Hlavní obsah

Největší a nejmenší kalorické bomby: Jaké zákusky si v cukrárně (ne)můžete při dietě dopřát?

Foto: Karramba Production, Shutterstock.com

Foto: Karramba Production, Shutterstock.com

Reklama

Co se vám vybaví při slově zákusek? Mrkvový dort, nebo klasický větrník? Rádi vzpomínáte na indiánky a kremrole, co dělala vaše babička, ale bojíte se, že se po nich číslo na váze dramaticky změní? Vybrali jsme pro vás několik oblíbených tradičních zákusků a doplnili je radou, jak moc se jich (ne)musíte z dietních důvodů obávat.

Článek

Pro leckoho z nás znamenají tyto sladké lahůdky víc než jen potěšení chutí. Často jsou s nimi spojené příjemné zážitky a chvíle s blízkými. Vzpomínky vyplynou na mysl doslova při každém soustu! Abyste si chvíle nad dezertem a kávou mohla skutečně užít, neměla byste se stresovat z kalorií. Víme, které z nich jsou nejmenší zlo – a kterých se raději vyvarovat.

Větrník

Kdo by neznal tuto lahůdku plnou vláčného krému a šlehačky, zalitou karamelovou polevou. Chutí i vzhledem je podobný tzv. profiterole, jehož historie sahá až do 16. století. Podával se totiž už na dvoře francouzské královny Kateřiny Medicejské.

Základem jsou spirály z tzv. odpalovaného těsta, které je charakteristické tím, že se při pečení nafukuje a uvnitř zůstane duté. Tyto vzniklé koule se pak uprostřed rozříznou, naplní máslovým krémem, šlehačkou a ozdobí polevou. Jeden větrník má kolem 315 kcal, což je asi čtvrtina celodenního příjmu pro ženu, která si hlídá váhu. Náplň je hodně tučná, poleva zase sladká. Tento zákusek si proto dopřejte raději jen výjimečně.

Tip: Pokud svou touhu po větrníku nedokážete přemoct, zkuste minivětrníček, který vás alespoň částečně uspokojí a zároveň má jen 40 kcal.

Foto: David Háva

Větrník leckomu přidá na dobré náladě, ale bohužel i na vázeFoto: David Háva

Kremrole

Kremrole je trubička z lehkého, listového těsta s krémem uvnitř. Tuto pochoutku možná někdo vnímá jako typicky českou, ale není tomu tak! Původ kremrolí obestírá mlha. Někdo tvrdí, že jsou z Německa, jiní zase, že pocházejí z Francie. Údajně jsou příbuzné francouzských „cornets“, což jsou kornouty plněné šlehačkou.

Náplň těch, co znáte z českých cukráren, je většinou směs bílků a cukru. Tato pochoutka je dost sladká, ale lehké těsto její kalorickou hodnotu trochu „zachraňuje“. Jeden kus s bílkovou náplní má zhruba 160–190 kcal.

Foto: Bojan Pavlukovic, Shutterstock.com

Lahodné ruličky plné šlehačky jsou jinou verzí francouzského dezertuFoto: Bojan Pavlukovic, Shutterstock.com

Punčový řez

„Punčák“ je v jakékoli vitríně nepřehlédnutelný. Mezi béžovo-hnědými odstíny většiny ostatních moučníků vždy vyčnívá svou barevností. Patřil mezi nejoblíbenější dezerty první republiky i v období socialismu – a úspěšně se na žebříčku oblíbenosti drží dodnes. Jeho vláčné těsto, lehce rumová chuť a sladce citronová poleva si najde své příznivce v každé době. Pokud ale myslíte na svou linii, zvolte raději jiný řez, než ten punčový. Kromě cukru a mouky je v tomto dezertu ještě alkohol, který se postará o přísun dalších kalorií. Jeden menší plátek (60 g) má zhruba 215 kcal.

Foto: noxnorthys, Shutterstock.com

Velkou slávu zažívá punčový řez už od dob první republikyFoto: noxnorthys, Shutterstock.com

Ovocný řez

Podobně oblíbený zůstává i ovocný piškotový řez. Na rozdíl od toho punčového má ale plátek toho ovocného kolem 130 kcal. To nejtučnější je na něm totiž právě piškot z mouky, másla a cukru. Zbytek je jen ovoce, želatina a tvaroh, případně zakysaná smetana. Pokud si tedy budete chtít dát nějaký lehký dezert a nemít z toho týden výčitky svědomí, tohle je rozhodně správná volba.

Foto: Viktor1, Shutterstock.com

Lehké ovocné řezy jsou pro občasné mlsání ideální variantouFoto: Viktor1, Shutterstock.com

Rakvička

Šlehačky není nikdy dost! O tom byl zřejmě přesvědčený autor receptu tohoto křehkého sladkého zákusku s morbidním názvem. Rakvička je jedním z dalších dezertů, o jejichž původu se nic moc neví. Údajně by to ale mělo být české cukroví. Vyrábí se z vajec, vaječných žloutků, moučkového a vanilkového cukru. Zhruba 15 centimetrů dlouhé duté hranoly se po upečení ozdobí šlehačkou a někdy i čokoládovým toppingem. Na celé rakvičce je pro dietářky nejhorší právě šlehačka a použitý cukr. Jeden kus má kolem 160 kcal.

Foto: Jaromir Klein, Shutterstock.com

Rakvička se šlehačkou není pro dietářky příliš vhodnou volbouFoto: Jaromir Klein, Shutterstock.com

Míša řezy

Moučník milovaný snad všemi generacemi: piškot s tvarohovým krémem a čokoládovou polevou je prostě božský! Míša řez je taková česká variace na moderní americký cheesecake. Naprostá většina tohoto zákusku je z tvarohu. Piškot obsahuje poměrně málo mouky, prášek do pečiva, vejce a kakao. Díky tomuto složení ho proto rozhodně můžeme označit za méně „hříšný“. Jeden řez (50g) má pouze 120 kcal.

Foto: Anna Shepulova, Shutterstock.com

Míša řezy jsou obdobou amerického cheesecakuFoto: Anna Shepulova, Shutterstock.com

Indián

Indián má být vzpomínkou na slavného indického kouzelníka, který na počátku 19. století vystupoval v divadle ve Vídni. Kvůli jeho neotřelému repertoáru si ho najal maďarský vévoda, který se v té době o divadlo staral. Vévodův kuchař vytvořil nový druh cukroví, který měl mága připomínat, a na němž si diváci po představení rádi pochutnali.

Indián se tak těší nepřetržité oblibě už dvě století. Důvodem je nejen výjimečná chuť, ale i atraktivní vzhled. Co se týče jeho energetické hodnoty, tak není kvůli velkému množství cukru v bílkové náplni a čokoládě zvenku příliš příznivá. Jeden indiánek má přibližně 290 kcal.

Foto: Jaromir Klein, Shutterstock.com

Indiánky vymyslel osobní kuchař maďarského vévody. Má symbolizovat kouzelníka z IndieFoto: Jaromir Klein, Shutterstock.com

Tvarohové nebo ovocné zákusky na tom jsou kaloricky podstatně lépe než tato cukrárenská klasika. Na druhou stranu ke zdraví patří i psychická pohoda – a všichni víme, jak dobře nám po dortíku může být! Když tedy dodržíte zlatou radu, že nic se nemá přehánět, pak není důvod k tomu, proč byste si nemohli jednou za čas život pořádně osladit!

Jaký z tradičních dezertů máte nejraději?

Reklama

Načítám