Hlavní obsah

Nejlepší duchařské filmy. Děsivé, komediální i romantické

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadpřirozené bytosti a ti, kdo ještě neodešli na druhou stranu... Prostě duchové. To jsou hlavní hrdinové mnoha filmů. Děsivých, romantických i komediálních. Viděli jste nejlepší duchařské snímky?

Článek

Ať jste milovníci hororů, komedií nebo sladkých romantických filmů, s duchy si přijdete na své. Existuje řada snímků s tematikou paranormálních jevů a tyhle jsou vážně nejpovedenější. Duchové v nich mají hlavní roli, ale zda dáte přednost děsivé hrůze, lásce mezi nebem a zemí, nebo úsměvné komedii, to už je jen na vás.

Poltergeist (1982)

Naprostá duchařská klasika. Obyčejné rodince duchové zamoří celý dům a je z toho boj o holý život – a pro velký úspěch hned se dvěma pokračováními. Děsivý ale není jen film, ale i to, co se dělo okolo natáčení. Chvíli po premiéře jedničky tragicky zemřela Dominique Dunne (†22), která hrála nejstarší dceru. Uškrtil ji žárlivý expřítel. Před uvedením dvojky zemřel na rakovinu žaludku Julian Beck (†60), představitel kazatele, a pak podlehl sklerodermii i Will Sampson (†53) – proslavil se jako náčelník v legendárním Přeletu nad kukaččím hnízdem (1975). Ovšem nejzáhadnější je smrt Heather O’Rourke (†12) – je to malá blonďatá holčička z legendární scény před televizní obrazovkou: „Jsou tady!“ Ještě před dokončením trojky jednoho dne upadla do bezvědomí a přes veškerou péči zemřela, prý kvůli vážnému střevnímu zánětu. Ale kdo ví, možná je film opravdu prokletý.

Foto: Profimedia.cz

Poltergeist je opravdu starý film, ale na jeho kvalitě ani věhlasu to nic nemění. Zvlášť když je spojován s tajemnými úmrtímiFoto: Profimedia.cz

Beetlejuice (1988)

Jestli nejste fanoušci hororů, ale duchařina vás baví, rozhodně to zkuste – pobavíte se. V téhle poněkud bláznivé komedii se čerstvě zesnulý manželský pár chce zbavit lidí, kteří nyní obývají jejich dům. U sledování duchů začátečníků, kteří se snaží strašit živé a na pomoc si přizvou zkušeného ducha Beetlejuice, se nudit rozhodně nebudete. Navíc režisérem je legendární Tim Burton (63), mladé duchy si zahrál Alec Baldwin (63) a Geena Davis (65), titulní roli Michael Keaton (70) a můžete tu vidět i mladinkou Winonu Ryder (49). Takže co víc si přát?

Foto: Profimedia.cz

Strašidelný Beetlejuice je parádní oddychovka, u které se zasmějeteFoto: Profimedia.cz

Duch (1990)

Patrick Swayze (†57) a Demi Moore (58) tvoří v tomhle romantickém dramatu, které získalo dva Oscary, legendární zamilovanou dvojici. On je zastřelen při zdánlivě obyčejném přepadení a stane se z něj duch, který je své milované stále nablízku a chrání ji, protože ve skutečnosti šlo o plánovanou vraždu a je potřeba odhalit, kdo za vším stojí. Příběh je jak napínavý, tak romantický a u závěrečné scény, kdy hlavní hrdina může konečně opustit tento svět a přejít na druhou stranu a zároveň navždy opustit svou lásku, se rozpláče snad i majitel kamenného srdce.

Foto: Profimedia.cz

Duch nabízí skvělou kombinaci romantiky a napětí a to se nikdy neomrzíFoto: Profimedia.cz

Šestý smysl (1999)

Není to klasický horor, i když o duchy v něm není vůbec nouze. Jde spíš o mysteriózní drama o chlapci (Haley Joel Osment, 33), který vidí duchy. S jeho trápením a pravděpodobně s psychickou poruchou se mu snaží pomoct uznávaný psycholog v podání Bruce Willise (66). Jenže nic není tak, jak se na první pohled zdá. A víc prozradit nemůžeme, protože bychom vás připravili o skutečný filmový zážitek.

Foto: Profimedia.cz

Garantujeme vám, že na konci tohoto filmu budete rozhodně překvapeníFoto: Profimedia.cz

A co když je to pravda? (2005)

Je to klasický milostný příběh. Ona ho moc nemusí, jde jí na nervy a snaží se ho zbavit. A jemu se ona také vůbec nelíbí, připadá mu otravná a má jí plné zuby. Jenže co se škádlívá, to se rádo mívá, a tak se do sebe zamilují. Tady je ale o háček navíc: Reese Witherspoon (45) je totiž nejspíš duch a Mark Ruffalo (53) nový nájemník jejího bývalého bytu. Jak tohle může dopadnout? Jak se může dařit lásce mezi duchem a živým člověkem?

Foto: COLLECTION CHRISTOPHEL © DreamWorks, Profimedia.cz

Je láska opravdu všemocná? Tahle komedie tvrdí, že nejspíš anoFoto: COLLECTION CHRISTOPHEL © DreamWorks, Profimedia.cz

Ti druzí (2001)

Nicole Kidman (54) si v tomto mrazivém snímku zahrála matku dvou dětí trpících alergií na denní světlo. Žije s nimi zavřená ve starobylém tajemném domě a čeká na manžela, až se vrátí z války. K tomu všemu připočtěte tíživý pocit, že v domě nejsou sami, trojici podivných sloužících, neustálou temnotu bez denního světla a mrazivý horor je na světě. Zajímavé je, že na filmu španělského režiséra Alejandra Amenábara (49) se jako producent podílel i Tom Cruise (59), který byl v té době s představitelkou hlavní role těsně před rozvodem. V týdnu, kdy měl horor premiéru, jejich manželství oficiálně skončilo.

Foto: Profimedia.cz

Nicole Kidman v tomhle děsivém hororu rozhodně exceluje, za výkon byla nominována na Zlatý glóbusFoto: Profimedia.cz

Krotitelé duchů (1984)

Klasická duchařská komedie o partě (zdánlivých) zkrachovanců je skvělá pro děti i pro dospělé. Když dostane trojice vědců z katedry parapsychologie padáka, přiberou do party ještě jednoho a rozhodnou se podnikat v oboru krocení a chytání duchů. A ti mohou mít mnoho podob – jsou slizcí, páchnoucí, groteskní a samozřejmě i nebezpeční. A co je nejhorší, chtějí ovládnout svět! Opravdu povedený film, o čemž svědčí i to, že byl velmi dlouho nejvýdělečnější komedií své doby. Až po šesti letech ho předčil snímek Sám doma (1990).

Foto: Profimedia.cz

Duchové nemusejí být vždy jen děsiví, ale i groteskní. A jejich krotitelé také: zleva Harold Ramis (†69), Ernie Hudson (75), Bill Murray (71) a Dan Aykroyd (69)Foto: Profimedia.cz

Natočit úspěšný hollywoodský trhák není snadné ani levné. Ale většinou se to vyplácí. Víte, které filmy jsou zatím v historii nejdražší?

Reklama

Načítám