Hlavní obsah

Nemůžete zhubnout? Možná za to můžou tyhle zlozvyky!

Foto: Thinkstock

Za nemožnost zhubnout či si udržet stávající váhu leckdy mohou nenápadné zlozvykyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neděláte žádné zásadní dietní chyby, nepřejídáte se, možná dokonce i sportujete. V podstatě nevíte, proč tloustnete nebo se vám nedaří zhubnout. Možná za to můžou tyhle zlozvyky.

Článek

Rozhodně se nestravujete po fast foodech, nevyjídáte ledničku uprostřed noci, hýbete se, ale přesto se vám nedaří zhubnout nebo si udržet stávající váhu? Marně přemýšlíte, kde je chyba? Možná by stačilo zbavit se následujících zlozvyků.

Dojídání po dětech

Co uděláte s jídly, která vaše děti nechají? Dojíte je? Možná je právě tohle příčina toho, proč se vám nedaří zhubnout. Samozřejmě ale nemluvíme o třech dojedených lžičkách dušené mrkve. „V celkovém počtu kalorií se tyto tři lžičky tak razantně neprojeví, aby byly příčinou obezity matky,“ potvrzuje nutriční poradkyně Karla Večeřová.

Pokud ale svým dětem servírujete obří porce s tím, že už se podvědomě těšíte, co všechno nechají, je něco špatně. A jestli si před svojí večeří vždy dáte ještě porci, co zbyla, štíhlost se vám logicky vyhýbá.

Foto: Thinkstock

Když dítě nesní vše, neznamená to, že za ně jídlo musíte dojístFoto: Thinkstock

Jídlo ve spěchu

Nemáte čas si k jídlu v klidu sednout a vychutnat si ho? Jíte za pochodu, u počítače, když pracujete, hltáte a vlastně ani nevíte, co jíte? „Jídlo ve spěchu jako by nebylo. Tělo potřebuje přijímat potravu v klidu, v opačném případě je to, jako byste jídlo házeli do popelnice,“ potvrzuje rodinná terapeutka Lucie Mucalová.

Rychlým jídlem nasytíte sice svůj žaludek, ovšem psychika je stále hladová. Jídlo je nejen potravou ve fyzickém smyslu, ale i v tom psychickém. Je to odpočinek, čas jen pro vás a vaše blízké. Když si tohle nedopřejete, vlastně hladovíte a nezáleží na tom, kolik potravy do sebe naházíte.

Nulová kultura stravování

Hezky prostřený stůl, oku lahodící pokrm, příjemná atmosféra. Že tohle znáte jen na Vánoce? Chyba! Jestli pijete mléko rovnou z krabice či se neobtěžujete si jídlo dát na talířek, opět živíte jen svůj žaludek. Vytrácí se láska k jídlu, vnímání toho, co jíte a i to, že jde o vás. Jsou to prostě jen kalorie, které se vám jistě uloží tam, kde nechcete. „Je to kombinace vytrácejících se tradic z života člověka, neúcty k sobě samému a druhým, stresu a uspěchané doby,“ potvrzuje Karla Večeřová.

Zahánění nudy jídlem

Nemáte, do čeho píchnout, ploužíte se po bytě a přemýšlíte, co s časem. Lednice je nejsnazší možnost. Prázdnotu okamžiku vlastně zaplníte chlebem s paštikou. Odborně se tomu říká emoční hlad. Gulášem se totiž dá zahnat nejen nuda, ale (na chvíli) třeba i smutek či stres. Z potravy se stává berlička pro nalomenou psychiku a kila přibývají. „Ztěžkne-li člověk na duši, ztěžkne i na těle,“ vysvětluje Karla Večeřová.

Foto: Thinkstock

Jídlo? To by měla být radost a požitek, ne něco, co ve vás vyvolává výčitky svědomíFoto: Thinkstock

Jídlo jako odměna

Měli jste úspěšný den, něco se vám povedlo? Tak to si přece zasloužíte alespoň jeden (ale klidně i dva) dortíky! Používat jídlo jako odměnu je ale cesta do pekla! „Je to past pro děti i dospělé! Jídlo se stává manipulátorem číslo jedna a tenhle manipulátor škodí v podobě kil a následného smutku z nich,“ popisuje Lucie Mucalová.

Výčitky a pak trest

Víte, že tu čokoládu byste si dávat neměli, ale neodoláte. Ve chvíli, kdy držíte v ruce prázdný obal, začne vás hryzat svědomí. Přicházejí výčitky a potřeba se za svou slabost potrestat. Třeba tím, že dva dny nebudete skoro jíst, protože jste do sebe přece v té čokoládě dostali kalorií až až.

„Tohle je jen dietní vězení, neustálý boj, kdy tělo i duše pláče. Tady doporučuji práci se sebevědomím, je potřeba naučit se mít rád sám sebe. Honit se za dokonalostí je nesmysl, zbytečnost. Co je vlastně dokonalost? Existuje? A kolik má podob?,“ dodává Lucie Mucalová.

Tak co? Týká se vás některý z těchto zlozvyků?

Reklama

Načítám