Hlavní obsah

Nepořádníci, nebo perfekcionisté? Úklid podle znamení

Foto: didesign021, Shutterstock.com

Foto: didesign021, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Neustále se s partnerem či partnerkou hádáte, jak uklizený budete mít byt? Přísahali byste, že jsou všude kopce nepořádku, ale vaše drahá polovička to prostě nevidí? Každé znamení má jiné předpoklady k pořádkumilovnosti.

Článek

Někdo si neumí představit existenci v prostoru, kde není všechno pečlivě naklizené a zarovnané do pravoúhlých hromádek, případně miluje, když okolo něj ani žádné věci nejsou. Jiný je naopak šťastný, pokud ho obklopuje kreativní chaos, a nějaké zapomenuté oblečení či hrníčky ho rozhodně nemohou rozházet. Pořádkumilovnost se může lišit i podle toho, v jakém jste se narodili znamení. Kdo se uklízení vyhýbá a pro koho je utírání prachu stejně přirozené jako dýchání?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani uklízejí nárazově a nečekaně – tuto bohulibou aktivitu často používají k uklidnění rozjitřených emocí. Když se Beran navzteká, většinou zaútočí na horu nádobí nebo se pustí do dlouho odkládaného protřídění skříně. Vyhazování věcí jim dělá radost, protože dělají místo něčemu novému. Do úklidu se pouštějí spontánně a s nadšením a celý proces u nich probíhá trochu jako záchvat. Jakmile zápal pomine, jsou schopni po sobě nechat „rozpracované“ hromádky. Když je to přestane bavit, na uklízení se prostě vykašlou.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci jsou ohledně úklidu nastavení ambivalentně. V první řadě: uklizené prostory se jim líbí. Dovedou ocenit srovnané věci a pořádek, systém. Na straně druhé ale nesnášejí zdlouhavý proces uklízení. Obětovat tolik času něčemu, co nevydrží? To se budou raději věnovat sami sobě. Hlavním cílem života Býků je užívat si každou minutu, co to jen jde. A úklid pro ně představuje ztrátu času, který mohou věnovat něčemu lepšímu. Když jim uklidíte, uděláte jim radost. Ale nenuťte je do toho.

Foto: sirtravelalot, Shutterstock.com

Pro Býky je úklid ztráta časuFoto: sirtravelalot, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

U Blíženců hodně záleží na tom, jak se ten který den probudí. Jednou je nerozhází ani zavánějící kopa nádobí, podruhé stačí drobeček a už by dezinfikovali všechny koberce. Když jde o Blížence, nikdy zkrátka neodhadnete, na které z jejich „já“ zrovna narazíte. Pokud už se do úklidu pustí, berou to většinou důkladně, ale často se stává, že je něco rozptýlí uprostřed procesu – a pak není problém nechat věci nedodělané. Vždycky si ale dají záležet, aby dům vypadal skvěle před návštěvou – dobrý dojem, to je jejich.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Pro Raky je domov priorita za všech okolností. A tak si přejí, aby se v něm všichni cítili co nejlépe. Uklízení si nijak zvlášť neužívají, ale považují ho za činnost, která je potřebná a nezbytná. Jejich bydlení vždycky působí útulně a příjemně, i když nejsou posedlí gruntováním a je dost dobře možné, že pod postelemi najdete nějaký ten chuchvalec, stejně jako pavučinu kdesi v rohu. Domácí prostředí musí dobře působit, ale není třeba, aby bylo bez poskvrnky. Pak je vše v pohodě.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

