Hlavní obsah

Plánujete výlet s dětmi? Vezměte je do zoo a zookoutků!

Foto: AboutLife, Shutterstock.com

Foto: AboutLife, Shutterstock.com

Reklama

Vymýšlet program, kterým se zavděčíte celé rodině a dětem všeho věku, není snadný úkol. Ale je výlet, kterým uděláte radost všem. Do zoo! A že jich po celém Česku je! Malé i rozlehlé, kontaktní i ty, kde zvířata sledujete zpovzdálí. Každá zoologická zahrada je něčím specifická a unikátní.

Článek

Jít do zoo dávno neznamená pozorovat zvířata za sklem. Zoologické zahrady dopřávají lidem zážitek přímého kontaktu se zvířaty a jsou oblíbeným cílem rodinných výletů.

V současné době by měly být ve většině zoo otevřené venkovní expozice, vnitřní se podle vládních ustanovení otevřou 25. května. Raději si ale vždy zkontrolujte, jak je na tom která zoo – mnohé např. uzavřely pokladny a vstupenky prodávají online.

Jakými unikáty se chlubí české zoologické zahrady?

Zoo Praha

Zoo Praha se pravidelně umísťuje mezi nejlepšími na světě a v Česku jde o vůbec nejnavštěvovanější zoologickou zahradu. V pražské Tróji se snaží poskytnout zvířatům co nejpřirozenější podmínky k životu a pracují i na záchraně ohrožených druhů. Mezi největší lákadla patří pavilon Indonéská džungle, Opičí ostrov nebo Údolí slonů, kde se momentálně radují z přírůstků. S většími dětmi zkuste lanovku (spojuje pavilon goril a koně Převalského) nebo herní zónu v rezervaci Bororo, s menšími zase Dětskou zoo s rybníkem a statkem.

Foto: Anna Lurye, Shutterstock.com

Žirafy obývají pavilon Africký dům a v teplém počasí je najdete v přilehlém travnatém výběhuFoto: Anna Lurye, Shutterstock.com

Zoo Plzeň

Jestli máte doma nejen milovníky zvířat, ale i malé specialisty na dinosaury, určitě jim uděláte radost výletem do Zoo Plzeň – ta je totiž propojená s vyhlášeným DinoParkem (znáte animák Dinosaurus?). Zoo je spojená s botanickou zahradou a chová nejvíce živočišných druhů. K nejoblíbenějším patří tučňáci, krokodýli, medvědi, opice a šelmy a na nedalekém statku Lüftnerka se můžete seznámit i s domácími zvířaty.

Foto: Profimedia.cz

V Plzni chovají tučňáky více než dvacet let a úspěšně je i množíFoto: Profimedia.cz

Zoo Chleby

I když většina dětí zvířátka miluje, neuškodí mít ještě další lákadla v rukávu, třeba skvělé hřiště. V zoo kousek od Nymburka je jedno takové hned přes silnici. Zoo Chleby je záchranným centrem pro živočichy a umožňuje těsný kontakt se zvířaty. Najdete tu gibony, dikobraze, leguána, lemura a k domácím zvířátkům si děti mohou dokonce vlézt (česká jedovatá zvířata). Zajímavostí jsou i originální sochy vyhubených zvířat.

Foto: zoochleby.cz

Děti si v Chlebech zvířata prohlédnou, mnohé pohladí a dozví se i o těch, která již vyhynulaFoto: zoochleby.cz

Zoo Liberec

Víte, která zoo v Česku je nejstarší? Je to ta, kterou si mnozí spojují s bílými tygry, liberecká. Prvními zvířaty byli v roce 1904 vodní ptáci , srnky a buvol. Dnes tu kromě bílých tygrů patří mezi nejpopulárnější zvířata takini čínští, lachtani, dravci, sloni nebo pandy. Zahradou si uděláte osvěžující procházku, kterou vám zpříjemní kromě zvířat i naučná stezka (jak se obléct do přírody).

Foto: Profimedia.cz

Bílí tygři jsou sice poznávací znamení liberecké zoo, ale zajímavých zvířat tu najdete spoustu Foto: Profimedia.cz

Safari Dvůr Králové

Jestli někde máte zvířata opravdu téměř na dosah, je to Dvůr Králové. Můžete se projít jak po klasické zoo, tak vyrazit vozem do jedinečného Safari Parku a dopřát si kontakt se zebrami, antilopami, žirafami, pakoni a dokonce i lvy. Jedním z cílů organizace je i pomáhat při ochraně ohrožených zvířat.

Foto: Profimedia.cz

Do Afriky se možná hned tak nedostanete, do Dvora Králové je to určitě blíž a zážitek podobnýFoto: Profimedia.cz

Zoo Zlín

Někdy se zlínské zoo říká také Zoo Lešná, protože se rozkládá okolo stejnojmenného zámku. Najdete ji necelých 10 km od centra města Zlín a během jedné návštěvy můžete procestovat celý svět. Zoo je rozdělená podle světadílů: zažijete atmosféru tropického pralesa, nahlédnete do domorodých afrických chýší a pozdravíte slony, pštrosy nebo nosorožce. Aligátory uvidíte v Amazonii a v australské expozici čekají klokani a emu. V okolí zámku nesmíte minout Zátoku rejnoků, které můžete nakrmit.

Foto: Profimedia.cz

Jen málo zoo se může pochlubit i takovýmito pohádkovými stavbamiFoto: Profimedia.cz

Zoopark Chomutov

Ústecký kraj se může pochlubit hned třemi krásnými zooparky: v Děčíně, v Ústí nad Labem a v Chomutově. Chomutovská zoo drží rekord – je největší v Česku, i když patří k nejmladším. Specializuje se na evropskou zvířenu, takže se můžete těšit na koně Převalského, bobry, rysy i divoké kočky. Děti určitě potěší, že se můžou svézt místním vláčkem, lokálkou Amálkou. Součástí zooparku je i skanzen Stará Ves.

Foto: Profimedia.cz

Ve skanzenu ožívá historie: poznáte zapomenuté zvyky, uvidíte kdysi zbourané stavby a téměř vyhynulé druhy rostlinFoto: Profimedia.cz

Zoo Hodonín

Pokud se chystáte na jih Moravy, zkuste hodonínskou zoo, která jako jediná v Česku chová bílé lvy. Kromě těchto jedinečných šelem tu uvidíte plameňáky růžové, expozici sokolnictví, navštívíte pavilon akvárií a děti si pohrají na některém z hřišť nebo v koutku s domácími zvířátky. Velcí si zase vychutnají procházku lužním lesem, do kterého je zoo umístěna.

Foto: Profimedia.cz

Lev jihoafrický, který je pro svou srst nazýván bílý, je vzácný druhFoto: Profimedia.cz

Krokodýlí zoo Protivín

A kam za zvířaty na jihu naší země? Do Tábora, Jihlavy nebo Hluboké nad Vltavou. Ale středoevropský unikát má Protivín. V roce 2008 tu byla založena krokodýlí zoologická zahrada a k vidění tu jsou nejohroženější druhy krokodýlů: aligátoři, kajmani a gaviálové. A nejsou to žádní drobečci, naopak jedni z největších na světě.

Foto: Profimedia.cz

Unikátní kolekci krokodýlů vybudoval v centru Protivína chovatel Miroslav ProcházkaFoto: Profimedia.cz

Jestli máte rádi zvířata, pak jistě znáte těchto 5 míst, které milovníky fauny rozhodně ohromí!

Reklama

Související témata:
Bílí Tygři Liberec

Načítám