Hlavní obsah

Nevěra: Tohle jsou 4 možnosti, jak to bude s vaším vztahem po jejím odhalení

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Nevěra vztah vždy silně naruší. Zásadní je ale to, co přijde po níFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provalená nevěra? To je velmi těžký okamžik, který se vztahem většinou dost silně zamává. Zásadní je ale to, co přijde po ní. To určí, jak to s vámi dopadne. A tohle jsou nejčastější možnosti.

Článek

Když se dozvíte o nevěře, nejdřív je to šok, exploze emocí na obou stranách, pláč, křik, hádky, pocity beznaděje. Je to přirozené. Když tohle ale alespoň částečně odezní, přichází okamžik pravdy. Je to chvíle, kdy se jasně ukáže, jak to mezi vámi je. Tohle jsou nejčastější varianty toho, co přichází po odhalené nevěře, a dopad, který to má na vztah.

1. Bolestivá pravda

Odhalená nevěra spustí vlnu upřímnosti. Ze záletníka spadne strach z provalení (už je pozdě), přestane se snažit cokoli předstírat a začne říkat pravdu. A ta nemusí být vůbec příjemná.

Dost často se totiž dozvíte, že s vámi není šťastný, ale bál se to říct (z různých důvodů, od snahy neublížit vám až po ohledy na děti či společný majetek). Že se zamiloval do jiné a nevidí možnost, jak váš vztah nadále udržet.

„Nevěra je vždy následkem nějaké dlouhodobější nespokojenosti, rozhodně nepřichází ze dne na den, je to spíš důsledek zanedbání péče o vztah. Pokud tedy přijde tento okamžik pravdy a upřímnosti, znamená to, že partneři o svých problémech a nespokojenostech nekomunikovali, a pravda vychází najevo, až když je pozdě,“ říká vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

A ano, bohužel v tomto případě se skutečně málokdy podaří vztah zachránit. Většinou jsou problémy tak velké, že minimálně jeden z páru nemá vůbec chuť na jeho opravě pracovat.

Foto: lipik, Shutterstock.com

Zálety vás mohou definitivně odloučit, ale také znovu sblížit. Je to paradoxní, ale stává se toFoto: lipik, Shutterstock.com

2. Příval energie

Je to možná nepochopitelné, ale může se stát, že se do puntíku potvrdí pořekadlo „všechno špatné je pro něco dobré“. A tahle krizová situace na vás dva zapůsobí jako pořádný kopanec, který vás probere a přijde příval energie a chuti to překonat a vztah zachránit. „Ano, i to se stává. Nevěra může být impulsem pro to, aby se vztah napravil,“ potvrzuje vztahová koučka Hana Wolf.

Základem úspěchu je ale to, abyste to takhle cítili oba. „Vyžaduje to opravdu silné jedince. Jeden bude muset uvěřit partnerovi, který podvedl, druhý se musí skutečně ujistit, že chce ve vztahu pokračovat a jeho nevěra byla pouhým uklouznutím,“ dodává Hana Wolf.

V takových případech pak není vůbec od věci požádat o pomoc odborníky, náprava nebývá vůbec snadná a sami na ni stačit nemusíte.

3. Letargie

Odhalení nevěry vás totálně vyčerpalo a přemohl vás pocit beznaděje a zmaru. Máte pocit, že nic nemá cenu, vše je zbytečné. A uzavřete se (jeden nebo oba) do jakési letargie. Žijete každý ve své ulitě, už ne spolu, ale jen vedle sebe. Není to život, ale přežívání.

Tohle je ale cesta do naprostého pekla. Ani jeden z vás se nebude cítit dobře a budete mít tendence hledat si nejrůznější úniky. A to už je jen krůček k další nevěře a tomu, že se ocitnete v opravdu nebezpečném kolotoči, který se jen těžko zastavuje.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Nejdůležitější je vše nějak řešit, jen tak přežívat se nevyplácíFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

4. Nenávist

Partnerova nevěra vás natolik zranila, že cítíte silnou zlost, která může vygradovat až v nenávist. Můžete mít potřebu mu to oplatit, nebo mu udělat ze života peklo. Výsledek je, že váš vztah bude připomínat spíš válku a váš domov bojiště. „Říká se, že láska má k nenávisti hodně blízko, ale není to tak úplně pravda. Pokud se dostanete do nenávistných emocí, znamená to, že se s ublížením neumíte vyrovnat a nejste schopni partnerovi odpustit,“ tvrdí Lenka Černá.

Těchto pocitů je potřeba se zbavit, neprospějí nikomu z vás a už vůbec ne vašemu vztahu. V tuhle chvíli není na místě zaobírat se tím, jak to dopadne s vaším vztahem, veškerou energii nasměrujte na sebe. „Musíte znovu najít cestu sami k sobě, začít si sami sebe zase vážit, vyléčit své zraněné srdce,“ radí Hana Wolf.

I kdybyste se rozešli, nenávist ve vás totiž zůstane a ponesete si ji s sebou do dalších vztahů. A to není moc dobrá startovní pozice.

Zažili jste nevěru? Jak to vypadalo po ní?

Reklama

Načítám