Hlavní obsah

Jako od babičky: Nejlepší vaječný koňak

Hodnocení:
(14)
Foto: Oksana Mizina, Shutterstock.com
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Vaječný koňak patří k Vánocům stejně jako cukroví nebo smažená ryba. Udělejte si letos svůj vlastní - bude vám chutnat tak, že u jedné dávky nezůstane.

Ingredience pro:
6 porcí
  • 650 ml plnotučného mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání 30%
  • 3 ks celé skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • muškátový oříšek
  • 5 vajec
  • 150 g cukru krupice
  • 170 ml kořeněného rumu
Článek

Postup

Krok 1: V hrnci smíchejte mléko, smetanu, skořici, semínka z vanilkového lusku i lusk samotný a asi 1 lžičku mletého muškátového oříšku. Přiveďte k varu a stáhněte z plotny. Nechte vychladnout.

Krok 2: Žloutky vyšlehejte s cukrem do vysoké světlé pěny. Pomalu všlehejte ochucené scezené mléko. Šlehejte, dokud není hmota úplně hladká. Přidejte rum, promíchejte a nechte přes noc (nebo klidně až 3 dny) odležet v lednici.

Krok 3: Vaječné bílky vyšlehejte do polotuhého sněhu. Vmíchejte žloutkový základ a ihned podávejte lehce poprášené muškátovým oříškem.

My si nedovedeme Vánoce představit bez vaječného koňaku, vy ano?

ynezorPumanzeSaNyknalC