Hlavní obsah
3,3
(203)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Rozplývají se na jazyku, chutnají po vlašských ořeších a voní po vanilce. Řeč je o stálici vánočního pečení – vanilkových rohlíčcích. Pustíte se do nich letos také?

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
Těsto
  • 125 g tuku
  • 220 g hladké mouky
  • 80 g vlašských ořechů
  • 40 g cukru moučka
  • 1 ks žloutků
Na obalení
  • 100 g cukru moučka
  • 1 ks vanilkového lusku
Článek

Postup

01.

Mouku, mleté ořechy, cukr, žloutek (bílek si schovejte třeba na potření perníčků) zpracujte s tukem (my jsme dali Heru, ale použít můžete i jiný tuk nebo máslo) na hladké těsto.

02.

Hotové těsto zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu v chladu odležet. Můžete si ho připravit i den předem, ale není to nutné.

03.

Z těsta pak udělejte váleček, pokrájejte ho na stejně velké kousky a z každého vytvarujte rohlíček. Rohlíčky klaďte na nepřilnavý nebo pečicím papírem vyložený plech a pečte asi 10 minut při 170 °C dorůžova.

04.

Upečené rohlíčky nechte dvě minuty chladnout a poté je obalujte ve vanilkovém moučkovém cukru. Rohlíčky uchovávejte v uzavřené dóze a dopřejte jim alespoň týden dva na odležení, budou pak ještě lepší.

Tip: V receptu na skvělé vánoční máslové sušenky najdete návod, jak vyrobit domácí vanilkový cukr.

Pro další ověřené druhy mrkněte na 50 nejlepších receptů na cukroví, ze kterých si určitě vyberete.

Reklama

Načítám