Hlavní obsah

Nejkrásnější zahrady Česka roku 2013? Tady jsou!

Foto: szuz

Svažitý pozemek je členěn objektem domu, vytvářejícího dojem lodi, kolem kterého se programově rozvíjí zahrada. Atmosféru umocňuje hladina přírodního koupacího jezírka, které navazuje na terasu u domuFoto: szuz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte u domu zahradu? Pak vás jistě bude zajímat, jak vypadají ty nejkrásnější, finalistky soutěže Parky a zahrady roku. Může s nimi ta vaše soupeřit? Podívejte se.

Článek

Prohlédněte si, které zahrady se letos dostaly do finále a byly oceněny jako ty nejkrásnější. Třeba i vy máte doma dílo, které by si zasloužilo pozornost a příští rok svou „missku“ do soutěže přihlásíte.

I vaše zahrada může uspět

Do celostátní soutěže se každoročně mohou přihlásit fyzické a právnické osoby, které příslušné sadovnické dílo realizovaly.

Nutný je ovšem souhlas vlastníka, v případě právnických osob souhlas statutárního orgánu. Přihlášená díla hodnotí odborná sedmičlenná porota, složená ze zástupců vysokých škol, ministerstev, projektantů i zkušených realizátorů.

Krásná zahrada ve spojení s okolím

„Důležitými kritérii pro hodnocení není jen kvalita zahradnické práce,“ říká Ing. Jana Šimečková, ředitelka Svazu zakládání a údržby zeleně. „Význam má také spojení díla s okolím, celkový dojem, respektování ekologického potenciálu lokality, funkčnost a využitelnost sadovnického díla,“ dodává. A jaká díla nakonec získala ceny?

1. místo: Zahrada v Hranicích

Autoři projektu: Ing. Mirka Svorová, Ing. Jakub Finger – Partero, zahradní architekti. Zhotovitel: Probi Inženýring s. r. o.

Vítězná přírodní zahrada je založená na kontrastu kamene a extenzivní travinné vegetace. Hlavním stavebním kamenem zahrady je antracitově zbarvená břidlice, použitá při stavbě zídek, schodišť a zpevněných ploch. Kámen zahradu utváří nejen svou materiálovou podstatou a barvou, ale doplňuje ji i svým zvonivým zvukem, který vydává, když po něm člověk kráčí.

Foto: szuz

Mohutné trsy stébel diferencují prostor, vnášejí do něj lehkost a pohyb a působí jako jedinečný lapač světla, který se díky orientaci domu dramaticky proměňujeFoto: szuz

2. místo: Rodinná zahrada – Kanice

Autorka projektu: Ing. Jana Pyšková. Zhotovitel: Zahradní Architektura Kurz s. r. o.

Pozemek na okraji obce pod lesem s výhledem do kraje nabídl jedinečnou možnost vytvořit zahradu u novostavby rodinného domku. Nejpřirozenějším řešením bylo navázat zahradou na okolí, proto i porost na svazích pod lesem je z domácích druhů rostlin. Byly zde vysázeny stromy s bohatými podrosty travin a keřů, z nichž mnohé nesou plody jedlé pro lidi, ptáky a jiná zvířata.

Foto: szuz

Výhled do krajiny v údolí je možný nejen z vyšších partií zahrady, ale i z terasy před obývacím pokojemFoto: szuz

Foto: szuz

Travnatou plochu obklopují kompozice z keřů, trvalek a travin i betonové dílce ve štěrkuFoto: szuz

3. místo: Zahrada v Horních Měcholupech

Autoři projektu: Ing. Ferdinand Leffler, Ing. Veronika Matoušová. Zhotovitel: Flera, s. r. o.

Základní požadavek investorů při přestavbě starého rodinného domu byl co nejvíce jej propojit se zahradou, ve které měl vzniknout ústřední pobytový prostor navazující na nově plánovanou relaxační přístavbu domu, a také intimnější sezení v zahradě, vzdálenější od domu. Snahou autorů projektu bylo zachovat v zahradě hodnotné vzrostlé stromy.

Foto: szuz

Architektonicky promyšlený systém nakloněných ramp propojil nově navržený dům se zahradou, a to včetně horního patra domuFoto: szuz

Foto: szuz

V zahradě vzniklo několik partií s různou atmosférou, včetně tichého relaxačního zátišíFoto: szuz

Zkuste štěstí

Ing. Pavel Chlouba, jehož Zahrada magického kruhu získala čestné uznání, vyslovil krásnou větu: „Nemusíte patřit do žebříčku nejbohatších, i tak ale můžete najít štěstí a radost na zahradě, která bude vytvořena s láskou, s citem a odpovědně.“ A to je pravda a zároveň i pobídka všem, kdo chtějí příště svou zahradu do soutěže přihlásit, ale chybí jim ona potřebná špetka odhodlání.

Foto: szuz

Základem celé rekonstrukce Zahrady magického kruhu bylo výrazné omezení trávníku, což mělo jednak snížit náročnost na údržbu, ale především umožnit výsadbu dalších zajímavých rostlinFoto: szuz

Foto: szuz

Kromě rostlin v zahradě přibyly také nové vydlážděné plochyFoto: szuz

Další nominované a oceněné zahrady a parky najdete v galerii. À propos, řešíte Jak osvětlit zahradu, balkon i terasu? anebo Nemáte zahradu a chcete grilovat? Už to jde i v obýváku!.

Která ze zahrad se líbí vám? Máte doma krásnější?

Reklama

Související témata:

Načítám