Hlavní obsah

Nejhorší chvíle, kdy vám může být partner nevěrný

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevěra je vždycky na nic. Vztah buď zničí, nebo výrazně poznamená a dát ho zase dohromady stojí hodně úsilí. Přesto jsou situace, kdy partnerova nevěra bolí dvojnásob. Tohle jsou ty nejhorší chvíle, kdy si váš partner může najít milenku.

Článek

Vždycky to je zrada, bolest a ztráta všeho, v co jste ve vztahu věřila. Ale jsou chvíle, kdy je partnerova nevěra výrazně bolestivější. Kdy vás zálety vašeho protějšku mohou opravdu srazit na kolena?

1. Těhotenství a rodičovství

Je to jedno z nejkrásnějších období partnerského života, ale také je to chvíle, kdy je žena nejzranitelnější. V době těhotenství a minimálně krátce po porodu je vyčerpaná fyzicky i psychicky. Navíc přichází obrovský nápor zodpovědnosti za nový život a mnohdy i existenční závislost na partnerovi – žena odchází na mateřskou a přichází o svůj příjem. „V tento moment je nevěra od partnera opravdu velice bolestivá, protože žena se nachází ve velice citlivém psychickém i fyzickém stavu,“ potvrzuje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá. I problémy, které by za normálních podmínek lehce zvládala, ji mohou kvůli rozbouřeným hormonům vykolejit, natožpak takováhle zrada.

Bohužel to značí, že muž svou novou roli nezvládá, není na ni připraven nebo nemá žádné morální zásady. A co je nejhorší, negativně tím neovlivňuje jen partnerku. „Partnerova nevěra má v této době vliv i na psychiku dítěte, které samozřejmě vnímá všechny pocity své matky. A ta v tomto případě prožívá extrémní stres a negativní emoce,“ dodává Lenka Černá.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Stres a bolest z nevěry se v době těhotenství podepíšou i na dítětiFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

2. Na svatbě

Připadá vám to jako z béčkového filmu? Bohužel se to stává. V jeden okamžik muž řekne „ano“ a za chvíli svou novomanželku podvede. Velmi často za tím bývá alkohol, kdy opilý ženich nezvládne prachobyčejný chtíč.

Jenže i když nejde o žádný dlouhý poměr, ale „jen“ chvilkové poblouznění, následky mohou být (a bývají) katastrofální. „Nevěra ve svatební den, kdy si pár slibuje lásku a věrnost, je obrovská rána. Ukazuje to, že muž nebral své svatební sliby vážně, neměl k nim žádnou úctu,“ říká terapeutka osobního rozvoje Klára Gelnarová.

Tohle je prostě okamžité a totální popření toho, v co žena ještě před chvílí věřila. Budoucnost a všechny úžasné plány, které novomanželé mívají, jsou pryč. Zůstává jen zlost, naprostá nedůvěra a bolest. A to je pro manželství ten nejhorší start.

3. V nemoci a těžkých chvílích

Ne nadarmo bývá součástí svatebních slibů „ve zdraví i v nemoci“. Užívat si partnerství, když vše vychází a ani jednoho z páru netrápí žádný problém, je snadné. Ale udržet kvalitu vztahu i v době nesnází je o dost složitější.

Když je žena vážně nemocná, možná ji čeká těžká léčba, náročná operace, nebo dokonce bojuje o život, potřebuje partnera víc než kdy jindy. Stejné je to i v situacích, kdy má například vážně nemocné rodiče anebo o ně právě přišla. Každý člověk potřebuje v takových chvílích někoho, na koho se může spolehnout, kdo ho podpoří a dodá mu sílu, až bude docházet.

Jenže co když je tenhle člověk zrovna u milenky? Bolí to a může to ženu srazit na úplné dno. Nevěrník tak už dost těžké chvíle své partnerky promění v naprosté peklo.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

V nemoci a těžkých chvílích by se měli partneři podporovat, nikoli podvádětFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

4. V době úspěchu

Ženu povýšili, dostala pracovní nabídku, o níž roky snila, dokončila náročné studium. Jednoduše prožívá obrovský úspěch a je šťastná. A těší se, jak tyhle sladké chvíle oslaví se svým protějškem. Jenže on místo radosti z partnerčina úspěchu našel zalíbení v náruči jiné ženy.

Opět je to velká zrada, i když žena není zrovna v žádné extrémně tíživé situaci. Je to totiž důkaz, že jí partner úspěch nepřeje, nepodporuje ji a vlastně mu to je tak nějak jedno. „Může to být také reakce na to, že muž žárlí, sám má nízké sebevědomí. Od takových mužů, kteří nedokážou ocenit úspěch své ženy, raději rychle pryč,“ dodává Lenka Černá.

5. Při dosažení společného cíle

Tím cílem může být cokoli. Dokončení domu, který jste několik let stavěli, doplacení hypotéky, na které jste se desítky let těšili, odchod dětí na vysokou. Jednoduše cokoli, na co jste se většinu vaše společného života soustředili, věnovali tomu svoji energii.

Představte si, že držíte klíče od svého nového domu, máte se tam s partnerem konečně nastěhovat, jenže zjistíte, že vám zahýbá. Je to obrovská zrada, zklamání a konec všeho, v co jste věřili a na co jste se těšili. I kdyby jste nevěru překonali, ten dům (či cokoli jiného) už vás nebude naplňovat takovou radostí, v jakou jste doufali.

Zahnul vám partner v některé z těchto chvil?

Reklama

Související témata:

Načítám