Hlavní obsah
3,1
(126)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Příprava pravých na slunci sušených rajčat se počítá na dny, ale snadnou domácí verzi zvládnete i v troubě během několika málo hodin (a pár minut přípravy). A navíc se nemusíte spoléhat na počasí!

30 min.
Příprava
8 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 láhev
  • 3 keříčky rajčat
  • 1 lžička soli
  • 150 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 snítka čerstvého oregana
  • 5 lístků čerstvé bazalky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička kaparů
Článek

Postup

01.

Rajčata omyjte, rozpulte a lžící vydlabejte semínka (pokud používáte cherry rajčátka, odstraňovat je nemusíte).

Foto: Greta Blumajerová

A pomocí lžičky z nich vydlabejte dužinu. Tento krok můžete vynechat u cherry rajčat, jen pak počítejte s delší dobou sušeníFoto: Greta Blumajerová

02.

Rajčata rozložte na plech vyložený pečicím papírem, osušte papírovou utěrkou a osolte.

Foto: Greta Blumajerová

Rajčata trochu posolte, sůl totiž podpoří jejich chuť i trvanlivostFoto: Greta Blumajerová

03.

Pečte 4–8 hodin při 90–110 °C, až jsou rajčata zvrásněná a vysušená jako rozinky. Zde nejvíce záleží na typu trouby (pokud má vaše trouba funkci ventilace vzduchu, zapněte ji), a především na velikosti rajčat.

04.

Usušená rajčata nechte vychladnout, přendejte do vysterilované lahve, podle chuti proložte bylinkami, plátky česneku či kapary, zalijte olejem tak, aby byla rajčata ponořená, a zavíčkujte. Nechte alespoň den odležet a poté používejte do těstovin, salátů či domácích pest. Takto naložená rajčata vám v lednici vydrží i několik týdnů.

05.

Rajčata můžete uchovávat i bez oleje, stlačená v mikrotenovém sáčku v lednici či mrazáku, ale v tom případě počítejte s kratší trvanlivostí než u těch naložených v oleji.

Víte, k čemu se sušená rajčata perfektně hodí? Třeba k domácí pizze! Jestli ale nejste milovníkem rajských jablíček, co třeba vyzkoušet rychlokvašky?

Reklama

Související témata:

Načítám