Hlavní obsah

Nevěra! Takhle na ni ženy nejčastěji reagují

Foto: Thinkstock

Reakce žen na nevěru je vždycky velmi silnáFoto: Thinkstock

Reklama

Je to šok! Partnerova nevěra vždy bolí, mnohdy zničí vaši lásku, život převrátí naruby. Ale přemýšlely jste někdy nad tím, jak na nevěru ženy nejčastěji reagují? Některá pláče, jiná tříská nádobím a některá nevydá ani hlásku. Podle odborníků mají tyto reakce jedno společné – je to zkratové jednání, které přestože je zcela na místě, nepomůže případnému řešení. Co tedy dělat?

Článek

Zpracování bolestivé informace, že vás partner podvádí, má několik fází. První dvě jsou plné emocí, zkratovitého chování a ukvapených rozhodnutí. Nejdřív totiž přijde bolest, pocit zrady a výbuch všech negativních prožitků. Ve druhé fázi přijde ke slovu vztek. Víceméně s tím nelze nic moc dělat, ale každopádně ani jedna z těchto fází není vhodná ke hledání řešení a dělání nějakých zásadních rozhodnutí.

Koneckonců posuďte samy, kolik mají následující vzorce chování společného s rozumem a chladnou hlavou.

1. Pláč, pláč a zase pláč

Jde asi o nejčastější reakci. Podvedená žena se utápí v slzách a smutku. Nemá sílu cokoli řešit a zjišťovat, pláč je to jediné, čeho je v tu chvíli schopna. „Je pravda, že s touto reakcí si většinou muži neví rady. Když žena pláče a není schopna se chovat realisticky, je pro muže velmi těžké. Ale nelze říci, že je tato reakce chybná, protože pláč je přirozeným projevem emocí,“ říká kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

2. Hysterie jako vyšitá

Opět velmi rozšířená reakce, která je typická většinou pro extrovertní ženy, které obecně nemívají problém s projevováním svých emocí. Ve chvíli, kdy zjistí, že byly podvedeny, na manžela křičí, vyčítají mu vše, co jim přijde na mysl. Jednoduše mu jasně dávají najevo, že on je zloduch první kategorie.

Foto: Thinkstock

Hysterická reakce tak maximálně pobaví okolíFoto: Thinkstock

Ale zároveň se takto mohou zachovat i ženy, od kterých byste to nikdy nečekaly. „Může se jednat o projev potlačené nespokojenosti za roky, kdy žena mlčela. Až nevěra jí vlastně dala možnost vyjádřit vše, s čím nebyla celá leta spokojená,“ vysvětluje Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

Ovšem tohle je dost riskantní. Část mužů totiž v takové situaci mlčí a trpí, ale část jde do protiútoku. A to je ta nejhorší varianta! Místo možnosti zpracovat bolestnou informaci se oba partneři ocitnou na bitevním poli, na němž se objeví veškerá špína nastřádaná za roky společného života. Ovšem bouřlivé emoce a pocuchané nervy nedovolí ani jednomu rozumně uvažovat, přemýšlet a snažit se hledat řešení.

3. Když ani nehlesne

To je pro partnera, který se nevěry dopustil, asi ta nejhorší možnost. Žena, která se uzavře do sebe, neřekne ani slovo, odmítá jakoukoli diskusi a jen z jejího výrazu lze vyčíst, jak moc byla raněna, je pro muže naprosté peklo. „Muž v tu chvíli cítí naprostou bezmoc, nemožnost cokoli udělat. Může jen čekat,“ upřesňuje Lenka Černá.

I když by se zdálo, že trochu dusna si záletný partner zaslouží, nejde vůbec o vhodnou reakci. „Ničemu takové chování neprospěje. Mlčení není adekvátní reakce,“ tvrdí Lenka Černá. V první fázi je totiž nejdůležitější dostat ze sebe emoce a ten prvotní šok. A to mlčením rozhodně nepůjde.

Foto: Thinkstock

Stesk a samota ničemu nepomůžeFoto: Thinkstock

Tip redakce:O tom, že mlčením se vážně nic nevyřeší, vás přesvědčí i článek Peklo jménem tichá domácnost.

4. Od teď budeš poslouchat

Ty ses provinil, a ty za to zaplatíš. Tak to mnoho podvedených žen cítí a začne se podle toho chovat. Zrazená žena cítí takovou potupu, že má potřebu jakoby muže potrestat a začít klást podmínky typu „odteď budeš dvakrát týdně hlídat děti a já si půjdu za svou zábavou“ nebo „zapomeň na fotbalové soboty, odteď budeš každý víkend jen s rodinou“. V tu chvíli je žena na koni a má pocit, že má na tohle všechno právo. „Ovšem tohle nemá s řešením situace nic společného, jde v podstatě o nátlakovou metodu, o manipulaci,“ varuje Lenka Černá. A i když na vaše požadavky muž v danou chvíli kývne, nejde o žádnou výhru. Muž byl k rozhodnutí dotlačen, a až opadnou emoce a prvotní šok, začne se nejspíš chovat podle předchozího modelu.

5. Táhni si za ní

Opět jde o velmi častou reakci, kdy zhrzená žena v afektu partnerovi sbalí kufr a vyhodí ho před dveře bytu. A vše doprovází větami typu „jen si jdi za ní“ či „ať ti teď špinavé ponožky pere ona“. Je to vcelku pochopitelné jednání, ovšem většinou ženu o pár chvil později mrzí. „Ženy tímto chtějí utnout bolest z ublížení, avšak je to emotivní a velmi zkratovité chování, které ve finále způsobí bolest ještě větší,“ říká Lenka Černá. V prázdném bytě se vám rozhodně neuleví a hlavně zahazujete šanci, že se vše urovná. Nikde totiž není psáno, že se muž na vaše zavolání vrátí.

A přitom nevěra rozhodně nemusí znamenat konec vztahu, i když to možná v prvních chvílích tak vypadá. Prvotní šok a výše popsané reakce totiž vystřídá vztek, a pak se konečně ke slovu dostanou otázky. „A to je ideální čas dostat ze sebe všechny problémy. Odhalit, co je příčinou nevěry. Proč nám to partner udělal, co jsme my zanedbali a podobně. A to je první krok k řešení,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina. Je potřeba vytvořit takové prostředí, v němž už neovládají vše jen emoce, ale i rozum. A pak si společně rozmyslet, zda si i přes tento nehezký zážitek stále stojíte za to! Pokud ano, není nemožné nevěru překonat! A jak na to, se dočtete v článku Manželská krize! Jak ji překonat?.

Máte s nevěrou zkušenost? Jak jste na ni reagovaly? A zvládly jste to, nebo vše skončilo rozchodem? A ještě pro vás máme tip! Podobná témata se totiž řeší každou neděli v pořadu Pepoviny na vlnách Rádia Relax. Více na www.radio-relax.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám