Hlavní obsah

Zavařená zelenina na 25 způsobů: Od kimči po kedlubny. Nebudete vědět, který recept zkusit první!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

U většiny zahrádkářů a milovníků poctivých domácích dobrot je nakládání a zavařování v plném proudu, ale kdyby vám přece jen došla inspirace, máme pro vás hned 25 ověřených receptů, které se v našich kuchyních, spížích a následně bříškách objevují rok co rok. Vyzkoušíte?

Článek

Vezmeme to hezky popořadě od okurek, rajčat a paprik na všechny způsoby přes méně obvyklé záležitosti typu kimči či nakládané kedlubny a ředkvičky. Nezapomeneme ani na pikantní chilli omáčky, domácí kečup a samozřejmě kysané zelí. Vaší pozornosti by neměl ujít ani řízný křen, pikantní česnek a zázvor k sushi, který je s tím kupovaným nesrovnatelný.

Okurková sezona: rychlokvašky i pickles

Jestli někoho okurková sezona opravdu netrápí, jsme to my, gurmáni. Zkuste kromě klasických nakládaných okurek a rychlokvašek i rychlejší varianty: anglické pickles a přes noc naložené salátové okurky. Jsou boží i ke grilovaným masům!

Slunce ve skleničce: papriky & rajčata

Jestli podobně jako my celou zimu fňukáte nad kvalitou dovážených rajčat a paprik, uchovejte si raději ty naše letní. Kozí rohy a feferonky naložte, velké papriky upečte a zpracujte jako ajvar nebo uchovejte v oleji. Rajčata pak usušte nebo jinak zpracujte podle našich receptů.

Jen růžová to může být

Pokud souhlasíte s rčením, že se jí i očima, určitě vás bude bavit naložená kedlubna, rychle naložené ředkvičky do sendvičů a k rybám i klasická nakládaná řepa. Všechny tři mají parádní růžovou barvu a ještě lepší chuť!

Nadúroda cuket & lilků? Žádný problém!

Aby vám ze sebe daly to nejlepší, potřebují cukety a lilky jen lehce pošťouchnout. Když je upečete nebo povaříte a doplníte trochou chilli a česneku, odvděčí se vám báječnou chutí i konzistencí. Zkuste cuketové čatní, cukety naložené v oleji nebo pikantní lilkový ajvar a kaviár.

Superpotravina za pár korun: zelí

O zdraví prospěšnosti kysaného zelí není třeba zdlouhavě psát, proto přejděme rovnou k ověřeným receptům na jeho domácí výrobu. Pro milovníky korejské kuchyně je pak nezbytný i recept na kvašené zelí kimči, kterému tento národ údajně vděčí za svou dlouhověkost. A to už stojí za zkoušku!

Někdo to rád pálivé…

Pokud na podzim trpíte všelijakými virózami, měli byste se proti nim obrnit už teď. Zázvor, křen i česnek jsou účinné antioxidanty, a když si je doma naložíte, určitě uděláte lépe než se spoléhat na kupované pochutiny, které jsou navíc často plné chemie. Zkusíte nakládaný zázvor, pikantní křen, nebo raději v octu a oleji naložený česnek?

Omáčková královna

Konzumují vaši blízcí zeleninu pouze v podobě hranolek a kečupu? I pro ně máme recepty - na domácí kečup a skvělé pálivé omáčky. Dáte si raději extra pikantní à la sriracha nebo mírnější sladko-pálivou chilli omáčku?

Pořád nemáte dost? Podívejte se na další inspiraci do naší rubriky Zavařování!

Reklama

Související témata:

Načítám