Hlavní obsah

Nerez, granit, nebo kámen? Poradíme, jaký materiál dřezu vybrat!

Foto: Vadim Zakharishchev, shutterstock.com

Při zařizování kuchyně rozhodně nezapomeňte na výběr a umístění dřezuFoto: Vadim Zakharishchev, shutterstock.com

Reklama

Proč při plánování nové kuchyňské linky rozhodně nezapomenout na umístění a výběr vhodného dřezu? Je to zásadní, aby se vám v kuchyni dobře pracovalo!

Článek

Výběr a umístění dřezu v kuchyni se nevyplatí odsouvat na vedlejší kolej. I v případě, že máte myčku, budete ho jistě denně využívat. Proto dobře vyberte materiál, velikost i umístění. Poradíme, jak na to.

Jak velký?

Zásadní je, aby byl dostatečně prostorný, měl by se vám do něj vejít váš největší hrnec či pekáč, který do myčky nedáváte. Minimální hloubka by měla být 19 centimetrů. Z dřezu mělčího než 16 centimetrů hrozí, že bude voda cákat kolem. Hodně mělký dřez může také ukazovat na to, že výrobce použil tenčí materiál, který se snáz prohýbá. Tvar dřezu vyplývá spíš z toho, co se hodí do kuchyně a nač jste zvyklí.

Foto: Oresi

Trendy ostrovní kuchyň Bauformat, sestavená z linií San Remo a Baku, je součástí obývacího pokoje. Ke dřezu s odkapem a vaničkou (Franke Epos EOX 651, cena 20 570 Kč) jsou voda i odpad vedeny podlahouFoto: Oresi

Jaký zvolit materiál?

Měli byste si vybrat nejvhodnější materiál, aby byl dřez nejen funkční, ale také zapadal do kuchyňské linky.

„Stále nejprodávanější jsou nerezové dřezy, dále modely z granitu. Pořídit si můžete i dřezy z kompozitního materiálu, třeba SMC na bázi polyesterových pryskyřic s různou povrchovou úpravou, dřezy z přírodního kamene anebo z keramiky,“ říká Dušan Všelicha, specialista na kuchyně Oresi a dodává: „Každá kuchyně si žádá své a trh nabízí skutečně široký sortiment dřezů od nejlevnějších, které pořídíte za cenu okolo tisíce korun, po výrobky špičkové kvality, jejichž cena se pohybuje v desetitisícových částkách.“

Základní materiály vám představíme.

Nerez – ideálně by dřezy měly být z nerezavějící potravinářské oceli 18/10, minimální síla materiálu je alespoň 0,6 milimetrů. Tenké materiály se častěji mechanicky poškodí a nemusí v nich pořádně držet ani baterie.

„Nerezové dřezy mají tu výhodu, že jsou na pohled neutrální, dobře kombinovatelné s různými typy kuchyní. Dobře zvládají vysoké teploty, odolávají chemii, korozi, při nárazu neprasknou a nerozbijí se. Nevýhodou je snazší a viditelnější poškrábání, nutnost leštění, pokud nechcete, aby byly vidět zaschlé kapky vody,“ vysvětluje Ing. arch. Ilona Kaplanová z Gebas atelier architects.

Foto: DeymosHR, shutterstock.com

Dřez by měl být tak velký, aby se do něj vešly objemnější kusy nádobí, které se vám nevejdou do myčkyFoto: DeymosHR, shutterstock.com

Granit – spojení drcené žuly (75–85 %) spojené pryskyřicí s barvivy (15–25 %). Výhodou je cenová dostupnost, barvená škála, chemická a mechanická odolnost a snadná údržba. Kvalitní granit je velmi tvrdý, takže si musíte dát pozor, abyste o něj nerozbili skleničku či talíř. Pozor na napodobeniny granitu nebo na dřezy jen s nástřikem vrstvy granitu.

Keramika – jde o velmi kvalitní a odolný materiál. Dřezy z něj jsou beze spár, tudíž je i velmi hygienický. I keramika nabízí hodně barevných možností, navíc je stálobarevná.

Umělý kámen – kvalitní materiál, ze kterého se dají vyrobit i dřezy zapuštěné do pracovní desky ze stejného materiálu, čili je pak celá plocha absolutně beze spár. Pokud se poškrábe, lze ho přebrousit a leštit. Skvěle se čistí a nabízí velkou škálu barev. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena, ale i to, že nemá rád vysoké teploty.

Foto: FTV Prima

Dřez Iris s bočním přepadem od značky Pyramis (cena 4056 Kč) je v kuchyni Jasmine z prémiové třídy Livanza od Oresi usazen pod dřevěnou pracovní deskuFoto: FTV Prima

Kam se dřezem?

Umístění dřezu má svá pravidla, která se rozhodně vyplatí dodržet. „Výšku umístění dřezu zvolte podle výšky toho, kdo u něj nejčastěji pracuje. Pokud je v úrovni s kuchyňskou deskou, pak osoba vysoká 150–160 centimetrů potřebuje pracovní desku asi 82 centimetrů od podlahy, unifikované sestavy mívají 86 centimetrů pro výšku 160–170 centimetrů,“ vysvětluje Dušan Všelicha.

Jestli můžete, umístěte dřez asi deset centimetrů nad pracovní desku. Ideální je, když dlaněmi dosáhnete na jeho dno. „Správné řazení kuchyňského pracoviště je následující – pracovní plocha, varná deska, pracovní plocha, dřez, odkládací plocha,“ radí Ing. arch. Ilona Kaplanová.

Jaký dřez máte vy? Napište nám!

Reklama

Načítám