsou korunou krásy každé ženy. Víte ale, zda jsou přípravky, kterými o ně pečujete, správné? A neděláte chyby, které pak v kadeřnictví horko těžko napravují? Zjistěte to!

Článek

O své vlasy by každá žena měla pečovat. Mnohdy to ale nečiní správně a buď to na jedné straně přehání, nebo naopak podceňuje, či volí nevhodné přípravky pro určitý typ vlasu. V první řadě byste tedy měly poznat typ vašich vlasů, zda je máte suché nebo mastné, slabé, či silné, nepoddajné nebo tvárné. Pokud si nejste jisté, informujte se u svého kadeřníka.

My se zeptali na nejčastější chyby za vás.

Špatné mytí a bez kondicionéru

Začněme tou nejzákladnější péčí o vlasy, kterou je jejich mytí. I ta se prý často neprovádí dobře, což potvrzuje vlasová stylistka Michaela Volková z hairdesign studia Vlasy od Petry: „Nejčastějším nešvarem českých žen bývá špatná péče při mytí – absence regenerace nebo naopak použití ,těžkých` produktů na jemný vlas.“

Kadeřníci také upozorňují, že byste se měly k mokrým vlasům chovat s nejvyšší opatrností, neboť jsou v tu chvíli velmi křehké: „To co u nás neradi vidíme, jsou drobnosti, jako například práce s mokrým vlasem, nedostatečné oplachování šamponů s regenerací,“ uvádí dále Michaela Volková.

Foto: puhhha, shutterstock.com

K mokrým vlasům se chovejte co nejšetrnějiFoto: puhhha, shutterstock.com

Sušení při příliš vysoké teplotě

I následnou péči ale zanedbáváte, či se dopouštíte mnoha chyb. Špatné sušení nenávratně vlasy ničí a poškozuje, ty jsou pak suché a lámavé. „Zbytečně doma ,nepřepalujte` vlasy fénem nebo žehličkou, vlasy jsou potom suché, bez života a zničené. Stačí snížit teplotu,“ upozorňuje Veronika Malinská, manažerka salonu Yes VIP.

Vlasy byste také neměly fénovat okamžitě po umytí, ale měly byste je nechat zhruba deset minut odpočívat, což opět dělá málokdo. A to na vzduchu, nikoli zabalené v ručníku.

Žehlička používaná moc často

Nežádoucí efekt může mít kromě sušení také žehlení vlasů: „Časté žehlení a neudržování konečků vlasů pravidelným střihem je také jedna z nejčastějších chyb, kterých se ženy dopouštějí,“ sdělila nám Michaela Volková.

Foto: George_Rudy, shutterstock.com

Ani časté žehlení vlasům nevyhovujeFoto: George_Rudy, shutterstock.com

Nekvalitní a špatná kosmetika škodí

„Velkým problémem je používání přípravků plných silikonů – to je jakási smlouva s ďáblem. Silikon může pomoci tak,že ve vlasu jeho strukturu ,obalí`, ty jsou pak lépe rozčesatelné a hebké, avšak je to uměle vytvořený efekt. Z dlouhodobého hlediska vlasům nesvědčí,“ uvádí Michaela Volková.

„Kadeřnice nerady vidí u svých klientek, pokud používají nekvalitní kosmetiku a nebo kosmetiku, která není vhodná pro jejich typ vlasů. Nejlepším řešením je, poradit se se svým kadeřníkem, co je pro vaše vlasy vhodné a jaký druh kosmetiky používat,“ radí Veronika Malinská.

Domácí barvení děsí všechny kadeřnice

„Co však musím zvednout nad všechny ,hříchy`, je domácí barvení volně prodejnou kosmetikou. Ta vede nejen k tomu, že je žena odkázána na výsledek, který nemůže ovlivnit, ale především omezí koloristický výsledek u profesionálů v následujících měsících a někdy i letech,“ říká Michaela Volková a dodává: „Doporučila bych všem ženám, aby vedle inspirace z článku navštívily kvalifikovaný personál v kadeřnickém salonu a nechaly si s barvou poradit.“

„Navíc nikdy nedosáhnete efektu přirozené barvy, když se doma obarvíte samy. Běžně prodávané barvy chytají vždy o několik odstínů jinak, než je uvedeno na krabičce, takže vaší vyvolené barvy také nemusíte docílit,“ uzavírá téma Veronika Malinovská.

Jak pečujete o své vlasy vy? Barvíte si je samy, nebo chodíte do salonu?

Reklama

Související témata:

Načítám