Hlavní obsah

Nestárnoucí klasika: kynuté koláče. S návodem krok za krokem!

Foto: Tomáš Rubín

Nezapomeňte na tuhle perlu české kuchyně!Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Úsloví, že bez práce nejsou koláče, je sice v mnoha případech diskutabilní, ale zrovna co se týče lahodného domácího pečiva, bez chvilky úsilí to většinou nejde. S naším návodem vám to ale půjde hravě!

Článek

Co takhle se při víkendovém pečení pustit do něčeho tradičnějšího a vyzkoušet klasické české koláče? Kynuté těsto voní po citronové kůře a plnit ho můžete jak domácími náplněmi, tak třeba jen oblíbenou zavařeninou. Uvidíte, že s naším receptem je zvládnete báječně – jako od babičky!

Klasické kynuté koláče

Na asi 20 koláčů potřebujete: 600 g hladké mouky, 30 g droždí, 120 g cukru krupice, 350 ml ohřátého mléka, 100 g másla, 3–4 žloutky, ¼ lžičky soli, chemicky neošetřený citron, máslo na vymazání, mouku na podsypání, vejce na potření

Foto: Tomáš Rubín

Jednoduché kynuté těsto voní po másle a citronové kůřeFoto: Tomáš Rubín

Na tvarohovou náplň: 250 g tučného tvarohu v alobalu, 1 vejce, 3 lžíce cukru krupice, rozinky, rum

Na makovou: 150 g mletého máku, 185 ml mléka, lžíci cukru krupice, 2 lžíce povidel, 1 lžíce rumu, ¼ lžičky skořice, loupané mandle

Na ovocnou: oblíbenou zavařeninu, lžíci másla, lžíci cukru krupice, 2 lžíce hladké mouky

Postup: Droždí rozdrobte do misky, zasypejte lžičkou cukru a míchejte, až se rozpustí. Přidejte 2 lžíce mouky a 4 lžíce teplého mléka, vypracujte hladké těstíčko, povrch posypejte moukou a kvásek nechte asi 10 minut v teple vzejít. Mezitím v míse smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto. Kdyby se příliš lepilo, přidejte ještě trochu mouky, kdyby bylo naopak moc tuhé, přilejte mléko. Přikryjte utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout.

Foto: Tomáš Rubín

Droždí rozpusťte se lžičkou cukru a přidejte trochu mouky a teplého mlékaFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Mezitím v míse smíchejte všechny zbylé ingredience a spolu se vzešlým kváskem vypracujte hladké nelepivé těstoFoto: Tomáš Rubín

Mezitím si připravte náplně: tvaroh prošlehejte se žloutkem a cukrem a ochuťte trochou rumu. Opatrně vmíchejte z bílku ušlehaný sníh. Rozinky nechte v dalším rumu nasáknout (můžete je i trochu zahřát, aby alkohol vsákly rychleji). Mák povařte s mlékem a ochuťte cukrem, povidly, rumem a skořicí. Z másla, cukru a mouky připravte drobenku, kterou budete sypat marmeládu.

Foto: Tomáš Rubín

Já koláče plnila makovo-povidlovou, tvarohovou a ovocnou náplní s drobenkouFoto: Tomáš Rubín

Vykynuté těsto rozdělte na asi 20 částí, z každé vytvarujte kuličky a v dostatečné vzdálenosti je klaďte na vymazaný plech. Skleničkou obalenou fólií nebo plátnem a omočenou v mouce pak každou kuličku zploštěte, aby se vytvořily okraje, a ty potřete rozšlehaným vajíčkem. Vnitřek koláčů pak plňte tvarohem a rozinkami, mákem a mandlemi nebo marmeládou a drobenkou. Pečte při 180 °C 20–30 minut dozlatova. Ale nepřepečte je!

Foto: Tomáš Rubín

Z těsta tvarujte kuličky, které klaďte na pomaštěný plechFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Okraje potřete rozšlehaným vajíčkemFoto: Tomáš Rubín

  • Kvásek i těsto vám krásně vykynou v troubě – stačí ji vyhřát na asi 50 °C, vypnout a mísu do ní zavřít.
  • Jestli chcete, aby se s těstem ještě lépe pracovalo, podobně jako u domácích frgálů ho po prvním vykynutí propracujte a nechte znovu vykynout.
  • Koláče můžete upéct i s povidly, ořechovou náplní nebo dušenými jablky zahuštěnými strouhaným perníkem.
Foto: Tomáš Rubín

Mák ozdobte mandlemi, tvaroh rozinakami v rumu a džem drobenkouFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Teď už zbývá jen popřát hodně štěstí při bránění upečených koláčků :-)Foto: Tomáš Rubín

Co máte z tradičního českého pečiva nejraději? Nebo preferujete spíš cupcakes, makronky a další zahraniční sladkosti?

Reklama

Načítám