Hlavní obsah

Nemůžete se přinutit hýbat? Těchto 6 pravidel vás to konečně naučí!

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná jsou vám fitko, sportovní legíny a cvičení naprosto cizí. Ale určitě máte kamarádku či kolegyni, která sportuje každý den a nemá s tím jediný problém. Říkáte si, kde k čertu bere tu disciplínu? Jenže pro ni je pravidelná fyzická aktivita úplně přirozená věc. Víte, že to můžete mít stejně?

Článek

Když se začínáte hýbat úplně od píky, chvíli trvá, než vám přijde zcela normální, že hned po práci (nebo naopak těsně před ní) jdete běhat nebo cvičit. V momentě, kdy byste to měli udělat, budete mít nejspíš k vyřízení tisíc jiných věcí, kvůli kterým sportování zase jednou odložíte.

Lidé, které vidíte trénovat pravidelně, to mají jinak: je to pro ně nezbytnost – nebo spíš příjemná povinnost. Stejně jako jdou ráno automaticky do práce, odpoledne vyzvednou děti a potom vyrazí na nákup, tak si v nějakou hodinu vymezí čas i na cvičení.

Jak na to, aby se z fyzické aktivity stala rutina i pro vás? Díky těmto jednoduchým pravidlům to přijde dřív, než byste čekali…

1. Začněte pozvolna

Víte, jak se to říká? Kdo rychle začne, rychle skončí. „Pokud člověk nikdy v životě necvičil, musí začínat postupně. Nejde otočit životní styl o 180 stupňů během jednoho okamžiku. Tělo není na takovou zátěž zvyklé a nárazová změna by znamenala únavu a ztrátu motivace,“ popisuje osobní trenér fitness Pavel Dvořáček.

2. Zakažte si větu „Nemám čas“

„Čas se vždycky najde. Je to jen otázka priorit a toho, jak umně si zorganizujete svůj den. Aktivní pohyb se dá zařadit v různé formě. Můžete například jezdit do práce na kole nebo chodit pěšky či aspoň vystoupit o stanici dřív a dojít zbytek cesty,“ radí osobní trenérka a výživová poradkyně Lea Vršecká. Navíc dnes je dostupná řada cvičebních programů (internetová videa, knihy, DVD…), které jsou určené pro denní domácí cvičení – a často se jedná pouze o dvacetiminutové tréninky.

Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Jestli nestíháte chodit do posilovny, můžete si aspoň zacvičit doma. Dvacet minut si najde přece každý!Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

3. Stanovte si pevné časy

„Ideální možností pro udržení motivace je nastavení fixních termínů a časů. Když si totiž řeknete: ,zítra půjdu cvičit‘, ale nespecifikujete si čas, k takovému cvičení vůbec nemusí dojít, protože budete začátek tréninku pořád odkládat,“ popisuje trenér Pavel Dvořáček

A jak často se zprvu hýbat? „Nejlepším řešením při začátku je určení dvou až tří dnů v týdnu, které se stanou tréninkovými. Například pondělí, středa a pátek v 17 hodin po práci. Nebo naopak pro ranní ptáčata pondělí, středa, pátek v 7 hodin před prací,“ radí trenér.

4. Dejte si reálný cíl

V případě pravidelného pohybu by mělo platit, že i cesta je cíl. K tomu se ale ještě budete muset dopracovat. Zatím si určete něco konkrétního, co vám udělá radost: třeba zhubnout jednu velikost nebo zpevnit svaly na hýždích a stehnech.

„Vyfoťte se a dejte si vedle své fotky obrázek toho, jak chcete vypadat. Připište také datum, dokdy toho chcete dosáhnout. Tuhle koláž vystavte na viditelné místo. Například na lednici. Ale pozor, aby to byl reálný cíl! Dávejte si menší, ale reálnější cíle, než jeden velký, který bude v nedohlednu,“ doporučuje trenérka Lea Vršecká.

5. Najděte si parťáka nebo trenéra

Ve dvou se to vždycky lépe táhne. A když už jste s kamarádkou domluvené, že jdete v šest po práci na kruhový trénink, bude vám hloupé to rušit jen proto, že se vám nechce. Kamarádka na tom možná bude stejně, takže se tak nějak vzájemně přimějete jít. „Další možností je domluva s trenérem, který vás motivuje a posouvá dál. Stanovení konkrétního termínu vás donutí si čas vymezit a trénink odcvičit,“ říká Pavel Dvořáček.

Foto: Bojan Milinkov, Shutterstock.com

I kamarádka může představovat vaši motivaci ke cvičeníFoto: Bojan Milinkov, Shutterstock.com

6. Zaveďte si deníček

„U mnoho lidí se osvědčilo vést si deník. Psát tam, kdy a co cvičili, jak se stravovali, ale také jak se cítili, co se povedlo, nebo naopak nepovedlo a na čem je třeba ještě zapracovat,“ radí trenérka Lea Vršecká. Tohle určitě není pro každého. Jestli ale patříte mezi ty, kteří si rádi vedou diáře a nedělá jim problém denní zapisování, tak jen do toho!

Jak často cvičíte?

Reklama

Načítám