Hlavní obsah

Nemravnosti, hákový kříž i nemanželské děti aneb Největší skandály britské královské rodiny

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Poslední dny to kolem britské královské rodiny opět vře. Tentokrát nejde ale o malichernosti, jak by se jindy mohlo zdát, ale o pořádný skandál. Princ Andrew je zapleten do kauzy kolem miliardáře Jeffreyho Epsteina. Není však první, kdo královně svým chováním rozhodně neudělal radost.

Článek

Rok 1992 byl pro Alžbětu II. „annus horribilis" a jak se zdá, rok 2019 má k tomuto označení také velice dobře našlápnuto, zejména v posledních dnech. I tenkrát v tom měl prsty princ Andrew, stejně, jako dnes. Rozhodně ale není první člen královské rodiny, který způsobil těžké chvíle nejen Alžbětě II., ale zajisté i všem jejím poradcům. Jak velký skandál je tento, v porovnání s těmi předchozími?

Kauza zneužívání nezletilých dívek

Britský princ Andrew (59) je již několik měsíců spojován s kauzou okolo svého někdejšího přítele, amerického miliardáře a označovaného sexuálního delikventa Jeffrey Epsteina (†66), který se měl mimo jiné živit tím, že svým bohatým přátelům dohazoval mladé dívky. A jedním z nich byl prý i syn královny Alžběty (93). Princ se k celému případu zpočátku nevyjadřoval, ale zdá se, že již není možné dělat, že se ho to netýká, a je třeba se vyjádřit. List The Daily Telegraph napsal, že vévoda z Yorku je ochotný zodpovědět otázky FBI. Princ čelí podezření, že měl mít v roce 2001 opakovaně sexuální styk s nezletilou. Co na to královna? Té došla definitivně trpělivost, a i díky naléhání staršího syna Charlese (71) nařídila Andrewovi stáhnout se z veřejného života a zrušila mu roční rentu z veřejných prostředků ve výši 249 tisíc liber. Od prince se navíc začínají distancovat i některé společnosti a organizace, se kterými je spojeno jeho jméno. (Více o kauze prince Andrewa.)

Foto: Profimedia.cz

Princ Andrew před pár dny v rozhovoru pro britskou televizi BBC uznal, že pobyt u Epsteina „nebyl vhodný pro člena královské rodiny", ale popřel, že se setkal s ženou, která ho viní z nuceného sexu (mělo by jít o blondýnku na snímku). Princovi zastánci tvrdí, že jde o fotomontážFoto: Profimedia.cz

Nemanželské královské dítě

Jedinou dcerou královny Alžběty je princezna Anna (69). V roce 1973 si vzala poručíka Marka Phillipse (71), olympijského vítěze v jezdectví z roku 1972. Jejich svatbu sledovalo na pět set milionů lidí po celém světě. Mimochodem – prvním partnerem princezny Anny byl Andrew Parker Bowles (79), který si později vzal Camillu (72), současnou manželku prince Charlese (71). Anna si ho vzít nesměla, protože byl katolík.

V roce 1985 se stal Mark Phillips otcem, ovšem dítě nebylo jeho manželky. Roku 1989 se s princeznou rozešli a o tři léta později se rozvedli. Rok poté se princezna Anna stala první členkou královské rodiny od dob Jindřicha VIII., která se po rozvodu znovu provdala. Při malém obřadu si vzala Timothyho Laurence (64). Anne má dvě děti – Petera (42) a Zaru (38). Nemají žádné šlechtické tituly, ty mohou nosit jen potomci synů. Panovník nicméně může udělit výjimku, což po narození vnoučat královna udělala, nicméně jejich rodiče to odmítli. Chtěli potomky ušetřit šlechtického života. 

Foto: Profimedia.cz

Jediná dcera královny Alžběty princezna Anna. Fotografie byla pořízena při příležitosti královniných 90. narozeninFoto: Profimedia.cz

„Chtěl bych být tvým tamponem“

Věta, nad kterou se polovina lidí začervená a druhá otřese zhnusením. Princ Charles to takhle doslova neřekl, ale význam byl stejný. O co jde? V roce 1992, kdy byl princ ženatý s princeznou Dianou (†36), vedl románek s Camillou Parker Bowles a na veřejnost unikl přepis jejich telefonátu.