U Lvů pořádek nepatří mezi nejdůležitější věci. Nejsou to žádní bordeláři, ale v životě je mnoho zajímavějších věcí, které mohou dělat, než zrovna vysávat a leštit zrcadlo! Nejčastěji tuto práci delegují a někoho na úklid si platí. Není-li to možné, čekejte, že je bude obklopovat mírný svinčík, zvlášť když jsou zrovna pro něco nadšení. Pak se tomu věnují, a co se děje kolem, je prostě nezajímá. Výjimkou jsou ale oni sami – svůj vzhled by Lvi nikdy nezanedbali.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Blíženci jednou gruntují a jindy nepořádek přehlédnou: záleží, jak se zrovna vyspíFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Které znamení by vyhrálo první místo v soutěži o nejnaklizenější dům? Rozhodně Panny. Uklízení je pro ně koníček, vášeň, životní styl. Panny jsou organizované a potřebují mít ve věcech systém, nesnášejí zbytečné krámy a uklízením si čistí hlavu a relaxují. Jakožto zarytí perfekcionisté se nikdy nespokojí s prací odvedenou napůl, takže budou mít věčně nablýskané všechno včetně oken. A pozor, pořádek si hlídají i u druhých – jsou to právě Panny, kdo chodí na návštěvy s pomyslnou bílou rukavicí a zkoumají vrstvu prachu.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy jsou, co se úklidu týká, někde na pomezí – nijak zvlášť se v pořádku nevyžívají, ale na druhou stranu chtějí, aby to kolem nich bylo hezké. Pro krásu mají slabost, a když je jejich nově ulovený kousek nábytku zasypaný prachem, tak zkrátka tolik nevynikne. Takže uklidí. Z nepořádku se sice nehroutí a rozhodně za něj nebudou nikoho peskovat, ale uznávají, že pořádné vygruntování má něco do sebe. A pokud něco zbožňují, je to svěží vůně – v jejich bytech věčně voní osvěžovače či svíčky.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

U Štírů je to s úklidem podivné – v první řadě nesnášejí špínu a přes to nejede vlak. Jejich podlahy se vždycky lesknou, stejně jako okna. Všechno voní, nikde ani pavučinka, protože na nečistoty jsou vyloženě alergičtí. Na druhou stranu se nebrání špetce chaosu a jejich pracovna vám často může vzít až dech, protože vypadá, jako by tam vybuchla bomba. Štíři netrvají na tom, že si musejí uklidit sami – naopak si často platí někoho, kdo jim požadovanou čistotu zajistí.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Jednoznačnými vítězi soutěže o nejuklizenější byt jsou PannyFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci zbožňují kreativní chaos, rádi jen tak náhodně nacházejí věci. Zato pro systém nemají pochopení. Řád a pořádek je podle nich jedna velká nuda a prostě je nebaví. V nepořádku opravdu vzkvétají, a když vám budou tvrdit, že oni se orientují a vědí, kde co je, a že je jim to takto pohodlné, věřte jim. V chaosu je jim vážně lépe než ve vycíděné klícce. Vzhledem k jejich ohleduplné a přátelské povaze však tento stav často limitují jen na svoje soukromé území, aby tím nezatěžovali ostatní.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi berou všechno velmi vážně, a to včetně práce v domácnosti. Úklid podle nich patří mezi sice ne zrovna příjemné, ale nutné věci a dávají si záležet. Nepořádek neuznávají, znamená pro ně pouhou lenost. Mají rádi systém a řád, nenávidí přeplněné domy plné bezúčelných zbytečností jen tak se povalujících všude kolem. U nich má každý předmět svůj domov. A co nepotřebují nebo na to delší dobu nesáhli, to letí. Nekompromisně. Hlavně jim nerozházejte jejich knihy seskládané do pravých úhlů, vyskočili by z kůže.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Králi všech nepořádníků jsou bezesporu Vodnáři – buňky na uklízení jim zcela a naprosto chybějí. Pořádek považují za něco limitujícího a svazujícího, je jim proti srsti a obtěžuje je. Věci by měly mít svobodu, nic nemusejí omezovat nudná rutinní pravidla. Právě z chaosu vznikají nové věci. Neočekávané předměty na neočekávaných místech Vodnáře stimulují a oni se ani nesnaží nějaký systém předstírat. Baví je, že žádný systém není. A druzí si s tím musejí nějak poradit.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Úklid pro Ryby rozhodně není priorita, protože pořádek ve věcech je tak nějak… pod jejich rozpoznávací úroveň. Ryby často utíkají do svého světa, do představ a snů, jejich mysl se pohybuje na vyšší hladině a nepořádek kolem vůbec neregistrují. Nevidí důvod zabývat se podružnostmi, jako je nedostatek čistých příborů nebo triček. Nejde o to, že by je uklízení obtěžovalo, je to zkrátka nenapadne. Jejich pozornost vyžaduje tolik jiných podnětů, že úklid nemají na radaru.

Myslíte si, že umíte uklízet? Možná ne. Znáte čtyři nejhorší chyby, jaké doma při úklidu děláte?

Reklama

Načítám