Hlavní obsah

Nemoc na věk nehledí aneb Slavní, mladí a nemocní

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jsou mladí a talentovaní, to ale neznamená, že se jim vyhýbají těžké choroby. Které slavné osobnosti onemocněly v mladém věku a rozhodly se o tom mluvit a šířit osvětu? Anna Slováčková vybízí ženy k pravidelným kontrolám na mamologii a Petr Koukal rozjel projekt pro muže.

Článek

Někteří slavní o svých zdravotních problémech a bolestech nemluví – hlídají si soukromí, nechtějí možná přijít o práci ani obtěžovat okolí... Takže fanoušci nemají nejmenší tušení, že jejich oblíbený interpret odzpívá koncert v bolestech nebo jede z natáčení rovnou do nemocnice. Jiní ale naopak svou nemoc netají, nesouhlasí s tabuizováním a sdílení pocitů jim pomáhá se s chorobou poprat.

Které slavné osobnosti se v mladém věku potýkaly nebo stále potýkají s vážnou nemocí?

Anna Slováčková (24)

Talentované herečce a zpěvačce a dceři slavných rodičů fandí snad celá republika. V říjnu 2019 se totiž svěřila, že si našla bulku v prsu. Výsledky biopsie ukázaly, že se jedná o zhoubný nádor, který byl však objeven v raném stadiu. Oblíbená celebrita začala ihned s chemoterapií a působí velmi optimisticky. Rozhodla se o své nemoci mluvit a ne se z ní hroutit. Věnuje se dál práci, natáčí, koncertuje a dává rozhovory. Holou hlavu rozhodně neskrývá pod parukou, někdy jen nasadí slušivý turban. Uvědomuje si, že vlastně bojuje sama se sebou a že by se měla naučit odpočívat. Na druhou stranu jí práce pomáhá utéct od negativních myšlenek. Držíme palce!

Foto: Profimedia.cz

Sympatická mladá žena zvolila pozitivní přístup a léčí se s úsměvemFoto: Profimedia.cz

Petr Koukal (34)

Devítinásobný mistr České republiky v badmintonu, manžel biatlonistky Gabriely Koukalové (30) a muž, který překonal rakovinu varlat. Když si v roce 2010 nahmatal bulku, několik týdnů měl pocit, že o nic nejde. Pak jej ale kamarádka lékařka „popohnala“ k specialistovi a dobře udělala. Z kontroly šel rovnou na operační sál. Kdyby neotálel, možná by se obešel bez chemoterapie... Dnes říká, že mu rakovina zlepšila život. A rozhodl se šířit osvětu: založil nadační fond a rozjel projekt STK pro chlapy.

Foto: Profimedia.cz

Sportovec nabádá muže, aby rakovinu nepodceňovali, mottem: Doval koule k doktorovi!Foto: Profimedia.cz

Anna Kadeřávková (22)

Herečka, kterou si věrní diváci spojí s postavou Roziny z nekonečného seriálu Ulice (vysílá se od roku 2005), má za sebou také filmové role a zkušenosti s natáčením v zahraničí. Čile komunikuje na sociálních sítích a patří k nejvlivnějším českým influencerkám. Když se před dvěma lety začala fanoušků vyptávat na jejich zkušenosti s boreliózou, bylo jasné, že to není jen tak ze zvědavosti. Nakonec přiznala, že jí byla nemoc diagnostikována v sedmi letech, když se jí udělal velký flek po klíštěti. Zdravotní problémy se vrátily v 15 letech, na migrény si ale pomalu zvykla. Nakonec již nemohla bez bolestí ani vstát z postele a testy ukázaly, že je choroba zpět. Podstoupila léčbu v Německu, zkouší to s čínskou medicínou, ale prý se boreliózy nezbaví nikdy.

Foto: Profimedia.cz

Že se boreliózy jen tak nezbavíte, o tom se na vlastní kůži přesvědčila i mladá herečkaFoto: Profimedia.cz

Selena Gomez (27)

Pamatujete si fialového dinosaura Barneyho a jeho přátele v televizním seriálu? Tmavovlasá holčička s velkýma očima se stala jednou z nejpopulárnějších hereček, zpěvaček a módních návrhářek v USA, její instagramový účet sleduje 170 milionů lidí. Že v jejím životě není vše jen zalité sluncem, odhalila v roce 2015, kdy se svěřila, že bojuje s lupusem. Jedná se o zánětlivé onemocnění, které způsobuje, že imunitní systém útočí na vlastní tkáně. Když nemoc ovlivnila její ledviny, podstoupila mladá žena v roce 2017 transplantaci. Fanoušky dojalo, že jí nezbytný orgán darovala nejlepší kamarádka.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka musela zvládnout i hejty fanoušků: kolísala jí váha a oni to hanlivě komentovaliFoto: Profimedia.cz

Sarah Hyland (29)

Pokud jste fanoušky seriálu Taková moderní rodinka (vysílání začalo v roce 2009), není třeba vám tuhle okatou krásku představovat, protože ji proslavil po celém světě. Často byla terčem kritiky pro svou extrémní štíhlost a nakonec vysvětlila její důvod: když jí bylo devět let, lékaři odhalili, že trpí těžkou vrozenou vadou ledvin. V současnosti má za sebou dialýzu a dvě transplantace (jednu ledvinu měla od otce, tu však její tělo nepřijalo, pak jí ledvinu daroval i bratr) a stále užívá léky, které snižují riziko odmítnutí transplantovaného orgánu. Její zdravotní stav má samozřejmě vliv také na tělesnou hmotnost: strávila měsíce na lůžku a ztratila svalovou hmotu.

Foto: Profimedia.cz

Snad je herečka z nejhoršího venku a může plánovat svatbu. Je totiž od loňska zasnoubenáFoto: Profimedia.cz

Lady Gaga (33)

Kontroverzní zpěvačka sdílí s fanoušky dobré i to horší, a tak v roce 2017 vydala na svém twitterovém účtu prohlášení, že jí byla diagnostikována fibromyalgie. Způsobovala jí chronickou bolest a deprese a nakonec byla i důvodem k odložení několika evropských koncertů. Čím je choroba vyvolána? Jednou z příčin může být i prožité psychické trauma. Slavná umělkyně a módní experimentátorka se domnívá se, že spouštěčem nevyléčitelného onemocnění mohlo být to, že byla v 19 letech znásilněna.

Foto: Profimedia.cz

Ač vypadá jako superžena, zdání klame. I tato originální diva má svá trápeníFoto: Profimedia.cz

Jack Osbourne (34)

Televiznímu moderátorovi a synovi slavného zpěváka byla v roce 2012, kdy mu bylo 27, diagnostikována roztroušená skleróza poté, co dočasně přestal vidět na pravé oko. Na toto nepředvídatelné onemocnění může upozornit řada příznaků: od obtíží s řečí až po otupění a problémy s pohyblivostí. Slavný pacient s drogovou minulostí se ihned začal léčit a zároveň upravil i životosprávu – přece jen je táta tří dětí a chce být fyzicky v pohodě.

Foto: Profimedia.cz

Soustředit se na rodinu a děti prý mladému muži zachránilo životFoto: Profimedia.cz

Je vám příjemnější, když jsou lidé, které neznáte, diskrétní, nebo spíš oceníte ty, kteří svůj zdravotní stav veřejně oznamují na internetu?

Reklama

Načítám