Charles: „Ach, jak bych si přál žít v tvých kalhotách. Bylo by to všechno mnohem jednodušší!“ Rozveselená Camilla odpovídá: „A čím by sis přál být? Kalhotkami?“ Charles se smíchem: „Bůh odpusť, ale Tampax! To by bylo štěstí!“ Camilla: „Ty jsi hrozný. Ale je to skvělý nápad.“ Je asi jasné, jak zahanbující zveřejnění tohoto rozhovoru muselo být nejen pro oba aktéry, ale i pro Dianu a zbytek královské rodiny.

Foto: Profimedia.cz

Vztah prince Charlese a Camilly byl vždy veřejným tajemstvím. Vzali se v roce 2005Foto: Profimedia.cz

Nepříliš pohádkový příběh princezny

Královna Alžběta měla mladší sestru – princeznu Margaret (†71), hraběnku ze Snowdonu. Ta se v mládí, v době sestřiny korunovace, zamilovala do rozvedeného důstojníka Petera Townsenda (†80), který byl navíc o šestnáct let starší. Královská rodina dala princezně vybrat: když si ho vezme, bude se muset vzdát svého královského postavení.

Margaret od své touhy po tomto sňatku upustila a místo toho se v roce 1960 vdala za fotografa Antonyho Armstronga-Jonese (†86), který pocházel z neurozené rodiny, ale královna mu udělila titul hrabě ze Snowdonu. Jenže ani tady osud princezně nepřál. Nešlo o šťastný vztah, Jones byl několikrát podezírán z užívání drog, měl problémy s alkoholem a nejednou se vedla diskuse o jeho sexuální orientaci. Když pak byla princezna vyfotografována s mladším milencem, chytil příležitost za pačesy, udělal ze sebe oběť a dal se rozvést. Později vyšlo najevo, že se mu pár měsíců před svatbou s princeznou narodilo dítě.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Margaret byla královnina mladší sestra. Příliš štěstí na muže nemělaFoto: Profimedia.cz

Princové na titulních stranách

První roky 21. století byl vděčným objektem bulvárních novinářů princ Harry (35). V roce 2002 přiznal, že kouří marihuanu, o tři léta později se nechal vidět v uniformě nacistického důstojníka. Později se za to omluvil. V roce 2012 zase ukázal své „klenoty“, když jej v Las Vegas vyfotografovali nahého při jedné party. O několik měsíců později se omluvil s tím, že tak znemožnil sebe, svoji rodinu a další lidi. Od té doby seká dobrotu.

Na titulní straně se ale ve stejném roce octla i vévodkyně Kate (38) s Williamem (38), když si užívali dovolenou v Provence a vévodkyně se opalovala nahoře bez. Královská rodina byla aférou skutečně pobouřená a přirovnala to k narušování soukromí princezny Diany, která za touhu po co nejlepším snímku zaplatila životem.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry zaplnil první stránky bulvárních novin mnohokrát. Třeba když si oblékl nacistickou uniformu se svastikou. Později se za to omluvil Foto: Profimedia.cz

Choutky vévodkyně Fergie

Černou ovcí královské rodiny je i Sarah „Fergie" Ferguson (60), dnes už bývalá manželka prince Andrewa (59), který nyní čelí skandálu. V roce 1992 byla totiž vyfotografována v podivné milostné poloze: s prsty u nohou v ústech byznysmena Johna Bryana. Ihned poté oznámila odloučení s manželem, což ale nesmazalo hanbu, které byla celá rodina vystavena. I to byl důvod, proč královna rok 1992 označila za annus horribilis.

Andrew a Sarah se rozvedli v roce 1996, nicméně její stín se nad královskou rodinou vznášel ještě dlouho. Byla přichycena, když za vysoký finanční obnos slibovala zařídit setkání s princem. Před pár lety zase nejmenovaný zdroj tvrdil, že Sarah Ferguson spí s muži za peníze.

Foto: Profimedia.cz

Sarah Ferguson a Andrew, vévoda z Yorku, měli svatbu v roce 1986. O deset let později byli rozvedeni Foto: Profimedia.cz

Sledujete dění kolem britské královské rodiny? 

Reklama

Načítám