Hlavní obsah

Nejlepší snídaně pro dietářky! Po těchto jídlech půjdou kila dolů

Foto: AntonMaltsev, Shutterstock.com

Foto: AntonMaltsev, Shutterstock.com

Reklama

Chcete zhubnout? Pak snídejte! Když se ráno dobře najíte, nebudete mít hlad celé dopoledne, vše vám půjde lépe a především: začnete ztrácet na váze, aniž byste se museli obzvlášť snažit.

Článek

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne a měla by obsahovat 20 procent celkového denního energetického příjmu. Po probuzení je v těle velmi nízká hladina cukru, živin i vitaminů, a když se dobře nasnídáte a vše potřebné tělu dodáte hned po ránu, zkonzumujete během dne méně jídla. Tím pádem zhubnete, a navíc budete mít celé dopoledne energie na rozdávání.

Co snídat, aby šla kila dolů

Ranním jídlem se nastartujete a začnete rychleji spalovat. Když se nenasnídáte, dostanete později chuť na kalorická jídla – tělo si tím říká o doplnění energie. Navíc toho později sníte daleko víc a také se vám uloží více tělesného tuku.

„Snídaně by měla obsahovat kvalitní sacharidy, dostatek vlákniny i bílkovin. Ráno si můžete dovolit i přiměřený příjem rychlých cukrů, které tělo dokáže během dne spálit,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. Spokojíte-li se jen s kafíčkem, tak vás to sice nakopne, ale nedostatek živin a vlčí hlad navečer se projeví kromě přibírání také na psychice: budete podráždění, stresovaní a náchylnější k nemocem.

Foto: Goran Bogicevic, Shutterstock.com

Chia semínka se řadí mezi superpotraviny. Pudink z něj je rychlá a velmi zdravá snídaněFoto: Goran Bogicevic, Shutterstock.com

Nejlepší snídaňové potraviny

„Vhodné je posnídat potraviny se složitými cukry a nízkým glykemickým indexem. Této skladbě odpovídají nepřislazované cereálie, ovesné vločky, celozrnné pečivo, přírodní sýry, libová šunka, vajíčka, jogurty, ovoce a zelenina, oříšky a semínka. A pochopitelně i dostatek tekutin, které je rovněž třeba doplnit,“ radí Věra Burešová. Na seznam dobrot, které byste si měli ráno dopřávat, si připište ještě mléčné výrobky, cereální kaše a müsli, obiloviny i vločky, sójové výrobky a luštěniny.

Foto: Ozgur Coskun, Shutterstock.com

Zdravou a sytou snídani připravíte během pár minut: smícháte ovoce, vločky a řecký jogurtFoto: Ozgur Coskun, Shutterstock.com

Jak a čím zahnat hlad

Máte po jogurtu už za hodinu hlad a na nějaké ranní vyvařování vás neužije? Neznamená to, že se musíte odbýt bagetou, koblihou nebo tučným croissantem. Zapojte fantazii a doplňte jogurt či kus chleba něčím zdravým a opravdu sytivým, například jednou z těchto tří možností:

  1. Banán - dodá energii a bezpečně zažene pocit hladu. Navíc s ním do sebe dostanete dostatek vitaminů B a A i minerálních látek, jako je hořčík, fosfor a vápník. Nemusíte ho jíst jen syrový, vhodný je třeba do smoothie nebo z něj můžete připravit chutné lívance.
  2. Vejce - dají se upravit na mnoho způsobů a zasytí vás na velmi dlouho. Podle výzkumu, který byl publikován v časopise International Journal of Obesity, je nejlepší snídat dvě vajíčka: zhubnete rychleji a budete mít spoustu energie až do oběda (i déle).
  3. Avokádo - zažene pocit hladu a ještě patří mezi superpotraviny. Stačí si namazat celozrnný chléb žervé, na to položit plátky avokáda, lze i lehce posolit a rázem máte chutnou sytou snídani plnou vitaminů a zdravých tuků.
Foto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock.com

Ovesné vločky obsahují bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, slizové látky, vitaminy B1, B6 a E, železo a vápník. A zasytí skutečně nadlouhoFoto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock.com

Když není čas

Nestíháte si před odchodem z domu ani nakrájet avokádo na chleba? Pak si najděte deset minut večer a připravte si na ráno nějakou rychlovku.

  1. Řecký jogurt s ovesnými vločkami, medem a mrazeným lesním ovocem - vše jen smíchejte do uzavíratelné misky a ráno hned snězte, nebo vezměte s sebou do práce, kde se nasnídejte brzy po příchodu.
  2. Chia pudink s ovocem - dvě polévkové lžíce chia semínek smíchejte se 130 ml tekutiny (třeba sójového nebo mandlového mléka), oslaďte lžičkou javorového sirupu a nechte uležet přes noc v chladničce.
  3. Ovesná kaše - vločky stačí zalít oblíbeným mlékem a nechat přes noc uležet, osladit můžete medem, různými sirupy nebo třeba kakaem. Lze přidat ovoce, semínka i ořechy.
  4. Mug cake - tuhle skvělou rychlovku vyrobíte tak, že rozmačkáte banán, přidáte k němu do hrnku lžičku kokosového oleje, 100 g ovesných vloček a lžíci medu. Vše dobře promíchejte, nechte přes noc odpočinout a ráno dejte na dvě minuty do mikrovlnky.
Foto: NatalieVasilyeva, Shutterstock.com

Mug cake: zdravá, teplá snídaně, kterou máte hotovou za dvě minutyFoto: NatalieVasilyeva, Shutterstock.com

Po cestě do práce

Odmítáte si cokoliv připravovat, ať už večer, nebo ráno? Řešením mohou být čerstvé snídaně „take away“ čili s sebou. Ani tady se nemusíte vzdávat svého úmyslu hubnout či jíst pořádně – existuje dost zdravých fastfoodů a firem, které se na zajímavé snídaně do ruky zaměřují, a vznikají nové. „Během Vánoc a silvestrovských oslav si lidé často dopřávají tučná a sladká jídla, která tělu příliš neprospívají. Zpátky do formy ho dostane pouze vyvážená strava,“ vysvětluje Helena Vyhnánková, ředitelka marketingu Marks & Spencer Česká republika.

Foto: Marks & Spencer

Chcete po ránu něco lehčího? Vhodnou variantou mohou být čerstvé ovocné šťávy Marks & Spencer, například jablko s hruškou či kombinace mučenky, manga a pomerančeFoto: Marks & Spencer

Foto: Delmart

V Delmartu mají zase avokádové nebo plněné toasty, které zasytí na delší časFoto: Delmart

Foto: Marks & Spencer

Ananasový dezert s mučenkou a pomerančem, který lze pořídit v řetězci Marks & Spencer, dodá dostatek potřebných živin, vitaminů i energieFoto: Marks & Spencer

Foto: Paul

Hotové ovocné jogurty s müsli pořídíte i v prodejně PaulFoto: Paul

Děláte si snídani sami, nebo si ji raději koupíte?

Reklama

Načítám