Hlavní obsah

Nejlepší bramborová kaše, jakou jste kdy jedli

Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Reklama

V receptech se často dočtete, abyste pokrm podávali s bramborovou kaší. Jenže: když už si člověk dá tolik práce s kuřecí roládou nebo jinou lahůdkou, jak připravit opravdu dokonalou bramborovou kaši, která chuť hlavního jídla perfektně dokreslí? Je to jednoduché a my víme, jak na to.

Článek

Brambory mají v našich zeměpisných šířkách dlouhou tradici a jsou spolu s knedlíky nejrozšířenější přílohou ke klasickým českým pokrmům. Možná i vy patříte mezi ty, kdo raději zůstávají maximálně u šťouchaných brambor, protože si na dokonale jemnou kaši netroufnou. Od teď to ale nebude potřeba, protože ji s našimi tipy zvládne opravdu každý.

Není brambora jako brambora

Jako první je potřeba věnovat se správnému výběru brambor. Jak jistě víte rozlišujeme tři základní varné typy, A, B a C. „Áčka“ jsou lojovité odrůdy, v obchodech jsou obvykle značené zelenou etiketou, a hodí se výhradně na přípravu bramborových salátů. Z těchto odrůd bramborovou kaši prostě neuděláte. Odrůda B je nejčastější, jedná se o brambory přílohové, obvykle s červenou etiketou. Z těch přichystáte skvělé bramboráky, šťouchané i klasické uvařené brambory, a pokud není zbytí a pořádně je uvaříte (až trochu rozvaříte), připravíte z nich i dobrou bramborovou kaši.

Poslední a pro nás v tuto chvíli nejdůležitější je varný typ C. Ten značí odrůdy moučné, rozpadavé a na bramborovou kaši jako stvořené. Koupíte je většinou s modrou etiketou, pokud je tedy v obchodě zrovna seženete – v supermarketech bohužel často chybějí. Kromě kaše se hodí ještě na bramborové placky nebo knedlíky, nic jiného z nich ale nepřipravíte, opravdu se rozpadají.

Foto: Yulia Furman, Shutterstock.com

Důležité je rozhodně nemíchat víc odrůd brambor dohromady. Každá se vaří jinak dlouhoFoto: Yulia Furman, Shutterstock.com

Jak vařit brambory?

Možná si teď klepete na čelo, co je to za otázku – jak uvařit brambory. Věřte ale, že to skutečně má svá pravidla. Brambor vždy používejte jen jeden druh, nikdy (a zejména při výrobě kaše) nemíchejte brambory z vícero nákupů. Každá odrůda se vaří trochu jinak, a zatímco jedny už by byly rozvařené, druhé by klidně mohly být ještě polotvrdé.

Oškrábané brambory nakrájejte na menší kousky a propláchněte je ve studené vodě, abyste je zbavili nadbytečného škrobu. Zalijte je dostatečným množstvím studené vody, osolte a uvařte doměkka. Uvařené musí být opravdu důkladně, klidně trochu víc, než je potřeba, jinak v kaši zůstanou hrudky.

Horké mléko, studené máslo

Než se brambory uvaří, ohřejte si mléko, máslo však nechte v lednici, to je potřeba mít úplně studené. Proč ho nerozpustit v mléce, jako to spousta lidí dělá? Představte si, co dělá plátek másla, když jej hodíte na pánev. Jak se začne rozpouštět, nejdřív z něj vznikne úžasně krémová pěna – emulze dvou složek másla, teda máselného tuku a vody. Teprve pak se voda odpaří a zůstane jen tuk.

To, co potřebujeme, je ona pěna, ona emulze. Ta dodá kaši lahodnou krémovitost. Aby se máslo na horkých bramborách opravdu rozpustilo jen na emulzi a neoddělila se voda a tuk, musí být rozdíl teplot co největší. Nebojte se, že bude kaše studená – o to se zase postará teplé mléko. Na stejném principu máslové emulze ostatně funguje i krémovitost italského rizota.

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Bramborová kaše musí být jemná a nadýchanáFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

Šťouchání a šlehání

Jakmile se dovaří brambory, slijte je a nechte pár okamžiků vypářit, abyste se zbavili všech zbytků vody. Brambory pak šťouchadlem na brambory našťouchejte opravdu úplně na jemno. Pokud tuto fázi podceníte, budou v kaši hrudky. V této fázi se také vyplatí ochutnat, zda jsou brambory dostatečně slané, a podle chuti případně dosolit.

K rozšťouchaným bramborám přidejte na kostky nakrájené studené máslo  a teplé mléko (na 600 g brambor je to asi 75 g másla a asi 100–150 ml mléka) a IHNED metličkou ručně vyšlehejte dohladka. Zapomeňte na ruční šlehače (a hlavně úplně zapomeňte na mixér, který navíc zničí celou strukturu) a chopte se toho ručně, je to jen pár okamžiků a kaše bude naprosto dokonalá. Dochuťte špetkou muškátového oříšku, a kaše je připravena k okamžitému podávání. Jakmile vychladne, už ji nikdy neohřejete tak, aby byla stejně dobrá jako čerstvá. Tak dobrou chuť!

Jaké vychytávky na dokonalou kaši máte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám