Hlavní obsah

Nejlepší pražský koláč

Hodnocení:
(697)
Foto: Autorka
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Podle mnoha receptů se do těsta na pražský koláč přidává majonéza, a to pak máte dvě možnosti: použít kupovanou a těsto „obohatit“ také stabilizátory a dalšími přidanými ingrediencemi, nebo si udělat majonézu domácí. Anebo připravit korpus z klasického máslového kynutého těsta bez majonézy. Zkusila jsem to za vás a skoro jsem hotový koláč nestihla vyfotit.

Ingredience pro:
2 koláče
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 140 ml mléka
  • 160 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 180 g másla
  • 1 špetka soli
Na drobenku
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
Na vanilkový krém
  • 1 l mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 100 g cukru krupice
  • 200 g másla
  • 200 g 33% smetany ke šlehání
Na dokončení
  • 1 vejce
Článek

Postup

Krok 1: Odvážené máslo nakrájejte na kostičky a nechte povolit, mléko zahřejte na teplotu těla. Do mísy prosejte oba druhy mouky, uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přilijte část mléka, přidejte lžičku cukru, ze stran vmíchejte trochu mouky a nechte droždí krátce pracovat.

Krok 2: Poté přidejte zbytek mléka, žloutky, cukr a sůl a v robotu začněte hníst těsto. Postupně zapracujte změklé máslo a robot nechte běžet alespoň 10 minut – těsto musí být hladké a elastické. Povrch poprašte moukou a nechte v teple kynout alespoň tři hodiny – vždy po hodině těsto znovu propracujte.

Krok 3: Zatímco těsto kyne, zpracujte všechny suroviny na drobenku a nechte ji prozatím v lednici. Jak udělat drobenku na koláč?

Krok 4: Máslo na krém také nakrájejte na kostičky a nechte změknout. Podle návodu na obalu uvařte pudink. Je důležité, aby máslo i pudink měly před smícháním stejnou teplotu a na pudinku se neutvořil škraloup – buď při chladnutí pudink opravdu často míchejte, nebo na povrch položte potravinářskou fólii. Pak do pudinku postupně máslo zašlehejte. Šlehačku ušlehejte dotuha a také ji opatrně vmíchejte do krému.

Krok 5: Z vykynutého těsta vypracujte dva nižší bochánky a na plechu nechte ještě 30 minut kynout. Troubu rozehřejte na 160 stupňů, povrch koláčů potřete rozšlehaným vejcem, bohatě posypte drobenkou a pečte asi 20–30 minut. Upečené nechte dobře vychladnout.

Krok 6: Vychladlé bochánky podélně rozřízněte, naplňte krémem a podávejte.

Tip: Z těsta můžete také upéct jeden velký a čtyři až šest menších koláčků.

Máte rádi kombinaci sladkého kynutého těsta a vanilky? Udělejte si kynuté ovocné knedlíky s vanilkovou omáčkou nebo dukátové buchtičky s vanilkovým žloutkovým krémem.

ynezorPumanzeSaNyknalC
15. 4. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.