Hlavní obsah

Domácí přesnídávka z letní úrody. Bez cukru a zahušťovadel!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připravte si zásobu domácích ovocných přesnídávek – na rozdíl od těch kupovaných budou bez přidaného cukru i zahušťovadel a z letní úrody vás vyjdou jen na pár korun!

Článek

Urodilo se vám letos tolik ovoce, že ho ani nestíháte sníst? Zavařte ho v podobě domácí přesnídávky! Nejen, že k ní stačí jen ovoce a voda, takže v sezoně dost ušetříte, ale navíc budete mít jistotu, že svým dětem dáváte pyré bez přidaného cukru, zahušťovadel či dokonce konzervantů (což se nedá říct o všech kupovaných přesnídávkách). Příprava je snadná a zavařené skleničky vám s přehledem vydrží do příštího léta. Pokud je dříve nesníte.

Jablečná přesnídávka

Potřebujete: jablka, vodu, zralé a sladké ovoce (meruňky, maliny, borůvky, švestky, hrušky, banány), zavařovací sklenice

Foto: Eva Malúšová

Základ z jablek doplňte dalším ovocem, které máte zrovna po ruce. Z lesa a zahrádky je to nejlepší!Foto: Eva Malúšová

Postup

Čisté sklenice a víčka dejte do hrnce s vodou tak, aby byly celé ponořené, a 6–8 minut je vařte. Vyndejte na čistou utěrku. Jablka omyjte, rozčtvrťte, odstraňte jádřince a s trochou vody (stačí asi 2 cm) pod pokličkou přibližně 10 minut poduste. Během dušení jednou či dvakrát promíchejte, a jakmile se začnou oddělovat slupky, vidličkou je vytáhněte. Ještě chvilku povařte, tyčovým mixérem rozmixujte a buď pomocí trychtýře (s naběračkou by vám mohlo ovoce ukápnout na hrdlo sklenic a tak je kontaminovat) plňte do lahviček nebo smíchejte s dalším povařeným ovocem – na ochucení ho většinou stačí méně než jablek. A zbytky z jablek nemusíte vyhazovat! 

Foto: Eva Malúšová

Sklenice a víčka vyvařteFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Jablka rozčtvrťte a odstraňte jádřinceFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Podlejte je trochou vody a poduste tak dlouho, až půjdou odstranit slupky. Tyčovým mixérem pak ovoce rozmixujteFoto: Eva Malúšová

Zavíčkujte, dejte opět do hrnce s vodou (už nemusí být ponořené) a vařte asi 20 minut. Druhá možnost je sterilovat v troubě: skleničky dejte na hluboký pekáč, zalejte asi do poloviny vroucí vodou a nechte v troubě vyhřáté na 180 °C 20 minut. Po zavaření skleničky obraťte dnem vzhůru a nechte do druhého dne vychladnout. Takto připravené přesnídávky vám vydrží do dalšího léta.

Foto: Eva Malúšová

Pomocí trychtýře, abyste nekontaminovali hrdlo, pak plňte do vysterilizovaných sklenicFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Zavíčkujte a pro delší trvanlivost skleničky ještě zavařteFoto: Eva Malúšová

Tipy a triky, které se budou hodit

  • Slupka se při vaření nechává proto, že obsahuje hodně pektinu, který pyré hezky zahustí, ale pro citlivější děti ji můžete odstranit už před vařením.
  • Pyré můžete podle chuti i dosladit, pro starší děti klidně medem. Ten ale své hodnotné látky vařením ztratí.
  • Jahody jsou náchylnější k plísním, takže přesnídávky z nich spotřebujete co nejdříve.
  • Použít můžete i skleničky od výživy z obchodu, ale většinou je třeba koupit nová víčka – ta originální se špatně chytají.

Zbyla vám ještě nějaká jablka? Zkuste i povidla, nebo čatní! A pokud máte i další úrodu, inspirujte se v dalších receptech na zavařování a nakládání.

Reklama

Načítám