Hlavní obsah

Nesnášíte svou umakartovou koupelnu? Změňte ji!

Foto: Thinkstock

Obklady dodají koupelně nový a krásnější vzhledFoto: Thinkstock

Reklama

Umakartová koupelna, standardní součást panelákových bytů, je dnes považovaná za něco méněcenného a ošklivého, div že se za ni majitelé nestydí. A to i tehdy, když jim ostatní zařízení dobře slouží a je jako nové. Je to i váš příklad? Zde je tip, jak koupelnu vylepšit za jeden den a necelých dvacet tisíc korun!

Článek

Pro někoho je to skoro sen: proměna koupelny, ale i kuchyňského koutu nebo chodby se obejde bez bourání, za den je hotová, a ještě ji pořídí za velmi solidní cenu. Netušíte, jak toho dosáhnout? Řešení se jmenuje obkladové panely. Na zeď, staré kachlíky i umakart se pouze lepí. Na výběr máte několik desítek vzorů. A velmi příjemná je i cena. Metr čtvereční se pohybuje kolem 500 korun. To je mnohem méně než při použití nových super tenkých obkladů, o nichž jste se mohli dočíst v článku Nová koupelna za jeden den? Jde to!.

Foto: rekona.eu

Proměna koupelny za padesát tisíc – stačilo zakrýt starý umakart a vyměnit vanu s umyvadlemFoto: rekona.eu

Padesát tisíc za novou koupelnu

Obkladové panely – k dostání jsou například značky Abitibi, Barker či Canfor – tvoří dřevovláknitá deska, která má na lícové straně nalisovanou fólii. Ta ji chrání před vodou, vlhkostí, zároveň odolává plísním, snadno se čistí, stačí ji setřít vlhkým hadrem. Švy a napojení, kde by se usazovala špína, zde skoro nepřekážejí. Panely se totiž vyrábějí ve standardizované velikosti 122 x 244 centimetrů, šířka bývá kolem půl centimetru. Cena za kus je zhruba 1500 korun. Na obložení koupelny jich tak stačí zpravidla méně než deset.

Foto: Bytexpert

Obkladové panely téměř dokonale imitují keramické obkladyFoto: Bytexpert

„Opravit tímto způsobem panelákovou koupelnu přijde včetně materiálu a práce na patnáct až dvacet tisíc korun. Většina majitelů si však nechává zároveň vyměnit i vanu a umyvadlo, a to pak kompletní cena rekonstrukce šplhá k padesáti tisícům,“ říká Radomír Navrátil z firmy Rekona, která se na renovace koupelen specializuje.

Foto: Novex.cz

Panely se snadno opracovávají, proto není problém je na míru upravit kolem umyvadla a dalšího koupelnového zařízeníFoto: Novex.cz

Pokud chcete zcela novou koupelnu, máme pro vás inspiraci zde: Proměna koupelny: Stačilo 7 dnů a 60 000 korun.

Panely však lze použít i jinde v bytě. „Jsou vhodné i k obkladům stropů, schodišť a v neposlední řadě i třeba obkladů mezi skříňkami kuchyňských linek, a dokonce i do prostor, které přicházející do přímého styku s vodou, jako jsou například sprchové kouty,“ nabízí své zkušenosti s nimi Otto Pokorný ze společnosti BytServis.

Foto: Novex

Lícové zdivo, které při úklidu stačí setřít vlhkým hadrem? U obkladových panelů je to možnéFoto: Novex

I když k nejžádanějším patří vzory připomínající keramické obklady, v nabídce výrobců jsou i zdivo, kámen, dřevěné palubky, štuková omítka a imitace dalších materiálů.

Foto: Novex

Do obytných místností se hodí imitace dřevěných palubek, do WC a do koupelen imitace mramoruFoto: Novex

Lepidlo na opravu stačí

Nejen nízká cena, ale především rychlá a snadná instalace bez bourání a nepořádku – to je další výhoda obkladových panelů. Pokud máte umakartové stěny v pořádku, stačí na ně panel jen nalepit. Problém nejsou ani drobná poškození či nerovnosti, které se nejprve opraví, a pak zakryjí. Obklady lze dokonce bez problému použít i tam, kde jsou stěny křivé, případně jde o vlhké prostředí, náchylné k tvorbě plísní. Potom přicházejí na řadu dřevěné rošty, které se přidělají ke stěně, a na ně se obkladové desky šroubují. Nejenže se tak srovná podklad, ale ve vzniklém prostoru může proudit vzduch, čímž se omezí právě tvorba plísní.

Foto: Novex

A opět imitace mramoru, líbí se vám?Foto: Novex

Pozitivních účinků je však více, panely také například přispívají ke zlepšení tepelné i zvukové izolace nejen koupelny.

Pokud chcete obkladové desky použít i v kuchyni, můžete. Ale ověřte si, že opravdu odolají teplotám až 230 stupňů, stejně jako mechanickému poškození nebo chemickým látkám. Velmi často je seženete i v takovém dezénu, aby ladily s pracovní deskou. Proměna kuchyně je pak téměř dokonalá.

Foto: haassohn-rukov.cz

Panely odolají teplotám až 230 stupňů, a tak jimi lze obložit i komínFoto: haassohn-rukov.cz

Máte zkušenosti s těmito panely vy nebo někdo ve vašem okolí? Pak se o ně podělte s ostatními v diskusi pod článkem. A propos, abychom umakartu nekřivdili, koukněte se sem: Umakart je zpět. A vypadá skvěle!, líbí?

Reklama

Načítám