Hlavní obsah

Nezabíjí, ale otravuje život: Jak si poradit s nízkým tlakem aneb Deci na zdraví

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Vysoký krevní tlak je tichý zabiják. Necítíte ho, nevíte o něm, ale pro tělo je rizikem. S nízkým krevním tlakem je to jinak. Může mít dost otravné projevy, ale není životu nebezpečný. Tedy pokud zrovna neomdlíte cestou ze schodů...

Článek

Zatímco vysoký krevní tlak je častým problémem starších pacientů, nízké hodnoty spíše trápí dospívající dívky a mladé ženy. Jak to ale tak bývá, může potkat kohokoli. Navíc, nezřídka ho mohou způsobit i léky proti vysokému tlaku. Takže buďte na pozoru.

Tahle čísla jsou nízká

Hodnoty krevního tlaku si snadno můžete ověřit pomocí tlakoměru. Jako normální se dají přibližně označit hodnoty 120/80. To znamená, že při měření rtuťovým sloupcem se naměří při stahu srdečního svalu neboli systole 120 milimetrů výšky a při povolení čili diastole 80 milimetrů. Za nízký krevní tlak se pak považuje hodnota naměřená pod 100/60.

Proč vy?

Obvykle jsou příčiny jednoduše otázkou genetiky. Navíc v určitých obdobích je člověk ohroženější. Zejména mladí často vysocí lidé, obzvláště pak ještě ženy, bývají rizikovou skupinou. Stejně tak nastávající maminky se s tímto problémem nezřídka potýkají.

Za nízkým krevním tlakem ale může stát i užívání léků na vysoký tlak, tedy paradoxně se s nepříjemnými projevy může potýkat někdo, kdo se obával opačného problému. Jednou z možných příčin je i dehydratace organismu zapříčiněná slabým pitným režimem.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Dobrou prevencí nízkého tlaku je pití vody. A nejen vody...Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jste stále unavení a občas se vám svět zatočí

Při nízkém krevním tlaku dochází k slabšímu prokrvení mozku, z čehož plyne i většina projevů. Velmi běžné je motání hlavy, zvlášť když vstanete z horizontální polohy, často ho doprovázejí i mžitky před očima. Můžete také trpět závratěmi a pocity na omdlení. Nezřídka pak ke ztrátě vědomí opravdu může dojít. Lidé se závažnějším průběhem se mohou s mdlobami potýkat pravidelně, což se už dá označit jako vážný problém.

Mezi další typické projevy nízkého krevního tlaku patří zimomřivost, studená a bledá pokožka, poruchy soustředění, problémy s pamětí a v neposlední řadě kontinuální únava. Právě ta u někoho představuje jediný, zato velice otravný projev. Když cítíte únavu jak ve chvíli, kdy se vzbudíte, tak během dne ve škole či práci, dost možná budete mít co do činění s nízkým tlakem.

Foto: bitt24, Shutterstock.com

Bílkoviny k snídani, to je ta správná volbaFoto: bitt24, Shutterstock.com

Pomůže dobrá snídaně i víno

Zatímco při vysokém krevním tlaku vám lékař nesmlouvavě napíše medikamenty, u nízkého tak učiní jen výjimečně. Většinou v případě, kdy pacientovi problém výrazně komplikuje a omezuje život.

Pokud vás projevy nízkého tlaku štvou, ale nijak zvlášť neohrožují, budete se nejspíš muset spolehnout na samoléčbu. Pro tenhle případ pro vás máme několik základních doporučení i babských rad, které stojí za vyzkoušení.

  • Pitný režim - Je opravdu důležité hlídat si pitný režim. Denně byste měli vypít alespoň dva litry tekutin, zejména obyčejné vody.
  • Bílkovinná snídaně - Den je lepší začít potravinami bohatými na bílkoviny. Radši než koblihy si proto dejte vajíčka s dobrou slaninou.
  • Sklenička slané vody - Sodík účinně zvyšuje krevní tlak, ale také dehydratuje, tudíž to se slanou vodou nesmíte přehnat. V jedné sklenici (200 ml) vody rozmíchejte půl lžičky soli a vždy po ránu vypijte.
  • Čaj ze zázvoru - Zlepšit cirkulaci krve a zvýšit tlak dokáže i zázvor. V horké vodě nechte 10 minut vyluhovat několik plátků zázvoru a pak už si jen dopřejte pěkně pikantní čaj.
  • Rozmarýnové víno - Příjemnou léčbou může být i pití rozmarýnového vína. To si vyrobíte následovně: Dvě lžíce rozmarýnu zalijete vroucím vínem. Použijte suché bílé víno. Nechte zhruba týden odstát a pak denně pijte po jedné deci. Známým faktem je, že nejen víno, ale alkohol obecně zvyšují krevní tlak. Jako lék vám ho však lékařské studie nedoporučí, neboť právě zvýšená konzumace alkoholu je jednou z příčin vysokého krevního tlaku, který ohrožuje zdraví mnohem více. Víno v malých dávkách však uškodit nemůže.
  • Sportování - Pravidelný pohyb vám také může pomoci dostat tlak na správné hodnoty. Věnujte se jak kardio sportům, tak silovým aktivitám. Kombinace obojího v jednom tréninku je nejefektivnější.

Víte, jak jste na tom s krevním tlakem?

Reklama

Načítám