Hlavní obsah

„Neviditelný“ jablečný koláč

Hodnocení:
(752)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Těsta je v tomhle koláči jenom tolik, aby tenké plátky jablek držely pohromadě, proto se mu také někdy říká neviditelný. Je nesmírně šťavnatý a osvěžující a nejsložitější na přípravě je nakrájet jablka.

Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
Budete potřebovat
  • 6 jablek
  • 3 vejce
  • 50 g másla
  • 100 g hnědého přírodního cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 2 hrsti ořechů
  • 2 lžíce citronové šťávy
Na vymazání formy
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

Krok 1: Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vyložte papírem na pečení tak, aby kraje papíru přesahovaly okraj formy, usnadní vám to vyndávání. Kratší strany formy můžete nechat pouze vymazané.

Krok 2: Omyjte a oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na velmi jemné plátky (nejlíp to půjde na struhadle zvaném mandolína). Zakapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědly, a předehřejte troubu na 180 °C.

Krok 3: V míse smíchejte vejce a rozpuštěné máslo, přidejte cukr a šlehejte, dokud se cukr částečně nerozpustí. Vmíchejte mouku, skořici a prášek do pečiva, přilijte mléko a ještě krátce promíchejte (na odměření ingrediencí vám postačí i hrnek – použijte půl hrnku cukru, hrnek mouky a hrnek mléka).

Krok 4: Těsto opatrně promíchejte s jablky a pomocí lžíce urovnejte do formy. Povrch posypte nasekanými ořechy a dejte péct na 40 minut. Zhruba po čtvrt hodině přikryjte povrch alobalem, aby se ořechy nespálily.

Krok 5: Hotový koláč nechte chvíli odpočinout, nožem uvolněte těsto od kratších okrajů formy a pomocí papíru na pečení koláč vyjměte. Výborný je teplý i studený.

Můj tip: Na přípravu používám hladkou špaldovou mouku a nemám žádné výčitky nabídnout tuhle sladkost dětem jenom tak ke svačině. Když ale přidáte karamelovou omáčku, třeba podle receptu na starosvětský nepečený koláč s karamelovou omáčkou, a kopeček šlehačky, získáte dezert, za který se nemusíte stydět ani při slavnostních příležitostech.

Jak zpracováváte jablka vy? 

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama