Hlavní obsah

Nejčastější chyby v krmení domácích mazlíčků

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Kočky milují mléko, pes rád zbytky a hlodavcům stačí zrní? Ne vše, co se traduje o krmení domácích mazlíčků, je pravda. Majitelé stále dělají chyby, kterými zvířátka ohrožují. Jaké to jsou?

Článek

Odolat mlsnému mňoukání nebo smutným očím psa bývá těžké. Zvlášť pokud chcete pro svého mazlíčka to nejlepší a věříte, že přesně tím je pamlsek z vašeho stolu nebo vychlazené mlíčko z lednice. Pokud ale nátlaku svého čtyřnohého přítele podlehnete, děláte chyby, které ohrožují jeho výchovu i zdraví. Čeho se vyvarovat?

Hlavně pravidelně

Jednou z největších chyb při krmení psů je nepravidelnost ve stravě a příliš mnoho porcí. Naučte svého pejska na určitou hodinu. Pokud jídlo nesní, misku odneste a další porci mu dopřejte až při příštím pravidelném krmení. Nenechávejte psovi celý den naplněnou misku, kterou doplníte pokaždé, když se nají.

Nedokrmujte pamlsky, snadno si zvykne na to, že pokud nesní obyčejné granule, dostane něco mnohem lepšího. Ideální je krmit dvakrát denně, ráno a večer. Zatímco menším dospělým psům stačí jedna porce jídla denně, pro velká plemena jsou lepší porce dvě. Nekrmte psa bezprostředně před ani po fyzické aktivitě, nechte ho alespoň půl hodiny odpočinout.

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Pes a kočka mají jiné nároky na stravu. Zatímco dospělému psovi stačí jídlo jednou denně, pro kočky jsou ideální 3 porce denně (zásadně jim nedávejte psí stravu)Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Žádné jídlo od stolu

Velkou chybou je i nesprávná velikost porce. Dodržujte doporučenou dávku, kterou ovlivňuje váha, věk i pohybová aktivita. Pozor s množstvím si dejte hlavně u pamlsků – překrmený pes snadno tloustne a ztrácí zájem o pohyb, což vede ke zdravotním problémům. Zapomeňte na krmení od stolu. Lidská strava je kvůli nadměrnému množství soli a koření pro psy nevhodná. Nikdy nekrmte psa sladkostmi ani čokoládou. Pejsci potřebují různorodou potravu, která by měla obsahovat dostatek bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů i minerálů.

Pokud zařazujete do psího jídelníčku kosti, dobře vybírejte. Vhodná jsou jehněčí žebra, vepřové a hovězí kosti, zapomeňte na kosti ze zvěřiny a krůtí krky. Kosti podávejte syrové a z mladých zvířat – netřepí se a zabrání tak propíchnutí tlamy či trávicího traktu.

Foto: Jaromir Chalabala, Shutterstock.com

Pes s chutí sežere tolik jídla, kolik mu naservírujete. Nedávejte mu nic ze svého talíře a dbejte na to, aby měl dostatek pohybuFoto: Jaromir Chalabala, Shutterstock.com

Postupná změna stravy

Pro kočky jsou pravidelnost a rituály důležité, proto je naučte na krmení v určitých hodinách. Nezapomeňte i na dostatek vody, kočka by měla vypít přibližně 150 ml denně. Při nedostatečném pitném režimu jí hrozí zdravotní komplikace, například zánět močových cest.

Kočky potřebují v odlišných životních etapách změnu stravy. Při březosti, po kastraci nebo po dosažení určitého věku vyžadují stravu se zvýšeným obsahem vitaminů a minerálů. Pokud se ale ze dne na den rozhodnete kompletně změnit její jídelníček, může kočka odmítat jíst. Nové krmivo nejprve míchejte se starým a jeho podíl postupně zvyšujte.

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Stravu kočce vybírejte podle jejího věku i životního stylu. Jiné nároky má domácí kastrovaná kočka a jiné venkovní kotěFoto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Jak je to s mlékem

Kočkám, jakožto lovcům, vyhovuje teplota jídla připomínající čerstvě ulovenou kořist. Vyhněte se tedy jídlu přímo z lednice a nechte porci vždy ohřát alespoň na pokojovou teplotu.

Na kravské mléko zapomeňte, pro kočky je špatně stravitelné. Dospělé ho vůbec nepotřebují, koťatům kupujte speciální mléko pro kočky. Obsahuje snížené množství laktózy a seženete ho ve speciálních prodejnách i na internetu. Stejně nevhodné je psí jídlo, které neobsahuje dostatečné množství bílkovin. V případě, že chováte více koček, dbejte na to, aby každá měla vlastní misku. Nedostatek místa a klidu na jídlo kočky zbytečně stresuje.

Hlodavci potřebují dostatek vitaminů

I při krmení hlodavců se dá udělat několik chyb. Tou nejčastější je nedostatek vitaminu C, který je nebezpečný hlavně pro morčata a projevuje se kulháním a oteklými klouby. Snadno se dá napravit volbou správného krmiva obohaceného o vitaminy.

Morčatům nikdy nedávejte mléčné výrobky, ořechy a luštěniny. Křečkům a myším nepodávejte vařenou či mrazenou zeleninu, nic lepivého nebo ostrého.

Foto: Sukpaiboonwat, Shutterstock.com

Raději než vodu v misce dopřejte svým hlodavcům napáječku. Předejdete tím znečištění vodyFoto: Sukpaiboonwat, Shutterstock.com

Vyhněte se plastovým miskám, které hlodavci rádi okusují a volte raději keramické. Na pití jim pořiďte napáječku, u níž nehrozí znečištění vody.

Krmíte svého mazlíčka pravidelně nebo často podlehnete jeho prošení?

Reklama

Související témata:

Načítám