Hlavní obsah

Nemůžete otěhotnět? Nechte si vyšetřit štítnou žlázu!

Foto: thinkstock

Cítíte se nadměrně unavené? Příčinou může být onemocnění štítné žlázy.Foto: thinkstock

Reklama

Kolísá vám váha, máte problémy s nepravidelnou menstruací, toužíte po miminku, a stále nic? Cítíte se často unavené a k tomu máte náhlé pocity chladu? Jestli se i špatně soustředíte a propadáte depresím, měly byste si nechat vyšetřit štítnou žlázu. Jak to probíhá a za co vše může? Čtěte!

Článek

O problémech se štítnou žlázou ví své dnes 33letá paní Věra: „Byla jsem často nervózní, potila se, bušilo mi srdce a viditelně se mi třásly ruce. Samozřejmě jsem to přičítala psychické zátěži,“ popisuje své zdravotní problémy. S manželem se také snažili o druhé dítě, jenže potratila. Vyšetřeními se u ní zjistila zvýšená funkce štítné žlázy. „Brala jsem léky asi rok, ale nepříjemné příznaky i tak přetrvávaly, lékařka navrhovala operaci, ale já jsem ji ze strachu oddalovala. Teprve zpětně vím, že to bylo zbytečné,“ svěřuje se Věra. Operace byla bezbolestná, pobyt v nemocnici trval pět dnů.

Nebezpečí číhá na krku

Štítná žláza je umístěna na krku v místě ohryzku a je lehce hmatatelná. Shromažďuje jód z krve pro produkci dvou hormonů (tyroxinu a trijodthyroxinu), které mají vliv téměř na všechny tkáně v těle a regulují spotřebu energie. „Nejčastější příčinou snížené funkce štítné žlázy ve světě je nedostatek jódu. U nás je tato příčina na ústupu a do popředí se dostává autoimunitní thyreoiditida, tedy zánět štítné žlázy, stav po léčbě radiojódem nebo stav po operativním odnětí štítné žlázy,“ říká primářka Milena Gojová z interny a fyzioterapie Priessnitzových lázní.

Jak se vyšetřuje štítná žláza?

První zvětšení či zmenšení štítné žlázy zjistí praktický lékař pohmatem. Mnohem přesnější je ale vyšetření krve. Ultrasonografií se pak zjistí nejen rozměry štítné žlázy, ale i její přesné uspořádání, které vede k označení konkrétní poruchy. Ještě detailnější je scintigrafické vyšetření, které se provádí na specializovaných pracovištích nukleární medicíny. Při podezření na nádor se provádí jehlová biopsie, tedy odebere se kousek tkáně na histologii.

Foto: thinkstock

Podfunkce může vést i k tloustnutí a nedostatku soustředěníFoto: thinkstock

Nejčastější nemoci štítné žlázy a jejich příznaky

Viditelné zvětšení štítné žlázy, tedy struma (vole), způsobené především nedostatkem jódu v potravě, ale také infekčním nebo autoimunitním zánětem. Je-li vyvředlá směrem dovnitř, dochází k problémům s polykáním či dráždění ke kašli. Většinou se přistupuje k chirurgickému zákroku, což má za následek celoživotní závislost na tabletách.

Snížená funkce štítné žlázy, tedy hypofunkce, kdy žláza není schopná vyprodukovat potřebné množství hormonů. K počátečním příznakům patří únava, pocity chladu, špatné soustředění, poruchy paměti. Později dochází k vysoušení kůže, lámavosti nehtů, zácpě, křečím svalů, ke zpomalení srdečního tepu, zpomaluje se i metabolismus a může docházet ke zvyšování váhy při stejném kalorickém příjmu. Dochází k prodloužení intervalů v menstruačním cyklu a k silnějšímu krvácení. Někdy může štítná žláza stát za problémy s otěhotněním nebo samovolnými potraty. Léčba je postavena na doživotním příjmu dostatečného množství hormonu tyroxinu. „Nejčastěji se předepisují tablety Euthyrox či Letrox,“ říká Robert Jirásek z Edukafarm.

Foto: thinkstock

Nepodceňujte zdravotní problémy. Včasná léčba může zásadně pomoct!Foto: thinkstock

Nadměrná tvorba hormonů, tedy hyperfunkce štítné žlázy, má za následek rychlý tep, bušení srdce, viditelný třes rukou, nervozitu a podrážděnost, stálý pocit horka, svalovou slabost, měknutí nehtů, padání vlasů, častější vyměšování, úbytek na váze. Ženy mají kratší menstruační interval a slabší krvácení. Můžou být i problémy s očima, zarudlé a někdy vypouklé. Léčí se tyreostatiky – Carbimazol, Thyrozol, Propycil. Když farmaceutická léčba není účinná, příchází na řadu chirurgický zákrok. V některých případech může být nahrazena léčbou radioaktivním jódem.

Nádor štítné žlázy je obvykle středně či málo zhoubný. Příznaky jsou stejné jako u předcházejících nemocí. Zpravidla se štítná žláza odstraní. Případně se zahajuje chemoterapie nebo se léčí radioaktivním jódem.

Tip redakce: Minimalizujte riziko rakoviny aneb Tohle jsou potraviny, kterých se rakovina „bojí"!.

Měli jste, nebo někdo z vašich blízkých, poruchu štítné žlázy? Svěřte se nám.

Reklama

Související témata:

Načítám