Hlavní obsah

Neobvyklé sexuální představy a touhy. Jsou úplně běžné!

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Sundejte si tričko a na veřejnosti vystavte na odiv svá prsa. Že by vás to ani nenapadlo? Třeba se brzy necháte strhnout davem. Češi jsou v sexuálních zájmech výstřední, stejně jako přespolní milenci. Co všechno je dneska normální a proč jste divní, když při milování nesledujete cizí páry?

Článek

Psychologové a psychiatři k označení neobvyklých sexuálních zájmů nebo činností používají termín parafilie. V průběhu let se popsaných úchylek objevily desítky, přesto se v současné době, konkrétně v Diagnostickém a statistickém manuálu mentálních poruch, což je mezinárodně používaná příručka Americké psychiatrické společnosti pro klasifikaci a statistiku mentálních poruch, popisuje pouze osm konkrétních parafilií. Jaké to jsou a jsou opravdu tak nenormální a výjimečné?

Naplácám ti. A to dost!

Co v posteli provádíte, není jen pouhý výmysl expertů, ale skutečná realita davů. Věřte tedy, že následující sexuální aktivity nepatří jen do teoretických encyklopedií.

  1. Fetišismus - erotické zaměření na určité druhy předmětů či na jisté části těla
  2. Transvestitismus - sexuálně motivované převlékání do prádla a oděvu patřících opačnému pohlaví
  3. Voyeurismus - pozorování lidí při intimních záležitostech
  4. Exhibicionismus - typ chování zahrnující vystavování částí těla jiným lidem
  5. Pedofilie - sexuální zaměření na dětské objekty
  6. Masochismus - k dosažení uspokojení dotyčný potřebuje prožívat bolest nebo ponížení
  7. Sadismus - vzrušování na základě ubližování jinému člověku
  8. Frotérství - tření se o osoby opačného pohlaví ve frontách a tlačenicích

Že všechno tohle bývá vzácné stejně jako nevhodné hlášky? Nenechte se mýlit.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Míváte pocit, že nejste normální? Rozhlédněte se okolo a přečtěte si výsledky výzkumůFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Kanaďané opravdu překvapili

V posledních letech se objevilo několik velkých studií, které naznačují, že většina těchto sexuálních zájmů je běžnější, než se dříve myslelo. Vědci z Quebecké univerzity v Trois-Rivières společně s montrealskými výzkumníky vyzpovídali reprezentativní vzorek populace čítající 1 040 osob.

Téměř polovina účastníků projevila zájem alespoň o jednu parafilní kategorii a přibližně třetina měla s takovou praxí alespoň jednou zkušenosti. Například u mužů se ukázalo, že 60 % touží po voyeurismu, 40 % není cizí fetišismus, 34 % se již někdy uchýlilo k frotérství a 19 % pánů okusilo masochismus. Mezi ženami to také není tak docela nevinné. 48 % zná fetišismus, 35 % koketuje s voyeurismem, 28 % někdy vyzkoušelo masochismus, a 21 % dokonce i frotérství, jak se uvádí v odborném časopise Journal of Sex Research.

Čeští vědci boří mýty

Stejný magazín také uveřejnil i zbrusu novou, a to českou studii z roku 2020. Stojí za ní FHS UK, Sexuologický ústav 1. LF UK a Laboratoř evoluční sexuologie a psychopatologie z Národního ústavu duševního zdraví. Čeští odborníci zaměřili pozornost na reprezentativní vzorek 10 044 Čechů (5 023 mužů a 5 021 žen). V rámci standardizovaného on-line rozhovoru účastníci odpovídali na otázky o vybraných dimenzích sexuální zkušenosti v rámci specifických vzorců: sexuální preference, vzrušení a fantazie v posledních šesti měsících, používání pornografie v posledních šesti měsících a zkušenosti s parafiliemi. Myslíte, že se u toho někdo červenal? Těžko...

59 % mužů uvedlo alespoň určitý zájem o voyeurismus, 44 % o frotérství a 36 % o fetišismus. U žen se jednalo o voyeurismus (32 %), pětina dam se doznala k touze po frotérství a pro 13 % představoval minimálně snovou zálibu starý známý fetišismus. Takže je to venku: mnoho sexuálních zájmů, které byly dlouho považovány za vzácné nebo neobvyklé, nakonec tak výjimečné nejsou.

Pozor na ukvapené závěry

Některé fantazie a touhy se zdají být rozšířenější, než se kdysi předpokládalo. S tím vším se zdá, že psychologové, sexuologové a psychiatři musejí být opatrní při označování sexuálních zájmů a určování konkrétních parafilií, neboť mnohé ve skutečnosti představují běžné sexuální fantazie a touhy. O tom, co je nejen v českých ložnicích „normální“, se tedy dá směle diskutovat. Hranice se posouvají a je možné, že právě vy jste „další na řadě“.

Už jste se někdy milovali v jógových pozicích? Tyhle ásany vás nadchnou!

Reklama

Načítám