Hlavní obsah

Nejčastější gynekologické problémy: Jaké zvládnete sama?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Gynekologické problémy jednou za čas potrápí každou ženu. Důvody jsou různé – od stresu přes výkyvy hormonů až po vážné nemoci. Něco dovedete vyřešit sama, ale v některých případech byste měla neprodleně navštívit lékaře. Víte, co je a co není rizikové a jak problémům předcházet?

Článek

Za některé gynekologické nepříjemnosti si ženy mohou samy, s jinými nic nezmohou. Záněty, bakterie a kvasinky můžete ovlivnit správnými hygienickými návyky nebo vhodnou životosprávou. Záleží na mnoha faktorech: jak jste citlivá, jaký vedete sexuální život a zda jste v psychické pohodě. Každý problém se ale dá řešit, je-li podchycen včas.

„Je důležité nezapomínat na preventivní gynekologické vyšetření. Pokud máte výsledky v pořádku, nemusíte se pak bát, když se ojediněle objeví drobná trápení,“ radí MUDr. Svatava Žalmanová z Centra ambulantní gynekologie a primární péče v Brně.

1. Bakterie a paraziti

Jedním z nejčastějších důvodů, proč ženy vyhledají pomoc gynekologa, jsou rozmanité záněty. Patří k civilizačním chorobám, postihují všechny věkové kategorie a mohou být způsobeny bakteriemi, viry nebo parazity. Spouštěčem je oslabená imunita, vlhké prostředí, neprodyšné prádlo z umělých vláken, časté střídání sexuálních partnerů, nadměrná konzumace cukru nebo třeba léčba antibiotiky.

Pokud vás trápí svědění nebo výtok, zkuste volně prodejné vaginální léky a krémy podle rady lékárníka. Pokud vám do týdne nepomůžou, měla byste zbystřit: „Jestliže se potíže vracejí anebo jejich intenzita narůstá, je lepší vyhledat pomoc u lékaře,“ radí gynekoložka.

Foto: Family TV, Shutterstock.com

Za některé gynekologické záněty může střídání partnerůFoto: Family TV, Shutterstock.com

2. Vaječníky a vejcovody v ohrožení

Nebezpečné jsou i záněty vaječníků nebo vejcovodů. Pokud se neléčí, můžou dokonce způsobit neplodnost a zvyšují riziko mimoděložního těhotenství. Bývají způsobené infekcí orgánů v oblasti pánve. Onemocnění se nejčastěji přenáší pohlavním stykem a častým střídáním sexuálních partnerů. Bakterie se ale mohou přenést i při porodu, potratu nebo třeba při zavedení děložního tělíska. Při tomto zánětu bývá obvykle napadena i děloha a pánevní pobřišnice.

Hlavními příznaky jsou pobolívání nebo křeče v podbřišku, bolesti a krvácení při pohlavním styku a někdy také nažloutlý či nazelenalý výtok. Pokud tímto trpíte, na nic nečekejte a hned zajděte k lékaři.

3. Nepříjemná mykóza

Dalším častým onemocněním je vaginální mykóza – alespoň jednou za život se s některým druhem mykózy setká většina žen. Často se vrací a tím dost znepříjemňuje život. Toto onemocnění způsobuje kvasinka zvaná Candida albicans. Je-li jí v ženském organismu nadbytek, projevuje se nepříjemným pálením a výtoky. I to se můžete pokusit vyléčit sama.

„V lékárně lze k léčbě kvasinkové infekce koupit antimykotika. Vhodná jsou zejména pro ženy, které trpí kvasinkovými záněty opakovaně a jsou schopné symptomy poměrně bezpečně rozeznat: výtok je bělavý, může být tvarohovitý, nezapáchá, bývá provázený svěděním a pálením, ale neprovází ho bolesti v podbřišku. Obvykle se objeví několik dnů až týden před očekávanou menstruací,“ říká MUDr. Jana Sadloňová z Gynekologické ambulance MUDr. Ilony Zimmerové v Hradci Králové.

Lékaře navštivte tehdy, jestli máte kvasinkovou infekci poprvé, nebo pokud máte infekce častěji než jednou za půl roku. K lékaři byste měla zajít i v případě, že vás pálí při močení, bolí vás neobvykle bedra, podbřišek, trpíte nevolnostmi nebo máte zapáchající výtok.

4. Nepravidelný cyklus

Nejčastějším důvodem zpoždění, nebo naopak dřívějšího nástupu cyklu je hormonální nerovnováha, fyzické nebo psychické vypětí, výrazné zhubnutí či nadváha, nasazení nebo změna hormonální antikoncepce. Při prvních potížích se nelekejte a vyčkejte do dalšího měsíce, zda se cyklus ustálí. Nepravidelnosti mohou doprovázet i léčbu jiných onemocnění, například endometriózy – o tom by vás však měl lékař předem informovat.

„Poruchy cyklu jsou častým steskem žen. Mohou se stejně rychle objevit i spontánně vymizet. V případě náhle vzniklých bolestí břicha a silného krvácení je však návštěva lékaře nutná okamžitě,“ varuje MUDr. Luboš Vlček z pražského centra Gynem.

Důvodem ale můžou být i kila navíc – v takovém případě si můžete pomoct sama pohybem a úpravou jídelníčku. „Nepravidelná menstruace se může upravit, pokud při nadváze začnete cvičit a ztrácet přebytečné kilogramy. Fyzická aktivita je výborným lékem na řadu neduhů, včetně občasných mírných bolestí v podbřišku,“ doplňuje Svatava Žalmanová.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Při křečích nebo velkých bolestech v podbřišku neprodleně vyhledejte lékařskou pomocFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Čtyři případy, kdy je nutné ihned navštívit gynekologa:

  1. Křečovité a/nebo vystřelující silné bolesti v podbřišku -
  2. Velmi silné nebo výrazně prodloužené krvácení -
  3. Krvácení v těhotenství -
  4. Bolesti břicha v průběhu gravidity -

Prevence je základ

„Každá žena má jednou ročně nárok na preventivní prohlídku u gynekologa, kterou se dá včas odhalit závažnější diagnóza. Preventivní vyšetření obsahuje mimo jiné i stěr cytologie z hrdla děložního, čímž se dá zavčas rozpoznat riziko rakoviny děložního hrdla a děložního čípku,“ uzavírá Svatava Žalmanová.

Umíte si se svými gynekologickými potížemi poradit sama?

Reklama

Načítám