Hlavní obsah

Nemocná Viktorka (11): V boji s rakovinou jí pomáhají Dobří andělé

Foto: Archiv rodiny

Viktorka s nemocí statečně bojuje a oporou jí je samozřejmě maminkaFoto: Archiv rodiny

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla jako každá jiná dívka. Chodila do školy, hrála volejbal, tančila v hip hopové skupině. Jenže před rokem Viktorce (11) lékaři objevili nádor na mozku! Boj s nemocí zvládá s pomocí Dobrých andělů.

Článek

Byl to pro všechny šok. Viktorce totiž bývalo hodně špatně a občas i zvracela, proto se rodina soustředila především na vyšetření žaludku. Jenže lékaři poslali dívku i na rezonanci hlavy.

„Viktorce jsem řekla, že to bude raz dva hotové, a že hned pojedeme domů. Bohužel se tak nestalo, lékaři objevili nádor, a domů už jsme se vlastně nedostali,“ vzpomíná na únor 2015 Viktorčina maminka Hana.

Náročná léčba

Okamžitě šlo samozřejmě vše stranou, rodinný život se podřídil léčbě. Viktorka podstoupila operaci, několikatýdenní ozařování a nyní absolvuje chemoterapii.

Oporou jí je celá rodina – starší sestra Kateřina (17), tatínek, který je doma a trpí částečnou slepotou, a samozřejmě maminka. Ta musela kvůli péči o Viktorku omezit své podnikání, z něhož byl doposud hrazen běžný chod domácnosti a potřeby rodiny.

Foto: Archiv rodiny

Spokojená rodina ještě v době, kdy nikdo netušil, že má Viktorka mozkový nádorFoto: Archiv rodiny

Tím se nejen snížily příjmy rodiny, ale v souvislosti s nemocí rodině navíc stouply i náklady. Je potřeba hradit doplatky za léky, kvůli snížené imunitě potřebuje Viktorka nízkobakteriální stravu, v případě jakékoli drobné virózy je nutné nakoupit roušky. K tomu si připočtěte výdaje za cesty do nemocnice, protože Viktorka nemůže kvůli snížené imunitě jezdit veřejnou dopravou.

Bez nadace Dobrý anděl, která jim každý měsíc posílá finanční pomoc, by to nejspíš nezvládli. „Nikdy by mě nenapadlo, že budeme patřit mezi ty, kteří budou potřebovat pomoc Dobrých andělů. Většinou jsem zvyklá dávat, a proto mi trochu trvalo se srovnat s tím, že bych měla já, ačkoli je to pro dceru, něco přijmout, hlavně finance,“ říká Hana s tím, že si pomoci nesmírně váží.

Foto: Archiv rodiny

Dívka má za sebou operaci, ozařování a podstupuje chemoterapiiFoto: Archiv rodiny

Pomáhá i Viktorka

Přestože dívka stále v době chemoterapie pobývá v nemocnici, navíc má vlivem léčby lehce poškozenou pravou hemisféru, což jí omezuje pohyb a potřebuje každodenní rehabilitaci, rozhodla se i ona v rámci svých možností pomoci. Spolu s moderátorkou Lucií Borhyovou natočila krátký charitativní spot, ve kterém právě známé osobnosti vyzývají diváky, aby se i oni stali Dobrými anděly.

„Jsem za to moc ráda. Osobně jsem se setkala s několika rodinami, kterým pomáhám, a mohla se tak přesvědčit, že je pro ně pomoc opravdu důležitá. Chtěla bych vzkázat všem, aby neváhali ani vteřinu, a stali se také Dobrými anděly,“ řekla Lucie Borhyová, která nadaci podporuje již třetím rokem.

Foto: Archiv rodiny

I když Viktorku nemoc hodně omezuje, v rámci svých možností se snaží pomáhat a hledat Dobré andělyFoto: Archiv rodiny

Znáte někoho, kdo zažil něco podobného?

Reklama

Související témata:

Načítám