Hlavní obsah

Největší faux pas, která se vám můžou stát ve fitku

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Rozhodli jste se chodit do posilovny, ale nevíte, jak tam začít? Žádný učený z nebe nespadl. Přesto se asi nikdo nechce cítit jako naprostý amatér. Abyste si byli jistější, co se ve fitku má a nemá, připravili jsme pro vás menší návod.

Článek

Jak se vyvarovat trapasů ve fitku? Pořiďte si vhodné oblečení, ale také myslete na to, co během dne jíte! Zjišťovali jsme, jaká nepsaná pravidla v posilovnách dodržovat, abyste se vyhnuli nepříjemné situaci.

1. Výhled na vaše intimní partie

Rozhodně nebudeme tvrdit, že bez značkového oblečení nemůžete cvičit, přesto by měl outfit do fitka splňovat určité požadavky. „Do choulostivé situace se dostávají muži, kteří nosí volné krátké kraťasy a pod ně si neberou spodní prádlo. Při některých polohách pak mnohdy vyleze víc, než by si přáli. Ostatně něco podobného může platit i pro ženy,“ popisuje Kateřina Hollerová, hlavní trenérka z fitness centra pro ženy Contours.

Sportovní úbor má být pohodlný, ale měl by vám zároveň dobře sedět, abyste se mohli soustředit jen na cvičení a ne na to, zda vám někde něco nevykukuje.

Foto: bedya, Shutterstock.com

Ve cvičebním oblečení by vám mělo být pohodlněFoto: bedya, Shutterstock.com

2. Smradlavý pot a prdění

Řešit byste měli také to, co v průběhu dne jíte. Nevhodná strava mění nejen fyzickou kondici, energii a sílu, ale po některých jídlech může být nepříjemně cítit pot a celé tělo. A nafouknuté břicho a zažívací potíže mohou znepříjemnit trénink nejen vám, ale i okolí. „Pokud jste měli luštěniny, dávejte si pozor, aby vám něco neuniklo. I když cvičíte v ústraní, tak při tlacích může povolit svěrač. Buďto zrovna někdo projde a únik je hlasitější, než jste doufali, nebo se kolem vás začne linout zápach, kterého si nelze nevšimnout. V nejhorším případě nastanou obě varianty,“ varuje Kateřina Hollerová.

Přes všechny skvělé vlastnosti luštěnin si je proto raději dopřejte až po cvičení.

3. Selfíčka a hlasité telefonování

Velký trapas je i pozérství. Někdy to vypadá, že se se dotyčný přišel do posilovny spíš předvádět a fotit než na sobě pracovat. „Uděláte dva dřepy, dva kliky a pak se natřásáte před zrcadlem, abyste se zachytili z nejlepšího úhlu při vytváření selfie? Fotíte se mezi sériemi nebo voláte či posíláte SMS a jste pořád on-line? Zkuste na chvíli telefon odložit a opravdu se věnovat jen tréninku. Prospěje to nejen tělu, ale i mysli, která si oddychne od virtuálního světa,“ doporučuje osobní trenérka Alena Vídeňská.

Stylové a sladěné oblečení, perfektní make-up a účes zkrátka nejsou úplně to, čím byste měli ve fitku ohromovat. A důležitý není ani pekáč buchet. 

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Pochlubit se vysportovaným tělem je hezké, ale když se fotíte víc než cvičíte, je to pořádné faux pasFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

4. Opocené stroje a pomůcky

Cvičíte, aniž byste si na lavičku položili ručník, a stroj po sobě neutřete? Na to pozor! I když na to třeba není ve vaší posilovně přímo upozorněno, rozhodně to patří mezi nepsaná pravidla. „Při cvičení je povinnost používat ručníky a veškeré pomůcky pak po sobě utřít dezinfekčním sprejem. Uvědomte si, kolik bakterií zůstává na neotřených pomůckách. I před začátkem cvičení si všechno klidně nejprve otřete. Ve fitku nejste sami, a proto buďte ohleduplní,“ radí Alena Vídeňská.

Cvičební pomůcky vždy vracejte na původní místo a stroje otřete od potu. Následující sportovec vám bude určitě věčný, když mu ruka neuklouzne po opoceném držáku.

Na co si dát ještě pozor?

  • Příliš těžké váhy - je lepší začít na menším počtu kilogramů než dělat haura a pak činky neuzvednout. Kromě trapasu byste tím zbytečně riskovali i zdraví.
  • Pohádkáři - vytahovat se ve fitku, jak zdravě jíte, se vám může snadno vymstít, když po tréninku zamíříte na svačinku přímo do fastfoodu, kde někoho z posilovny potkáte.
  • Odfláknutý strečink - každý, kdo se ve cvičení trochu vyzná, vám potvrdí, že strečink před tréninkem i po něm je nesmírně důležitý. Tvářit se, že vy ho nepotřebujete, je hloupé. Cvičit bez rozehřátí by se vám mohlo vymstít.

Reklama

Načítám